Så får Spanien fram sina stjärnor

I flera dagar har Andréas Johansson befunnit sig på en av världens bästa ungdomsakademier. ”Jag har bombat på med frågor och sugit i mig kunskap”, säger han.

I Sverige ligger Andréas Johansson i fronten när det gäller kunskap om padelträning. Sedan en tid driver han själv en akademi på Padel Crew i Helsingborg med några av Sveriges mest lovande juniorer.

Men för att bli ännu bättre och få en djupare kunskap valde han att vända sig till Spanien och en av de bästa skolor som finns.

- Det finns så mycket mer att lära och jag är ständigt på jakt. Just när det kommer till vanlig ungdomsträning har jag funderat mycket och experimenterat själv och kommit en bit.

Ska Rmavbild 2020 02 13 Kl 133958Manolo Jaen, till vänster, är en av världens bästa ungdomstränare. I den miljön har Andréas Johansson befunnit sig i veckan för att lära sig mer om hur man tränar barn och ungdomar.

För att ta nästa steg kontaktade han Manolo Jaen, en av världens bästa ungdomstränare, som driver WAY Academy i Cadiz i sydvästra Spanien.

- Det här är det han är specialiserad på. Jag har fått vara med på många pass, jag har fått korsförhöra dem i flera omgångar och jag har även varit med på banan, säger Andréas Johansson.

Manolo Jaen har själv varit proffs i åtta år, men det är som tränare han blivit riktigt stor. Way Padel Academy har i dag 200 barn i träning i åldrarna 3-18 år.

Andréas Johansson har velat lära sig mer av allt: vad som lärs ut, hur utbildningstrappan ser ut, vilka övningar som används och så vidare.

- Barnen är indelade i sex olika kategorier, där de delas in efter kunnande och inte efter ålder. För att gå vidare från en kategori till en annan måste du kunna vissa saker. Den femte kategorin är tävlingsspelare och den sjätte och sista är proffsspelare, säger Johansson.

Han berättar att Way lägger stort fokus på att utbilda stort, att redan från början börja prata om hur man är mot sin omgivning och hur man uppträder på och utanför banan.

- Om någon spelare ur akademin vinner något stort men har haft ett dåligt uppträdande får den spelaren ett kyligt bemötande. Har du däremot åkt ut i första omgången men uppträtt bra så får du mycket uppmärksamhet. De är extremt långsiktiga med sitt tänk.

Vad har dessa dagar gett?

- Jag har massa nya idéer. Mycket handlar om omvård i din padel. Manolo är bra på att lära ut hur man skadar med lösare spel, det handlar mycket om riktningar på bollen.

Andréas Johansson har sett sjuåringar som tränat kontinuitet och sedan sett hur det i äldre grupper går helt av sig själv.

- Det är ju ovant för ögat att se barn på 8-9 år spela padel. Men det som varit slående är hur extremt viktigt det är att göra det från grunden. Och de spelare jag själv tränar ska ju vara som bäst om 10-15 år.

Han beskriver Manolo och hans tränarstab som väldigt coachande, att de tar mycket tid till att förklara, peka, visa och ställa sig på banan och förklara. Sedan får ett barn testa och de andra titta på.

- Och de övriga tittade verkligen på. Det var slående att de var så fokuserade men även glada på banan. Manolo säger själv att Way är hans ultimata projekt. Idrottehn har gett honom allt och det här är hans sätt att betala tillbaka. Det är vamt där, men det kommer också ut en elit.

Av de 200 barnen är 30 tävingsspelare, varav 7-8 stycken är väldigt långt framme i tävlingar.

Hur mycket tränar dom?

- De kör fyra dagar i veckan och tävlar på helgen. Sedan har de mental utbildning på fredagar.

Han har själv fått spela med och mot tioåringar som håller en svindlande hög nivå.

Andréas Johansson lämnar nu Cadiz med en bunt av anteckningar och många intryck.

- En sak som var slående var att anläggningen var sliten och dammig. Många svenskar hade gråtit över den. Det är mörkt och högt ljud, men absolut ingen lägger fokus på det över huvud taget. Det gäller att lägga fokus på rätt saker.

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk