Padelfeber testar Windahls Stiga Axe

Padelfebers Johan Håkansson har testat Stiga Axe som i dag släpps.

Ända sedan Windahl signade med Stiga var det bestämt att stjärnan skulle få ta fram sin egen racketmodell. Ett arbete som pågått i flera månader – men som också dragit ut på tiden en del på grund av coronan.

Men på SM i Helsingborg spelade Windahl med racketen för första gången – vilket ändå gick hyfsat får vi väl säga och i dag släpps racketen till försäljning.

Padelfeber har dock fått testa racketen i förväg.

Så vad är det då för vapen som Stiga släpper nu – det som internt går under smeknamnet ”Yxan”?

Till att börja med är det ett väldigt allround racket som borde passa en hel del spelare. Det är runt och det racket Padelfeber fick i sin hand vägde exakt 369 gram utan extra grepplinda.

Balansen är också väldigt neutral. Snarast är tyngdpunkten låg, närmare handtaget – vilket jag vet att Windahl själv kompenserar med att vikta racketen.

Men för den breda massan är det nog att föredra. Ganska få spelare har stor nytta av topptunga racketar. Snarast ökar det bara risken för skador som tennisarmbåge samt att det ger en sämre balans.

 

Den första känslan racketen ger är just att det är fint balanserat och stadigt. Du känner en bra kontroll i grundslagen och känslan är att du verkligen kan styra bollen med precision.

Men där jag verkligen gillade racketen allra bäst var i volleyn, där kontrollen känns mest.

Jag trodde att rackten skulle vara ”studsigare”, men du kan trycka på ganska ordentligt med bra kontroll.

Jag tror att det är just denna svåra balansgång som har tagit sådan tid att få fram, där Stiga har testat en hel del längs vägen och där Windahl velat få in både glasfiber och kolfiber i ytskiktet.

Just för att ge ett motstånd och ”styvhet” när du trycker på, men att även ge hyfsad studs i racketen.

Om en spelare som Windahl har ett för mjukt racket så slår han bara igenom det. Toppspelare kräver en stumhet som ger maximal fart vid hög kraft.

Därför är detta racket i första hand lämpat för avancerade motionsspelare till tävlingsspelare – men just att racketen innehåller glasfiber gör att det kan vara lämpligt för en lite bredare skara.

Tittar vi på designen så är den klassisk Stiga där allt går i vitt, grått och svart. Windahl har fått sin namnteckning och signatur diskret på sidan av racketen.

Axe är också Stigas första modell med räfflad yta, vilket blir allt vanligare inom padeln.

 

Summering: Stiga Axe är ett fint allroundracket som i första hand är till för den avancerade spelaren som klarar av att generera egen kraft i slagen och som gillar runda racketar med lägre balans.

Johan Håkansson

  

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk