Fler måste kunna börja tävla i Sverige

Tävlingsupplägget måste ändras, skriver Magnus Quick i denna gästkrönika där han kommer med flera konkreta förslag på hur fler ska få plats i tävlingar.

Det är dags att alla inblandade i svensk padel jobbar för att förändra tävlingsupplägget som idag utestänger många spelare från sanktionerade turneringar. Här är några förslag:

Inför kvalspel i SPT och SM.

Inför speciella tävlingshelger.

Förändra klass-indelningen.

Det här är tre åtgärder som skulle innebära att flera spelare fick tävla i sanktionerade tävlingar och det skulle på sikt utveckla svensk padel.

 

I dag finns det spelare som inte kommer med i några sanktionerade turneringar dels för att det finns få tävlingar, dels för att de inte fått ihop tillräckligt med poäng. Jag vet par som anmält sig till de flesta sanktionerade tävlingarna under ett drygt års tid men de har aldrig fått spela om några rankingpoäng.

Att införa speciella tävlingshelger skulle vara ett sätt att flera spelare kan få tävla om rankingpoäng. Om det samma helg arrangerades en A, B och juniorturnering i t ex Helsingborg och en B och C-tävling i Trelleborg, då skulle ett 100-tal spelare – som i dag inte kommer in i turneringarna – få en chans att tävla.

 

Om vi fortsätter som det ser ut i dag med tävlingar på olika helger innebär det att ungefär samma spelare tar sig in i turneringarna - tävling efter tävling. På så sätt får vi nästan ”stängda” tävlingsklasser. 

Förbundet borde ha en dialog med föreningar och uppmuntra till gemensamma tävlingshelger.

Ett annat sätt att få flera spelare in i tävlingsklasserna är att införa kvalspel till SPT och SM. Istället för att dela ut wild card till huvudturneringarna borde det istället införas kvalspel om fyra platser. Plötsligt skulle drygt 20 par få möjlighet att tävla och slå sig in i ”finrummet”. Hittills har det i år varit dåliga resultat för de par som fått wild card i SPT. De flesta vinner inte en enda match i huvudturneringarna. Det lysande undantaget är Fischer/Alfrost som tog sig till final i B-klassen i Göteborg. Annars är det bara två segrar i huvudturneringarna som spelare med wild card lyckats få till och den ena kom när två par som fått wild card möttes.

 

Till sist borde förbundet också se över den rådande klassindelningen som missgynnar spelare som ligger runt 130 till 200 på rankningen. De tar sig sällan eller aldrig sig in i en B-klass och får inte vara med i C.

Idag ser förbundets uppdelning av klasserna ut så här:

Elit: 1-20

A: 21-60

B: 61-200

C: 201-500

D: 501-

Detta borde ändras och istället se ut så här för B, C och D-klasserna:

B: 61-150

C: 151-400

D: 401-

Görs dessa förändringar finns det betydligt större möjligheter för en del av dagens B-spelare att få spela C-turneringar. I dag är de helt utestängda från sanktionerade C-tävlingar och kommer aldrig in i en B-klass.

Vi måste gemensamt hjälpas åt för att ge plats för flera spelare i sanktionerade tävlingar. Annars finns det en risk att flera spelare tröttnar på att aldrig får mäta sina krafter med de högre rankade spelarna i en klass. Det finns också en risk för stagnation om samma spelare möts i tävling efter tävling efter tävling…

 

/Magnus Quick, padelentusiast bosatt I Skåne.

 

Fotnot: Magnus Quick har arbetat på Sveriges Radio i drygt 30 år och följer nu alla tävlingar i Sverige antingen på plats eller via Rankedin,  Padelfeber eller via streaming.

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk