Detaljerna som avgjorde i Helsingborg

Andréas Johansson såg detaljer som fällde avgörandet vid SPT-challengern på Padel Crew i Helsingborg.

 Mycket på gång denna vecka men låt oss avhandla helgen som gick först och då tänker jag främst på Challengern på Padel Crew. Jag var nere på klubben på söndagen och kollade. Mycket folk och laddade matcher på banorna runt om. Matcherna från Center Courten ligger upplagda på Padel Crews facebooksida.

Efter att ha varit i rejäl brygga mot Persson/Persson ifrån Malmö i kvartsfinalen (1-0, 4-3 och breakpoint ner) så var Windahl/Wahlström framme i finalen via en bekväm semi mot Hovhammar/Grossman från Växjö. Den andra semifinalen var desto tightare och Ki Nilsson, André Schlyter, Melvin Tufek och Linus Hultenheim bjöd på en ruggig fight i en match som svängde många gånger och kvartetten rev ner applåder från publiken gång på gång. Till sist i tredje set gled Melvin och Linus ifrån till 6-2. Jag har aldrig sett Melvin och Linus göra en bättre match och komplettera varandra såväl som i söndags – kul och häftigt att se!

Skaermavbild 2017 04 25 Kl 125943

En stekhet Melvin i semifinal lät den dubbelfattade backhanden tala gång på gång.

På banan intill möttes Sofia/Anna och Billie/Antonette i herrarnas plate och den matchen slutade 6-4, 6-3 och med det bevisade Sofia och Anna att deras vinst senast inte var någon engångsgrej. Nu är det back to the drawing board för sverige-ettorna för att komma tillbaka starka till nästa kamp. Vad jag vet är det dock inte läge för re-match i SPT:n i Göteborg då Sofia in kan vara med i den tävlingen.

Herrarnas final tycker jag är grymt intressant utifrån många perspektiv, dels taktiskt men också psykologiskt. Inför kändes den 50-50. Speciellt med tanke på att båda paren hade sett grymt heta ut i semifinalerna. När matchen väl kom igång hade båda paren väldigt svårt att störa som mottagare. Första setet rinner på med bollar som går få gånger över nät i genomsnitt. Tie-breaket avgörs via misstag snarare än spektakulära bollar (givetvis något undantag) och återigen är det bevisat i padel att det är ett spel som handlar om att ”get the ball in” och ”consistency”, är inte det på plats så ger du dig själv inte chansen att vinna. Motståndaren måste pressas till misstag som direkt ger poäng eller som kan utnyttjas och därmed leder till poäng. Och detta sker genom uppbyggnad av bollen snarare än via slag med hög risk. Har man dagen så kan det fungera att spela med hög risk men oftast är man trots allt inte fullständigt i zonen särskilt hög andel av tiden man är på banan.

I andra set fortsätter Wahlström med låg felprocent och drar ner tempot och Windahl ges med det utrymme att härja fram med ett lite svårare spel men som också ger poäng och hotar. Melvin och Linus kommer inte upp i nivå (eller tillåts inte att komma upp i nivå pga motståndet) och spelar allt svårare med ökande felprocent. Klassiskt när man känner sig stressad, dels över att spelet inte fungerar och dels när man upplever ett ständigt hot från andra sidan och inte är trygg i bollen. Just i det läget är det oerhört svårt att backa bandet och lita på sitt spel och spela med mer marginal. Som sagt, det är en konst att tävla och kräver erfarenhet. Garanterat en lärorik turnering för båda paren!

Stort grattis till ”Lasse och Danne” och tack för att ni fixade så att mitt förhandstips slog in. Känns alltid bra att ”vara rätt” på det J.

Imorgon bär det av till Costa del sol och Real Club Padel Marbella med ett riktigt härligt gäng från Helsingborg. Jag och Husein Mehmedovic skall vara tränare för gruppen och mellan träningarna lär vi hinna med gott snack, spontanmatcher samt goa timmar i solen. Ser galet mycket fram mot kommande vecka!

Skaermavbild 2017 04 25 Kl 125918

Livet från sin hårdaste sida – nu väntar Costa del Sol och Real Club Padel Marbella i 7 dagar.

När gruppen lämnar på söndag stannar jag och Christoffer Sonesson kvar och slipar formen i dagarna 3 inför nästa tävling på Svenska Padel Touren i Göteborg. Utöver tid med Gabo och Dani ska vi också ha en heldag i Málaga hos Sergio Beracierto.

För tätare uppdateringar och bildbevis så följ mig på instagram: @padeltrainersweden. Givetvis kommer det inlägg från solkusten här i bloggen också.

Hasta luego Suecía!
Andréas

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk