Katedralen i Bjuv

Vill vi se hur padeln ser ut i Sverige om några år bör man besöka Skåne. Länet ligger före i utvecklingen och här ploppar hallarna upp som svampar ur jorden - även på riktigt små orter.

Skåne var först med padel i Sverige. Här byggdes den första banan. Här byggdes även det första riktiga padelcentret. Det tog några år innan övriga Sverige hakade på den nya sporten och ligger därför än i dag efter.

Därför är det väldigt intressant att studera padeln i Skåne. För det kan mycket väl fungera som en spåkula för övriga Sverige. Det som sker i Skåne i dag kan vara det vi ser överallt i Sverige om några år.

Så vad är det vi ser här längst nere i söder? Jo, vi ser padelhallar ploppa upp som svampar ur jorden. Först intogs städerna – men nu börjar det även etableras padel i riktigt små kommuner.

Om vi tar Helsingborg som utgångspunkt och blickar ett par-tre mil åt alla riktningar så har vi inom en snar framtid (byggen planerade eller pågår) över 80 banor.

Det innebär konkurrens. Det innebär att padelhallarna inne i stan måste hitta sin nisch och jobba hårt med sin verksamhet för att förbli relevanta.

Men det innebär också att det ploppar upp padelbanor på mindre orter som Höganäs, Åstorp, Löddeköpinge, Munka,-Ljungby, Örkelljunga.

Och Bjuv.

Ska Rmavbild 2019 09 08 Kl 205046En minst sagt padeltät region.

 

Bjuv ligger ett par mil öster om Helsingborg. Tätorten har inte mer än drygt 6 000 invånare. Här var matjätten Findus den stora motorn. Men för några år sedan lade företaget ner sin fabrik här och flyttade sitt huvudkontor till Malmö, vilket var ett dråpslag för Bjuv. Flera hundra jobb försvann – och många lokaler stod tomma.

Bland annat ladan som Padelfeber besöker. Den som i folkmun kallas för Findusladan.

Den fungerade nämligen tidigare som gymnastikhall för Findus anställda.

I dag är den förvandlad till ett litet padelpalats. Eller snarare en katedral.

Man får verkligen en kyrklig känsla när man kliver in i hallen och möts av en toppmodern panoramabana med klarblått gräs och röda mattor runt om – precis samma färger som på World Padel Tour. Här finns även gott om utrymme att springa ut ur buren och den måste absolut aspirera till titeln Sveriges läckraste padelbana.

Ska Rmavbild 2019 09 09 Kl 111309Ute på den skånska slätten ligger en av Sveriges läckraste padelbanor.

 

Ska Rmavbild 2019 09 09 Kl 111524Mattias Persson, en av ägarna till katedralen i Bjuv.

-  Jag var faktiskt emot det där med WPT-färger från början. Men tack och lov blev jag övertalad, säger Mathias Persson, en av de tre som ligger bakom ”Katedralen i Bjuv”.

De övriga heter Kristian Svensson och Magnus Holmberg.

Hur kom det sig att ni hamnade här?

-  Vi är från Bjuv och ville ha padel i kommunen. Vi var först sugna på lokalen, men då var den fortfarande uthyrd till Finuds. Då började vi planera för utepadel. Vi hade till och med fått mark. Men då hörde Findus av sig och sa att de inte hade någon användning för ladan.

Vilka är det som har hittat hit? Är det mest bjuvborna som spelar här?

- Nej, faktiskt inte. Det börjar komma igång, men ”bjuvsingarna” är lite tröga. Istället är det folk från Helsingborg och Hyllinge. Men vi har faktiskt även spelare som åker från Malmö. Folk hittar hit.

Ladan i Bjuv har även en sidobana som ligger på andra sidan trapphuset. Dessutom har man gjort om en gammal squashbana till uppvärmningsrum.

-  Vi känner ju att vi kan erbjuda något speciellt, säger Mathias Persson.

Vilket börjar bli allt viktigare i Skåne där padelbanorna dyker upp precis överallt.

Johan Håkansson

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk