Har du koll på vad som händer på banan?

Padelpappan funderar kring spelförståelse. Är du den spelare på banan som förstår vad som händer - eller är det du som är en fisk?

När jag var yngre så blev poker väldigt populärt runt om i landet och fler och fler lirade. Man köpte hem lådor med marker och satt med sin gamla mobil och wappade lite poker på väg till fotbollsträningarna. Ett känt ordspråk inom poker är:

”Har du inte hittat bordets fisk inom 30 minuter är det förmodligen du som är fisken”.

Det där ordspråket kommer av att pokerproffsen kallas för hajar – som lever på att äta fisk.

 

Går detta att överföra till oss padelspelare, amatörer som tävlingslirare?  Ja, jag tror det.

När du är mitt i en match – är du fullt medveten om vad som pågår där ute? Varför poängen spelas som de gör och varför poäng och game går i en viss riktning?

Har du noterat vem på banan som är fisken? Eller är det du?

Detta tänkte jag fundera över idag. Hur mycket fattar vi själva efter en match eller under en match varför det gick som det gick och vad kunde vi hade kunnat gjort annorlunda? Ofta när jag spelar så rinner plötsligt seten iväg till min fördel eller nackdel och ingen av spelarna har egentligen någon aning om varför. Få pratar ihop sig före match, eller ändrar taktik under den. Alla lirar mest på.

 

Kommunikation är mycket viktigt när vi spelar men vi kanske också borde ha kommunikation kring hur vi ska spela redan innan matchen och sedan i lugn och ro prata om hur vi spelade den.

Jag gillar att tänka på padel och på hur jag ska förbättra mitt spel. Nu när jag börjat fundera på det här med fisken så inser jag att jag ibland är fisken. Idag när jag spelar så spelar jag inte med någon specifik partner utan med många olika så att snacka ihop taktik innan är svårt. Oftast landar det i en kort diskussion om att spela enkelt och ta nätet.

Bandeja, lobb, dropp, smash är viktiga slag för att vinna matcher men frågan är om inte vi glada amatörer ska fundera på mer på vilken taktik och position vi har på banan. Ha en klar spelplan redan innan. Möter vi nya motståndare som man inte har en aning om hur de spelar gäller det att så fort som möjligt hitta motståndarnas styrkor och svagheter och sedan hitta en plan som du och din partner tror på. Då ökar garanterat möjligheten till att vinna. Sedan bör du och din partner även kunna ändra ert spel under pågående match om taktiken inte bär frukt.

Det är något jag själv har mycket svårt för. Jag kör ofta på i samma fotspår.

 

Att analysera spelet och förstå vad som verkligen händer i buren – där tror jag alla vi amatörer har en stor förbättringspotential.

Fundera på det efter nästa match och prata ihop dig med din medspelare.

Jag spelade en turnering i Uppsala för ett tag sen ihop med Andreas Ehrnvall. När turneringen startade var jag nog en stor fisk - men med hjälp av Andreas spel och taktiksnack så lyfte jag mig till en haj som gick segrande ur turneringen efter att ha spelat riktigt bra padel.

 

Viktigt är också att kunna se sina egna styrkor och svagheter samt fundera på vad man vill bli bättre på. Att jag tidigare var en spelande mittback inom fotbollen vet jag har hjälpt mig i mitt padelspelande. Spelförståelsen är en av mina styrkor. Jag är rätt snabb och har en bra lobb samt vet hyfsat väl var jag ska stå på banan. Jag smashar inte kanon och framförallt inte hoppandes baklänges. Volleyn har blivit bättre men blir rent usel ibland. Slår slagen i fel riktning ibland och känner direkt jag slagit bollen att nu satt jag min partner i skiten. Jag vill bli bättra på att droppa bollar och att få till min bandeja.

Här i lilla Västervik i div 3 ligger inte allt för mycket fokus på på taktik och position. Men efter nästa match – oavsett om vi vinner elelr förlorar – ska vi fundera på varför det gick som det gick.

Vamos!

//Padelpappan.

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk