Är du en gentleman på banan?

Padel är en gentlemannasport. Men vad betyder det? Hur bör vi bete oss på banan? Andréas Johansson tar upp det och tar också upp ämnet att svenska padelkartan ritas om.

”Samtidigt hoppas jag innerligt att i princip hela tennissveriges elit tänker ”fan kan våra polare så kan vi” och att vi med det får in fler elit-tennisspelare med rätt attityd till padeln. För med tennisspelare på banan kommer det att sättas ett oerhört krav på defensiven och utan den blir vi inte bättre som nation i internationella sammanhang”.

Raderna är hämtade från en krönika jag skrev i Oktober 2017 efter SM i Halmstad. Några månader senare kan vi glädjande konstatera att just ett sådant par slog självaste SM-vinnarna i Uppsala i helgen som gick. Falkenström/Figueroa var det då och bara veckan innan slog Axelsson/Svensson till i Halmstad. Just Axelsson har tävlat lite från och till lika länge som jag ägnat mig åt padel och Filip härjade ordentligt i B-klass ifjol. Nu har de stämplat in på allvar med vinster mot många erkänt duktiga par i samma turnering.

Skaermavbild 2018 02 02 Kl 172331

Axelsson/Svensson efter segern över Persson/Mossberg. Axelsson och Svensson är ett par som bekräftar trenden vi ser i svensk elitpadel nu.

Jag tycker det är grymt kul i alla fall att kartan ritas om och att kraven höjs. Min krönika går att läsa här och den känns nästan än mer aktuell nu än då.

Krönikan kan ni läsa här!

 

Jag var i Luleå för två helger sedan och ledde padelförbundets kurs ”Grundläggande tränarutbildning”. Alltid kul att vara i Luleå och alltid intressant att köra igenom kursen. Ingen gång har varit den andra lik och jag låter grupperna och gruppernas frågor styra mycket av helgen men samtidigt säkerställa att alla som gått kursen har samma grund att stå på.

Skaermavbild 2018 02 02 Kl 172110Ambitiösa kursdeltagare från Sundsvall, Hudik, Umeå, Piteå och Luleå.

 

Som vanligt regeldiskussioner och många tankar kring det. Med dessa diskussioner i minnet samt när jag läste intervjun med Andreas Ehrnvall på Padelfeber tidigare i veckan så ställde jag mig själv frågan: Vad innebär det egentligen när vi säger att padel är en gentlemannasport?

Upp till hög nivå, exempelvis förkval och kval på World Padel Tour, så spelas tävlingen med en supervisor. Spelarna dömer själva på sin bana och vid oklarheter och meningsskiljaktigheter så tillkallas denna supervisor till banan. Ofta har denna domare 10-12 banor att övervaka. Extremt ofta blir utfallet omspel av poängen följt av att domaren stannar vid den banan kommande game.

Förutom om en boll är inne eller ute så är det främst två andra situationer som ofta orsakar diskussion:

Touch eller ej? Rörde jag bollen eller ej? Exempelvis om motståndarna har smashat och i rusningen framåt så är det inte alla gånger man själv vet om man träffat eller ej.

Gentlemannaregeln säger att du klart och tydligt skall säga ”touch”, ”kör” eller ”fortsätt ” etc om du träffat bollen eller avbryta bollen om du inte träffat. Maxi Sanchez och Paquito brukar vara väldigt tydliga i både kroppsspråk och verbalt om de ej träffat genom ”no, no, no, no”.

Situation 2 – touchades nät eller ej?

Om motståndarna är nära nät så brukar jag själv fästa blicken på nätet, speciellt om det är en uppenbar kontringschans där motståndaren kan avsluta. Likadant där, var tydlig i ditt kroppsspråk om du rört nät. Avbryt bollen. Dock anser jag att det ofta är enklare för de andra tre på banan än en själv att se om man rört nätet.

Begreppet gentlemannasport går att göra brett. Att ta sitt ansvar i att vi spelare själva dömer är en aspekt. Bidra till god stämning på banan och respektera sina med och motspelare är en annan aspekt. Även om du som spelare spelar ”the mental game” väl på banan med knutna nävar, psykningar etc så kan du absolut fortfarande vara inom gentlemannaramen.

Till sist. Om jag hade fått äran att dela ut ett fair play/bästa förebild pris på detta ämne så hade det alla dagar i veckan gått till Maxi ”el tiburón” Sánchez. Tydlig i sitt kroppspråk, stöttande mot sin medspelare, ber om ursäkt vid turbollar eller när hans smashar gått mot kroppen på sin motståndare och när man sitter nära banan han spelar på så hör man att han ofta berömmer sin motståndare när de förtjänar det. I Sverige, utifrån mina egna erfarenheter, skulle jag kunna tänka mig att dela ut det priset till Anton Andersson.

Close up – intensivt och imponerande. Ser redan fram mot första WPTn med alla nya konstellationer. Tredje veckan i mars brakar det loss i Badalona, norr om Barcelona.

När allt kommer omkring – det är väl inte svårare än att man tillämpar ”behandla andra som du vill bli behandlad själv” eller ”be yourself with style”?

Vad innebär begreppet gentlemannasport för er?

Passar på att önska er läsare en riktigt go helg!

 Andréas

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk