Det du kan göra inne saknar värde utomhus

Assisterande förbundskaptenen Andréas Johansson reder ut alla skillnader mellan att spela padel inomhus och att försöka göra det på en lynnig utebana.

Hade en lång härlig lördag i Vilshärad. Vädret perfekt, inte för varmt trots klarblå himmel. Härlig padel på banorna och mycket folk. Tredje året tävlingen körs och konceptet börjar verkligen sätta sig. Stor eloge till Robert von Scheele med flera.

Läste redaktör Håkansson krönika angående tävlingen. Ja, det faktum att padel utomhus är en ”annan sport” är ju såklart något vi ska avhandla. Men det kommer lite längre ner i inlägget. Det jag också tänkte när jag läste var – varför ska den toppas? Upplägget är klockrent, antal spelare och lag ökar stadigt och jag här helt säker på att allt fler padelälskare planerar in sin semester efter denna vecka kommande år. Gällande elitklasserna: Att man kan vinna 4000 Euro i en Pre-previa plus fina WPT-poäng (i herrarnas fall) ger rejält eko i Spanien. Dessa spelare brukar normalt få slita häcken av sig via fem matcher för att nå previan (det kval som går på tisdag), vilket i sig inte ger pengar. En åttondel i huvudturneringen ger normalt 800 Euro.. Så även allt fler toppspelare lär komma. Den bollen är liksom i rullning och sköter sig själv är jag övertygad om.

 

 Ska Rmavbild 2018 07 23 Kl 115918Imponerande prissumma i Vilshärad som många spanjorer bara kan drömma om.

 

Nej, fokusera på hur allt runt omkring löses så smidigt som möjligt när deltagarantalet är dubbelt så stort med boende, logistik etc så är jag helt säker på att Vilshärad Masters har fina år framför sig. Och rimligtvis är det ju kval till WPTn även resterande år. Grattis Halmstad!

Utepadel, ja. Skillnaden är ju enorm och det är påtagligt hur stor omställning det är för våra spelare. Vi har nog alla hamnat i utomhusfällan någon gång. Oavsett hur hårt du slår och hur mycket bite du sätter i dina volleys så blir det både studsigt och långsamt. Vinden, solen, snedstudsar, fukt och dåligt tempo – allt känns skit. Som assisterande förbundskapten var det glädjande att se att många av våra damer såg ut att trivas bra ute i solen. Vi har många damer som är bollsäkra i lägre tempo och då gynnas de av att spela ute. Riktigt så såg det inte ut på herrsidan där vår styrka är aggressiviteten. Jag är faktiskt speciellt imponerad av holländarna Meijer/Maarsen som tålmodigt la in bollarna och la sina styrkor som tennisspelare åt sidan. De accepterade förutsättningarna och tog ett par riktigt fina skalper i solskenet. 

Det som blir mitt första tips är att bara acceptera att det du kan göra med en padelboll inomhus har inget värde utomhus. Bli inte frustrerad över att du inte kan vara lika aggressiv i dina slag. Yttre omständigheter gör att felprocenten ökar. Det ställer större krav på din teknik och att hela tiden justera med små fina steg. Projektilerna ut på driving rangen i Vilshärad och luftsvingarna tappade jag räkningen på redan innan lunch i lördags. Nej, istället är så låg felprocent som möjligt och vikten av rätt positionering av högsta prioritet. I herrfinalen (enormt bra livestream förresten), var det inte många stilistiskt imponerande bandejas vi såg men väldigt låg felprocent och rätt placering. En annan detalj jag såg hos segrande Benavides/Vargas var att det var ytterst få volleys de slog som nådde fram till bakvägg, så kallade halvfartsvolley. Så klart ingen tillfällighet. Skickliga motståndare hade använt studsen ut från vägg till att styra poängen med lobb, dropp eller annat sätt att börja ta övertag i poängen. Och utomhus studsar som regel bollen ut mer och du har ingen begränsning i lobbhöjden. Nu fick motståndarna istället stå och slå grundslag och lobba på uppstuds vilket är svårare.

 

Det är bekräftat att VM spelas utomhus och att det, med lite ”otur”, kan vara väldigt varmt i Paraguay i början på november. Matcherna och bollarna blir oftast längre utomhus och en sak våra landslagsaspiranter själva kan påverka är hur förberedda de är fysiskt för att klara av den delen. Då ger vi oss själva rätt förutsättningar. Att vi har begränsat med möjligheter att träna utomhus i oktober får vi bara acceptera. Förhoppningsvis kan vi vara på plats några dagar innan mästerskapet drar igång och köra intensivt för att vänja oss vid förutsättningarna. Damerna samlas i Båstad på tisdag och kör under Stefan ”Biff” Thunells ledning, därefter är det efter ett par veckor dags för nästa läger. Inomhus på Padel Crew dock. Återstår att se vilka tankar Dani har kring det lägret när det kommer till upplägg. Så klart får ni reda på det här via bloggen.

Avslutar med en nyhet från den andalusiska touren. I helgen avgjordes en tävling i Mijas (ABS 3000). Benavides (rankad 5:a på Andalusiska touren) var i Vilshärad och härjade men i övrigt ett väldigt starkt startfält och håll i er nu: Tävlingen vanns av Miguel Yanguas född 2002. 16 år! Slog WPT-meriterade Javier Limones och Sverige-bekantingen Javi Peréz i finalen.

Dags för padelveckan i Båstad. Nyper mig i armen men det är ingen dröm. Det är helt sant.

Andréas

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk