Sluta säg padeltennis om padel!

I och med ökad exponering i media används ordet "padeltennis" allt oftare i Sverige. Något som stör Andréas Johansson. Padeltennis är nämligen en helt annan sport.

Senaste veckans enorma mediaexponering kring padeln (eller iaf kring Zlatans saknad av landslaget) så vill jag nog också mena att förvirringen kring vad det är för center som öppnas runt om i landet är total. Padel eller padeltennis? Dags att skapa klarhet!

Väggarna runt Enrique Corcueras privata bana på 10x20 meter med tennisnät i mitten var där främst för att inte bollen skulle åka in till grannarna och störa dem. Men den ”andra studsen” från bakväggen användes allt oftare till att returnera tillbaka bollen och spelarna fortsatte. Detta kom att utgöra basen i Padel-Corcuera, padel-tennis eller vad vi idag kallar padel.

Raderna kommer från den officiella sammanställningen av padelns historia och finns att ladda ner på www.padelfip.com.

Padeltennis är betydligt äldre än padeln. Drygt hundra år tillbaka var det ministern Frank Peer Beal, Manhattan, som utvecklade det som idag är padeltennis. Racketen påminner om padelrack till stor del. Något större och oftast av grafit.

Banan ser ut så här:

Skaermavbild 2018 03 07 Kl 111517

 

Vad jag har förstått så är reglerna de samma som tennis men man har bara en serve och nätserve är spelbar.  Även padeltennis har väggar, men bollen måste hela tiden studsa inom "tennisbanan2.

Mer om den går att läsa här:

http://carolinapaddletennis.com/history-of-paddle-tennis

Här kan ni se padeltennis, eller padletennis.

Så till poängen med mitt inlägg. Padel växer så det knakar i vårt land. Hittills har jag inte sett en enda padeltennisbana. Ändå skrivs och pratas det en hel del om padeltennis. Dags att vi hjälps åt att leka besserwissrar och ser till att det är padel som är på allas läppar och inte padeltennis.

Eller som beskrivningen så tydligt utrycker det: ”Padel-tennis ej att förväxla med padel”. 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk