Låg takhöjd ger ett helt annat spel

För ett par veckor spelade Andréas Johansson tillsammans med John Larsson för ett wild card på Padel Crew. Nu väntar en ny medspelare och helt andra förutsättningar.

Dags igen. Swedish Padel Tour på Helsingborg Racketklubb.

Wild Card tävlingen på Padel Crew spelades för två helger sedan. Jag spelade med John Larsson och vi gjorde vad vi kunde med den lottning vi hade. Slutsegrarna Seger/Pålsson blev för svåra i första omgången men sedan fick vi med oss titeln i platen. Jag minns den som en kul tävlingstävlingsdag med tre tuffa och svettiga matcher med några moment i spelet som jag gav mig själv rejäl bakläxa på. Pålsson/Seger vann wildcardet till huvudturneringen och de andra wild carden blev i praktiken utan värde då samtliga lag har kommit med till challengerkvalet ändå. Men en tävling på hemmaplan med hårt motstånd tackar vi aldrig nej till! Bara att tacka och ta i mot!

Skaermavbild 2017 08 18 Kl 111140

Första tävlingen med plateräven John Larsson! Ser fram mot fler torneos!

Förutsättningarna på racketklubben i Helsingborg är motsatsen till grannklubben Padel Crew men för egen del tycker jag att det är kul med olika förutsättningar och det är ju upp till mig som spelare att kunna hantera det och att vara allsidig. Säger dock inte att jag är just allsidig men det är en annan femma, haha. Vissa färdigheter kommer mer till sin rätt när man har 14 meter i takhöjd eller när man spelar utomhus och andra färdigheter är nyttigare när det är 6 meter i tak och snabba banor utan möjlighet att springa ut.

Exempelvis:

De som litar på att använda bakväggen via ”boost” för att försvara sig (oftast att lobba) brukar hamna i lite problem då bågen på bollen måste vara låg och oftast så står där en tung smash och väntar på andra sidan (om inte bollen redan har tagit i taket) som kan dra fördel av skruven som bollen har.

Ett annat exempel är när du lobbar högt och defensivt för att dra ner på tempot och/eller för att komma rätt i positioner igen. Den typen av lobb kan du inte använda på samma sätt vid låg takhöjd. Stressande för en del och på det stora hela gör det att tempot i genomsnitt är högre i bollarna.

Den låga takhöjden tvingar fram en låg bollbana på lobben med stor retur ut från bakvägg. Idag har många väldigt tunga slag från bakvägg att det är nästan att föredra att lobba kortare för att få en bandeja mot sig. Med högre i tak får det att få bollens studs ut från bakvägg betydligt närmre väggen vilket låser motspelarna.

Skaermavbild 2017 08 18 Kl 111208

Lågt i tak och spelare med bra spel från bakvägg kan dra nytta av stora och höga returer ut. FOTO: ANDERS KARLSSON ZPORT UP

Oavsett hur man ser på det så är det fortfarande padel. Matcherna avgörs i bäst av 3 set, varje poäng är lika mycket värd, näthöjden samma etc. Samma regler gäller och bästa par kommer att vinna även denna gång.

Jag och Calle är redo. Lottningen ser spännande ut med många ovissa matcher redan från start. Vi kan dock konstatera att det saknas många spelare i båda herrklasserna vilket såklart är trist. Det är ju den svenska touren som skall locka alla de bästa. Cirka kl 11:15 på lördag smäller det för vår del. När vi summerar på söndag kväll är allt annat än en vinst för firma Pålsson/Seger mer eller mindre en skräll enligt mig. De är solida och dessutom som bäst när det gäller som mest. Men vi är många som gärna ställer till det för dem ”där bakom” är det en rad par som är jämna och dagsform kommer att avgöra. Det har ju faktiskt varit lite svängigare och mer blandat i resultatlistorna i år än förra året. Game för game. Boll för boll. I love it!

Skaermavbild 2017 08 18 Kl 111151

Jag och Calle är redo. Full fart och rejält med snurr i hörnen utlovas!

Hoppas vi ses på Racketklubben i Helsingborg till helgen!

Andréas

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk