Räddade livet på sin partner med hjärtstartare

Mitt under matchen föll Lukas ihop. Hans hjärta stannade och han hade med stor sannolikhet dött om det inte hade funnits en hjärtstartare i hallen. ”Vid tredje försöket kom hjärtat igång igen, säger partnern Karl Spångberg.

Karl Spångberg och Lukas skulle äntligen prova att tävla. De anmälde sig i C-klassen till Rocket Padels tävling på Söderälje Padel under helgen som gick.

Under den andra matchen satte sig paret för att vila efter andra set.

Karl Spångberg berättar om vad som hände sedan:

- Vi drack och åt lite. Det var inget speciellt. Vi stod där i mellangången mellan banorna. Lukas tittade på mig och log som vanligt. Sedan föll han långsamt bakåt.

Karl trodde först att hans partner bara skojade. Men när han låg på backen började kroppen att skaka. Då förstod Karl att det var allvar.

- En första tanke kom att det handlade om epilepsi, men vi har ändå spelat ihop i nio månader så jag var ändå rätt säker på att han inte hade det.

En av motståndarna kom snabbt fram och det är här som den lyckliga slumpen kommer in. Motståndaren var utbildad polis, dessutom har Karl Spångberg flera års erfarenhet inom det militära.

- Vi hade båda kunskaper i hjärt- och lungräddning och kunde båda agera lugnt.

Allt gick sedan väldigt fort. När de började undersöka Lukas hade han fortfarande puls och andning. Men sedan kände de hur pulsen ändrades från jättesnabb till långsam för att sedan försvinna helt. Även andningen upphörde och ansiktet började bli blå-lila.

- Jag ropade till en i hallen att hämta hjärtstartaren. Samtidigt ringde en annan person 112.

De kunde därför ha kontakt med en på larmcentralen när hjärtstartaren kom till platsen bara några sekunder senare.

- Vi startade hjärtstartaren och följde instruktionerna. Moderna startare har en röst som pedagogiskt berättar vad man ska göra. Jag kommer inte exakt ihåg, men jag tror vi körde den tre gånger innan andningen kom igång, men det lät ännu som om Lukas hade svalt något.

Sedan hände det som de drömde om: pulsen kom igång. Lukas började spy, han kunde läggas på sidan och då hade det bara gått kanske 2-3 minuter sedan han föll ihop.

När ambulansen anlände kunde Lukas köras till Södertälje sjukhus. Han vaknade först på söndag kväll och hade till en början inget minne alls.

- Nu börjar han ändå fåt tillbaka minnet, men trodde vi skämtade när vi sa att han hade varit och spelat padel och att han hade svimmat.

Läkarna som Karl Spångberg pratade med kände sig tämligen säkra på att det var två saker som räddade livet på Lukas:

1) Att två personer hade utbildning i HLR.

2) Att det fanns en hjärtstartare så nära banan.

- Annars hade han varit död. Så är det.

Lukas drabbades av hjärtstopp och det otäcka är att läkarna inte hittat någon logisk förklaring. Han har ingen historik av hjärtproblem, ingen sjukdom, han är bara drygt 20 år och vältränad.

- Det kan drabba i princip vem som helst om man bara har otur, säger Karl Spångberg.

Hans partner och vän överlevde – men det får Karl Spångberg att känna att det borde finnas minst en hjärtstartare i varje padelhall.

- Det borde vara självklart att man har en modern hjärtstartare. Man kan få en bra för några tusenlappar. Det är inte mycket pengar när skillnaden är liv eller död.

Johan Håkansson

 

Fakta/Hjärtstopp

Fenomenet hjärtstopp är komplext. Det handlar inte om en enda bakomliggande hjärtsjukdom och det går inte att ringa in enstaka riskgrupper. Hälften av dem som drabbas är till synes helt friska, aktiva människor som inte har några tidigare symptom. Majoriteten är medelålders eller äldre, men även unga samt fysiskt aktiva och vältränade elitidrottare kan drabbas.

Behandling

Den omedelbara behandlingen är hjärt-lungräddning, helst inom första minuten. Därefter helst inom 3-5 minuter en stöt från en hjärtstartare.

Hjärt-lungräddningen håller i gång kroppens blodcirkulation och minskar risken för hjärnskador, och stöten från en hjärtstartare kan starta om hjärtat så att det kan pumpa själv igen.

Livsavgörande med hjärtstartare

En strömstöt från en hjärtstartare är livsavgörande och om det kan ges inom 3–4 minuter överlever 70–80 % av de drabbade. Idag överlever endast 600 av cirka 10 000 drabbade eftersom behandling med Så gör du vid plötsligt hjärtstopp och hjärtstartare oftast dröjer för länge.

Källa: Hjärt-Lungfondens skrift om Plötsligt hjärtstopp

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk