Vi reder ut fler regelfrågor

Efter förra blogginlägget som avhandlade några regelfrågor vällde frågorna in. Här besvarar Andréas Johansson de allra flesta.

Då ska vi se om vi kan bena ut några frågetecken kring regler och regeltolkningar. Några av frågorna var faktiskt besvarade i förra inlägget så hittar ni inte ett svar nedan så kolla i det gamla inlägget igen.

Många frågor från er läsare rör serve och bollträff. Regelboken (se inklippta citat nedan klippta från FIPs senaste uppdatering av regler).

Serven skall vara i höjd med eller lägre än höften och inte midjan.

Får du gå, springa, hoppa när du servar?

Movementserve

Regelbokens svar angående rörelse i samband med serven.

 

Imaginaryline

Regelbokens svar angående om man får hoppa, stå med kroppen ena sidan linjen och träffa andra sidan om och tvärtom etc.

 

Skissbana

Imaginär linje som gäller för serveregeln. Markerade ytor var din bollträff och hela kroppen skall vara beroende på mot vilken serveruta du servar till. I denna bild en serve från bh-rutan.

Du ska tänka att mittlinjen fortsätter bak till bakväggen. Din bollträff och din kropp skall vara på rätt sida om denna imaginära linje så satt serven blir diagonal. Du får inte heller röra linjen eller vara ”på linjen” med din bollträff.

Utifrån vad det står i regelboken så kan vi vara överens om att oavsett vilken spelare vi kollar på i världstoppen så är det verkligen gränsfall och ett konstant ”tullande” på reglerna. Jag har bevittnat tillsägelser och poängavdrag på WPT men att den varnade sedan bara har fortsatt att serva likadant. Jag förstår att detta är förvirrande. Jag har dock inte sett någon hittills på hög nivå som lyckats dra så stor fördel av att ”vara på gränsen” så att serven blivit otagbar. Böj på benen istället som mottagare.

 

Hur vet man om en boll är ute eller inne när den träffar skarven?

Svar: Normalt får man två olika svar om man ställer denna fråga och jag anser att om man kombinerar dem samt vid tveksamhet har som regel att hellre fria så kommer vi långt på den nivå vi spelar på runt om i hallarna.

1) Där bakvägg och mark möts, tänk en rak linje ut med 45 grader i vinkel mot golvet. Går bollen ut lägre än 45 grader – ute. Är väggreturen högre än de 45 graderna – inne.

2) Den jag oftast tillämpar är om bollen lämnar bakvägg med backspinn (spinn mot bakvägg) eller toppspinn (spinn mot nät). Vid backspinn – inne och toppspinn – ute.

3) Om bollen kommer ut helt utan spinn. Då har den varit exakt i skarven och bedöms som inne.

Om det är lite luddigt i text så prova att slå en boll i backen som sedan studsar i bakglas och se vilken spinn den får av dessa studsar (backspinn).

Får en servares partner röra sig fritt för att störa mottagaren?

Svar: Ja men det är inte speciellt gentlemannamässigt. Mottagaren har ju också rätt att säga att han/hon inte är redo pga störande moment.

Får du slå lobb som serve?

Svar: Ja så länge serven är regelrätt med bollkontakten i höfthöjd eller under. Det är även en tillåten serve om den studsar korrekt i serverutan och sedan ut ur buren. Tänk dock på att ofta behöver du böja på benen för att slå en bra lobb och då sänker du också höften och den tillåtna höjden för din bollkontakt.

Får du ha din bollträff andra sidan nätet?

Svar: Om bollen har studsat på er sida (och bakvägg) så är det tillåtet att ha bollträffen på motspelarnas sida av nätet. Dock fortsatt ej tillåtet att röra nät eller den del av planen som är motståndarnas. Om bollen kommer direkt från motståndaren (du tar på volley) skall din bollkontakt vara på din sida av nätet, dock tillåtet att slutföra svingen över nät (så länge allt ovan infrias gällande kontakt med nät och motståndarnas planhalva.

Får man byta hand? Skall remmen vara runt handleden alltid?

Poängen är direkt förlorad om remmen inte är runt den hand/handled som du håller racket med under hela poängen. Det är tillåtet att byta hand men det är praktiskt sett omöjligt att genomföra då remmen vid någon tidpunkt under poängen ej kommer att vara runt någon av dina handleder. Så svaret är nej, du kan ej byta hand under poängens gång då du kommer att bryta mot regeln om säkerhetsremmen (som är där för allas säkerhet).

Nätserve ut genom dörren – ok?

Om du har en bana som tillåter spel utanför banan så går serven om ifall den går via nätet och ut genom dörren. Om banan ej tillåter spel utanför så är det en felaktig serve.

Och när är då en bana tillåten för spel utanför och ej? Det förklarar bilden nedan. Tänk på att om två banor ligger bredvid varandra så måste de ligga 4 meter ifrån varandra. Jag har sett olyckor när folk springer ut utanför och när folk går i gången så var även noga med att spärra av.

Outofcourt

Yta som skall vara avspärrad och tillgänglig för spelarna för att spel utanför banan skall vara tillåtet.

Läs mer: Slaget som vinner matcher

Andréas Johansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk