Windahl står fast vid sin SM-bojkott: "Mer övertygad än någonsin"

Beslutet om utländska spelare på SM står fast. Det gör även Daniel Windahls beslut om bojkott. ”Jag står faktist ännu mer fast vid det nu”, säger han.

Under torsdagen kom ett brev underskrivet av den arbetsgrupp som skulle försöka hitta en väg framåt för att rädda SM – den grupp som bestått av representanter från förbundet, föreningarna och spelarna.

Men brevet visar på en djup oenighet i sakfrågan och att det egentligen inte fanns mycket att diskutera.

Som det står i skrivelsen:

”Gruppen har tittat på frågan och Svenska padelförbundet har efter dialog med Riksidrottsförbundets jurister meddelat arbetsgruppen att gällande stadgar inte möjliggör en diskussion och överenskommelse kring ett längre tidsspann än vad Svenska Padelförbundet ursprungligen föreslog.”

Därmed var det färdigdiskuterat, och eftersom gruppens uppdrag var att hitta ETT gemensamt förslag omöjliggjordes detta. Därmed såg man inte heller någon anledning att ha ett extra årsmöte heller.

Så där är vi nu – tillbaka vid ruta ett där ettårsregeln för utländska medborgare boende i Sverige ska gälla.

Vilket åter ställer den avgörande frågan: hur agerar våra elitspelare?

En som redan har bestämt sig är regerande svenska mästaren Daniel Windahl.

- Vi hade ett hopp om en demokratisk lösning, men det visade sig att den aldrig fanns. Det gör mig lite ledsam. Jag står fast vid min bojkott – jag står faktiskt ännu mer fast vid den nu efter det som har hänt.

Varför?

- Jag tycker inte att det här har gått rätt till. Regeln är en sak, men det är en liten sak av det som har hänt. Jag tycker att en bojkott är den bästa vägen. Känner förbundet att de kan ta ett så här stort beslut själva så får de ta konsekvenserna. Det hade varit en annan sak om de kollade upp allt innan man tog en så stor regeländring. Dessutom var tajmingen usel.

Hur borde förbundet ha gjort?

- Börjat med att fråga sig hur de skulle gå tillväga innan man gjorde en så pass stor regeländring. Men den tanken verkar inte ha slagit dem. Det är väldigt synd, oavsett vad man tycker om regeln i sig. Det sätt som beslutet togs på irriterar mig väldigt mycket.

Hur stor är chansen att Daniel Windahl spelar SM i år?

- Just nu är den noll. Oavsett vad de andra spelarna kommer fram till så står jag fast vid mitt beslut.

Har du koll på hur de andra resonerar?

- Många låter nog beslutet sjunka in innan de tar ställning. Men frågar du mig personligen så står jag mer fast i mitt beslut än någonsin.

Windahl säger att han nu hoppas ”att det rätta ska ske” – vilket innebär att beslut tas i svensk, demokratisk anda.

- Det är viktigt nu att medlemmar, förbund och spelare engagerar sig. Oavsett hur reglerna blir i framtiden är det så man måste gå till väga.

Windahl säger också att han tror att den här historien kan få positiva effekter:

- Ur detta kaos hoppas jag på en bra förändring. Att för framtida diskussioner och beslut bör detta bli ihågkommet som en kaosartad situation att dra lärdom av. Gör rätt! Gör det bättre! Då tror ajg att många bra beslut kommer att tas i framtiden.

Daniel Windahl är på väg mot Lugo för att spela WPT:s förkval. Det blir faktiskt den sista tävlingen han spelar tillsammans med Maty Marina.

- Vi har tagit det beslutet och det grundar sig lite i att han är i slutet av sin karriär. Men vi är fortfarande lika goda vänner och kommer att ge allt i helgen.

Vem blir nästa partner?

- Det kan jag inte berätta än. Men det blir nog snart klart.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk