Halvtid i WPT - så tycker jag om svenskarnas insatser

Andréas Johansson har följt WPT i Helsingborg från första parkett. Här är hans omdöme så här långt.

Halvtid i WPT Challenger Helsingborg, tre av de totalt sex tävlingsdagarna är avklarade och det är ikväll och i helgen det skall kulminera. Alla matcher går från och med nu på center courten och för oss padelälskare slipper vi nu välja matcher att följa. Och vilka slag det kommer att bli.

Vad har vi sett hittills?

En inramning och stämning som ger en härlig ”spanienkänsla”. Att det känns ”precis” som i Spanien (men det gör faktiskt det) får vi börja vänja oss av vid att använda som ett uttryck på god stämning och gott häng utanför banorna. Padel Crew (men även Uppsala tidigare i år) visar att vi kan själva skapa fester där, i alla fall jag, känner att jag vill dit och bara vara, träffa folk, umgås och givetvis njuta av padel med likasinnade.

5 plus av 5 möjliga för jobbet med arrangemanget till Padel Crew och alla dess medhjälpare. Till och med efter sista bollen varit slagen på kvällspassen nu i veckan har folk valt att stanna kvar och surra lite. Trodde jag faktiskt inte var möjligt i den inrutade svenskens veckoschema.

Pang Boom, en omlottning efter kvalet under onsdagen. 4 WO i huvudträdet och ett avhopp från seedat par (Pationiotis/Reca) förflyttade flyttade två seedade par etc. Intressant att det är så enkelt att ändra en lottning på högsta nivå när det är fullständig hysteri kring lottningarna ner i c-klass i Sverige.

Svenskarnas insatser?

Har väl varit i linje med vad hjärnan sa men inte hjärtat. Vi hoppades såklart på en eller två vinster till och fler kvitton på att vi tar steg framåt.

Lundmark/Fridolf kunde med lite färre dalar och fler toppar tagit sin match i kvalet till kvalet.

Även Beer/Mossberg kunde absolut ha vunnit sin match men ju längre matchen gick ju mer fastnade de i spanjorernas låga tempo. Skickligt såklart av motståndarna.

Brodén/Andersson mötte ett starkt par och hade behövt en riktigt bra dag för att kunna skaka om Nogueras/Haziza. Istället knöt det sig. De svenska mästarna har nog två nivåer till än vad de kom upp i denna gång.

Olsson/Blixt mötte Maouliaa López/Garcia Gallego som helt enkelt var numret för stort.

Knutsson/Mehmedovic mötte likaså ett klasspar (bröderna Romero Rodriguez) i sin andra match under tisdagen efter en kross i kvalmatchen till kvalet mot ett ungt portugisiskt par. Åker ut med 6-2, 6-2 efter en bra insats.

Fyra par i huvudturneringen lämnade w.o. Detta gav chansen för samtliga lag som förlorade sista matchen i kvalet att gå in i huvudturneringen som ”lucky losers”. Pålsson/Seger fick ny lott och ställdes mot just ett lucky loser par: Andrini/Bursa. Mauri ”Hello Padel” Andrini fick nu spela sin första WPT-huvudturnering efter många försök. Siffrorna ljuger något 1-6, 1-6 men det rinner snabbt iväg när allt hos motståndarna är en nivå bättre. Speciellt defensiven i detta fall. Nästa gång är de garanterat närmre.

Intressant att alla inkvalade lag åkte i första omgången (utom då inlottade Andrini/Bursa). Och även i 8-delarna igår promenerade de seedade lagen rakt igenom. Nivåer och dimensioner av spelet som hela tiden avgör.

Förfesten är över och den riktiga festen väntar. Till skillnad från andra sammanhang där kanske förfesten är den bästa delen av kvällen så kan jag lova att så är inte fallet på World Padel Tour. Det kommer att vara riktiga slag på center courten, knutna nävar och padel när den är som bäst och vackrast. Ta chansen att uppleva det här på plats. Jag lovar att ni inte kommer att ångra er.

Sist men inte minst måste jag bara nämna kulramarna på banorna. Jag har aldrig riktigt fått något större medhåll från någon spanjor i att det är en rätt smart grej för att publiken ska kunna följa med. Jag har aldrig heller sett ett räkneverk på någon bana i Spanien. I princip inget par har använt dem på sidobanorna under wptn. Mannen på bilden nedan är en legendarisk domare, Paco Rodriguez.

 

Skaermavbild 2017 09 01 Kl 121447

Ernst Kirsch.. nej – Paco Rodriguez, domare WPT.

När alla samlades kring bana 2 igår efter sista matchen på centre courten så fick frågan Paco om han kunde uppdatera ställningen. Han funderade länge och efter tag slog han till. Uppdateringen visade 2-1 i set till Quilez/Solbes men underläge i fjärde set mot Botello/Lebron. Detta samtidigt som Botello/Lebron servade för matchen och sedan vann med 2-0. Hoppas Paco är varm i kläderna ikväll, det lär behövas när Fede Quiles är på banan.

Uppsnack (live) inför kvällen kommer på padelfebers facebooksida strax efter 16:00.

Lottning och speltider:

http://gestion.worldpadeltour.com/documentos/460.pdf?iberowan=1

Också kul att läsa om evenemanget i media:

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/B8xgE/hockeyprofilen-tar-varldstouren-i-padel-till-sverige

https://www.hd.se/2017-08-29/historisk-padeltavling-igang-i-helsingborg

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk