Annons
Skaermavbild 2018 05 16 Kl 224059

En röd tråd - struktur i spelet

 En riktig panghelg väntar. Klockan 18:30 på fredag går flyget mot Stockholm och sedan är det rakt in padelbubblan till söndag kväll. Ryska Posten Open ska bli riktigt kul att följa på nära håll. Både arrangemanget som jag har skyhöga förväntningar på men även spelet. Många tighta och öppna matcher på förhand redan i de första omgångarna.

För snart två helger sedan hade jag, Dani (Dios), Joel (Christensen) och Biff (Stefan Thunell) en helhelg i Halmstad på Halmstad Padelcenter tillsammans med bruttotrupperna för dam respektive herrlandslaget. Under lördagen följde även 13 juniorer träningarna samt tränade med oss. Det var en klar och tydlig röd tråd genom exakt varje minut av träningarna för såväl herr som damlag och juniorerna: Struktur i spelet. Få bort beslut som sätter dig och din partner i knipa.

Övning 1: Ett par vid nät och ett par bak i försvar. Försvarande par spelade allt lågt. Paret vid nät hade i uppgift att, tillsammans, öppna ytor och använda ytor samt till varje pris vara täta vid nät. Detta genom att använda mitten långt mycket mer än vad flera av våra toppspelare är vana vid.

Skaermavbild 2018 05 16 Kl 224059En av många längre teorigenomgångar av Dani Dios.

Reglerna är enkla, men svåra att följa dels individuellt men också att utföra som ett par:

1) Första volley mot mitten (för att öppna upp yta i hörn).

2) Där yta uppstår, spela mot den ytan. Om ingen lucka/yta uppstår, spela mot mitten igen.

3) Vet du inte vad du ska göra, spela mot mitten (gäller både vid nät samt från försvar).

4) Öppna ej upp onödiga vinklar och luckor genom att konsekvent byta hörn och därmed tvinga er som par att hela tiden byta ytor att täcka.

5) Ju mer ni spelar mot mitten och använder mitten, desto färre vinklar och alternativ ger ni era motståndare.

6) Spela tungt och på statistik. Med 3-4 tunga volleys i rad. Är era motståndare kvar i bollen?

Övning 2: Samma övning men försvarande lag har tillåtelse att lobba vid läge och tillfälle. Således får paret vid nät även ytan bakom sig (den som nås via lobb) att täcka och försvara.

Låter ovan tråkigt? Kanske det. Men det ger en enorm styrka och tyngd som par när man utan ansträngning och nämnvärd tanke följer detta mönster och tillsammans låser motståndarna och blottar sig minimalt tillsammans. Med ovan grundtaktik gör ni också ert eget positionsarbete så enkelt som möjligt. Ju tyngre (spela lågt och flackt) ni kan utföra det, desto mer kommer ni att kunna skörda och felprocenten kommer motståndarna att stå för.

Och när strukturen i spelet sitter och öppna ytor uppkommer, då ska ytan användas och så snart motståndarna är blottade och i problem så kan ni som attackerande par börja vara aggressiva i er positionering (gå nära nät för smash ut över 4-metersväggen) eller lämna vinkeln/3:e ytan helt om den är omöjlig för motståndaren att spela på.

Skaermavbild 2018 05 16 Kl 224046Riktigt kul att se juniorer från Luleå i norr till Näset i söder på juniorlägret.

På lägre nivå så krävs det inte många gånger över nät (kanske bara en volley mot mitten) innan öppna ytor uppstår. Men på högsta nivå (Bela, Lima, Paquito, Maxi Sanchez) så krävs ett enormt tålamod och kontinuitet innan misstagen som öppnar upp poängen uppkommer. Det är också därför dessa herrar tillsynes kan se passiva och bevakande ut när de spelar bollarna 20-25 gånger över nät.

Många fick kläm på det här under lägret och leende och high fives avlöste varandra när poängen skördades. Och det är just detta jag åker upp till Stockholm för att spana in och är extremt nyfiken på till vilken grad våra spelare fått in detta i sitt spel.

Att världsspelare som Pedro Alonso och en väldigt spektakulär Martin Sanchez Piñero är på plats är liksom bara grädde på moset. Njut av det padelälskare.

Skaermavbild 2018 05 16 Kl 223834Första gången jag såg Piñero mötte han Tomas Johansson i Pre-Previa i WPT Malaga. Den gången la han aldrig pilotbrillorna. Nu är han en stabil huvudturneringsspelare. Här en bild från Sanset Padel i Madrid.

Buffén är uppdukad och det är snart dags för en två dagar lång festmåltid. En av pärlorna i helgen är matchen mellan Matilda Hamlin/Ajla Behram mot Baharak Soleymani/Anna Velica i Damklass A, första omgången. Fyra tjejer med extremt härlig inställning och attityd och de utvecklas så att det knakar.

Sist men inte minst, nu ska våra sista frågetecken rätas ut efter lägret senast. Vilka är herrarna som skall göra jobbet och ta oss till VM via VM-kvalet mot Österrike, Polen och Litauen i Warszawa 12-15 juli?

Hoppas vi ses i helgen!

 

Annons
Annonser

Sponsorer

 • Bullpadel
 • PadelCrew
 • Wilson
 • Skaermavbild 2019 01 08 Kl 142550
 • 175648 Padelevent Logovj
 • PDL
 • Png Matchi Logo Slogan
 • Skaermavbild 2017 09 20 Kl 134939
 • 1
 • Padler Logo Se Rgb 1
 • Babolat
 • 25488985 1537573959657758 149684766 N
 • Unisport Logo Pos Tm
 • Skaermavbild 2018 01 17 Kl 163158
 • Logga
 • Vaexjoe Halmstad Padelcenter 01
 • Rpp 1
 • Pos 1
 • Vasterasenkoping