PADELSKOLAN: Slaget som vinner matcher

"Killen med smashen får tjejerna - men killen med lobben vinner matcherna"

Veckorna går och vi är nu framme i del 6 av padelfebers padelskola.

”Det är killen med smashen som får damerna men killen med lobben som vinner matcherna”

Citatet är Nito Breas, Argentinas förbundskapten sedan urminnes tider och i denna del kommer vi att titta närmre på lobben.

 

Jag fick till mig att världsettan Belas smashstatistik år 2016 var 92% vinnare. Alltså, han tog rätt beslut och utförde smashen exemplariskt fler än 9 gånger av 10. Hemligheten är att om han behöver så spelar han bollen, givetvis tillsammans med sin partner, 30-40 gånger över nät innan han får läget han letar efter och känner sig trygg med. Och när läget kommer, så är fokus och utförande snudd på omänskligt bra. Mina kompisar som spelade VM i Lissabon hade chansen att sitta väldigt nära banan när Spanien mötte Argentina i VM-finalen och de beskrev Belas blick som helt svart. Otroligt fokuserad och viljan att vinna går att ta på.

Smashen i all ära, det som gör Bela till outstanding världsetta är hans lobb och lobben skall vi titta vidare på idag. Lobben är ett otroligt viktigt slag och om man går lite på djupet så är det även ett tekniskt krävande slag.

 

Med hjälp av lobben kontrollerar vi våra motståndare när de har offensiv position. Vi får dem att slita för att behålla sin position och tillslut ges läget för att kunna avancera till offensiv position i banan.

I instruktionsvideona ser ni både backhand- och forehandlobb.

Återigen, förberedelsen är så otroligt viktig och här är några punkter att ta med er:

✔ Förbered och börja din lobb med racket lägre än bollen. Tänk att racket skall vara en bricka som bollen ligger på.

✔ Böj och jobba med knäna istället för ryggen (se bilden på Maxi Sanchez)

Sanchez Globo

Böj ordentligt på benen.

 

✔ Sträva efter en kompakt och sparsam sving före bollträff och lång eftersving – ”njut av slaget, låt det vara länge”. Var noga med att slå igenom slaget och avsluta svingen framför kroppen och i huvudhöjd.

✔ Alltid bollträffen framför kroppen, framför ditt främre ben

 

Återkommande brister i teknik som jag ofta ser:

✔ Förberedelsen/Slaget påbörjas med racket från midjehöjd vilket gör att spelaren har svårt att komma under bollen med låg och kort lobb som följd.

✔ Rörelsen görs uteslutande med armen och inte med benen vilket ger stor variation i både lobbens kvalitet (höjd och längd) och riktning.

✔ Vid lobb efter retur från bakvägg så är spelaren för långt fram och tvingas istället slå bollen bakom eller vid sidan om kroppen, även detta påverkar lobbens höjd, riktning och precision negativt.

Sist men inte minst, så långt det är möjligt - slå din lobb efter retur från bakvägg. På grund av:

✔ Det ger dig avsevärt mer tid att förbereda din lobb

✔ Det faktum att bollen redan är på väg mot motståndarnas sida ger dig möjlighet att skapa mer kontroll via en långsam sving och lång träff på bollen.

Böj på benen, jobba djupt och ha lång eftersving med lång kontakt med bollen. Njut av lobben – det skall känns som ett riktigt skönt slag att slå och inte vara stötigt. Och motståndarna blir både trötta och galna av att möta lobb på lobb på lobb..

Lycka till!

Andréas

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk