Padelfeber - fem intensiva år för svensk padel

I dag fyller Padelfeber fem år. Ett bra tillfälle till att reflektera över hur oerhört mycket som har hänt med svensk padel på dessa år.

Det var alltså den 1 oktober 2016 som vi tryckte på startknappen för Padelfeber – en helt ny sajt enbart för padel. Vi åt tårta, spelade padel, drack bubbel och jag minns att jag då tänkte att sporten kanske ännu var lite för liten för en nischad sajt, men att den skulle växa in i det.

Jodå, det gick ganska snabbt, faktiskt.

När Padelfeber startade för fem år sedan var det med både visioner och målsättningar och det kan vara nyttigt att backa bandet för att förstå dels hur det var och hur mycket som de facto har hänt med sporten vi alla älskar så mycket.

Jag drog igång Padelfeber helt enkelt för att det inte fanns någonting att läsa om padel. Inte på svenska. Och knappt något på engelska heller. Jag var en av alla kunskapstörstiga som hade funnit sporten och som nu skrek efter att få lära mig mer. Men vart skulle man vända sig?

Dessutom slog det mig att svensk padel bestod av några öar – ganska isolerade från varandra. I Skåne var padeln utbredd, men hade inte särskilt bra koll på vad som hände i Göteborg, elleri  Stockholm – för att inte tala om Norrland.

Min dröm var att skapa en sajt som skulle ena svensk padel, som skulle fungera som ett gemensamt och livligt torg. På detta torg skulle vi lära känna varandra, debattera och utvecklas. Min tanke var att om man läser om samma saker från norr till söder så kommer det att skapas en ny gemenskap.

Lite högtravande skrev jag även att Padelfeber skulle fungera som ett universitet: att det skulle vara högt till tak i debatten och att man hela tiden skulle lära sig mer.

Fem år har gått sedan dess och det har varit en resa. En orsak till att Padelfeber kunde se dagens ljus var att den fick ett stöd av padelsporten. Och en sak som verkligen rör mitt hjärta är att flera av de sponsorer som backade projektet 2016 finns kvar än i dag.

I dag är Padelfeber en stor sajt. Den läses av hundratusentals varje år, slår läsrekord i takt med sportens utveckling och kommer även i år att slå det ändå ganska modigt uppsatta målet på antal sidvisningar.

Padelfeber kommer att nå minst 1 700 000 sidvsisningar 2021.

Hade någon sagt det 2016 hade jag skrattat gott.

Padelfeber har dessutom nästan 20 000 följare på Instagram. Jag roade mig med att kolla vad våra landsortstidningar har och det visade sig att denna nischade sajt för vår nya sport faktiskt spöar de allra flesta. Tidningar som Sydsvenskan, Upsala Nya Tidning och andra har färre. Vi måste upp i Göteborgs-Postens storlek för att hitta traditionella tidningar som har fler följare än Padelfeber.

Nåväl, det där är mest intressant internt – men innebär naturligtvis en stor möjlighet för att nå ut.

De första åren var Padelfeber ensam på banan – vilket gjorde att en stor del av arbetet bestod i att kämpa för att öka intresset för sporten. Men de senaste åren har mycket hänt: mediebilden har breddats vilket gläder mig mycket. Vi har i dag Studio Padel som når sin stora publik, vi har Padel-Television, Padel Direkt och poddar som Padel Mundo, Proffset & Jag och Padelsnack.

Allt detta gör att vi får en vital och spännande bevakning av sporten från olika infallsvinklar.

I detta nya landskap gäller det för Padelfeber att navigera och hitta sin naturliga plats. Det gör vi genom att kunna erbjuda det som Padelfeber alltid har varit bäst på: seriös journalistik som bygger på kunskap och respekt. Ju större bruset är desto större blir även behovet av kvalitet, vilket inte minst märks på den kunskapsnivå som nu finns hos läsarna.

Padelfeber vill även nu, kanske mer än någonsin, verka för en fri och öppen debatt. Det behövs verkligen när sporten växer så fort och padeln ställs inför nya situationer och utmaningar.

Jag har alltid trott att öppenhet och högt till tak leder till bättre beslut och en större känsla av delaktighet.

Rent sportsligt har det också hänt en del under dessa fem år. Sverige har helt enkelt blivit bättre och fått väldigt många fler spelare. Så sent som i går spelade Daniel Windahl åttondel på en WPT Challenger i Spanien.

Även om vi inte tänker på det dagligen så höjs nivån på det mesta. SPT är i dag en klart bättre tour. Vi har även fått nya tourer och tävlingar och redan nästa helg ska jag åka för att vara expertkommentator vid Studio Padels event i Västerhaninge.

Samtidigt finns det mycket kvar att göra.

Om Padelfeber finns om fem år? Ja, jag hoppas det och det är såklart att det är kittlande att tänka på hur allt ser ut då.

En sak som jag definitivt kommer att kämpa för är att padeln inte springer vilse och tappar sin själ. Padeln hittade sin egen väg och blev så älskad av så många av en anledning. Det är viktigt att tänka på och värna om.

Denna dag vill jag naturligitvis tacka de som hjälpt till att göra Padelfeber till det den är: sponsorer, annonsörer, bloggare, gästskribenter - och allra mest: alla ni som läser.

All kärlek till er.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk