17-åriga Girdo som succén och framtiden

Det tog henne ett år att bli landslagsspelare. Det tog ännu ett år att börja vinna SPT-tävlingar. Möt supertalangen Amanda Girdo i en stor intervju.

Det är första skoldagen. Amanda Girdo har precis börjat tredje och sista året på ekonomilinjen i Vellinge. Det är värt att nämna av två anledningar, dels för att påminna om hur ung Amanda ännu är och dels som förklaring till varför den verkligt stora padelsatsningen får vänta ytterligare ett år.

- Skolan är viktig. Det gäller att ha en plan B. Man vet aldrig om man blir skadad eller något sådant och det är en tuff värld där ute, säger hon.

Vad plan A är kan ni säkert ana, men det återkommer vi till.

Ska Rmavbild 2020 08 18 Kl 185824Amanda Girdo var lovande i golf men tappade glädjen på golfgymnasiet. Som tur är hittade hon den glädjen i padel.

Men vi tar allt från början. Det är faktiskt inte så hemskt mycket att berätta eftersom allt har gått nästan overkligt fort.

Amanda Girdo lekte lite tennis i barndomen, men valde sedan att satsa på golf. Där nådde hon Sverigeeliten i sin ålder och började till och med golfgymnaset. Men det var ungefär då som glädjen för sporten började försvinna.

- Jag spelade liksom bara för att spela, inte för att det var kul, säger hon.

Men glädjen skulle hon hitta i en helt annan swing. 2018 besökte familjen Girdo Mallorca och det var då som Amanda tog sitt livs första padellektion på Pins Padel i Palma. Som hon minns det var det kärlek direkt. En frustration att man inte fick slå så hårt, men ändå otroligt kul.

- Jag lärde mig ganska snabbt. När vi kom hem började jag spela lite med pappa på Näsets padelklubb. Jag körde också lite americanos mot damerna här.

Resan var igång. Tränaren Stefan Thunell fick upp ögonen för den sällsynta talangen och då kan vi kasta oss in till året 2019. Då precis allt hände för Amanda Girdo.

Hon spelade sitt livs första riktiga tävling i Göteborg – och vann.

Sedan vann hon några tävlingar till.

Och under sommaren var det dags för debut i A-klass i Vilshärad.

- Jag tränade mycket den sommaren. Och plötsligt skulle man tävla mot Sofia Arvidsson, Barre och alla andra. Jag minns att jag var riktigt nervös. Men alla var så trevliga. Jag snackade mycket med Barre, minns jag.

Ska Rmavbild 2020 08 18 Kl 185858Amanda Girdo fick först spela junior-VM i Spanien och sedan stora EM i Lissabon.

Sedan rullade det bara på i rekordfart. Amanda blev först uttagen till junior-VM  och fick senare på hösten följa med till stora EM på en av talangplatserna. Då hade hon alltså bara spelat padel i ungefär ett år.

- Det var verkligen två minnen för livet. JVM var typ det roligaste jag har gjort. Det var så många man lärde känna. Vi hade en sån laganda och blev nästan som en familj där nere.

- Portugal var nervöst. Jag minns att jag stod på gymmet då Andréas Johansson ringde. Jag höll på att tappa hakan. ”Vad är det han säger?”. Ska jag åka ner med dom? Till EM? Det var helt overkligt.

Där fick hon se Carolina Navarro och Paula Josemaria Martin i action och helt plötsligt skulle hon själv möta den portugisiska stjärnan Sofia Arajou, som nyligen spelade semifinal på WPT.

- Som tur var visste jag inte vem det var. Jag gick bara in och körde min grej, säger hon och skrattar.

Det var ungefär då hon också började ana att hon skulle kunna bli riktigt bra i padel.

- Ja, det var det där att så många trodde på mig. Andréas och Dani Dios. Det var en ögonöppnare. Men även alla andra som stöttar mig och som valt att hjälpa mig på min resa. Det gör mig bara ännu mer taggad.

Amanda Girdo är verkligen en speciell talang. Det har nog också varit de flestas första reaktion när de sett henne spela. Hennes teknik och rörelse på banan sticker ut. Och den talangen kommer såklart någonstans ifrån.

- Det är nog mina föräldrar jag har att tacka. Pappa var golfproffs och mamma var högt rankad i badminton. Det är nog från dom jag har fått min vinnarinstinkt.

Så kom 2020 och ännu ett spännande padelår började planeras för Amanda Girdo. Hon parade ihop med Anna Åkerberg och bestämde sig för att gå över till backhandsidan.

- Det var också nerövst. Först tänkte jag ”nej, inte backhand”. Jag hade ju spelat in mig på forehand och det kändes som att börja om hela resan. Men det var faktiskt mer naturligt än jag hade trott. Väggarna är lite annorlunda, men jag tror faktiskt att mitt spelsätt passar bättre där. Jag trivs jättebra.

När säsongen äntligen kunde börja om igen efter coronauppehållet visade det sig, inte helt oväntat, att Amanda Girdos utveckling bara hade fortsatt. I det tomrum som uppstod när Sofia Arvidsson födde barn och Baharak Soleymani blev skadad klev Girdo fram och skrev historia.

När hon vann Vilshärads SPT i par med Emmie Ekdahl (Anna Åkerberg fick inte ledigt från jobbet) blev hon den yngsta segraren någonsin på den svenska touren.

Ska Rmavbild 2020 08 18 Kl 194934Amanda Girdo och Anna Åkerberg vann SPT i Trelleborg i helgen.

Och när hon bara några veckor sedan vann sin andra SPT, nu äntligen i par med Anna Åkerberg, var sagan nästan för bra för att vara sann.

I finalen stod Antonette Andersson på andra sidan nätet. 30 år äldre och med tre SM-guld i bältet.  

- Antonette har jag ju haft koll på ända sedan jag började spela och det här var första gången jag fick möta henne. Men jag var inte så nervös faktiskt, mest inställd på att vinna, säger hon.

Det är liksom hennes förhållningssätt till sporten. En stenhård tro på sin egenförmåga, något hon tror att hon fick med sig från golfen.

- Där måste man tro på alla sina slag. Annars kan man lika gärna sätta sig i golfbilen och åka hem.

Hur kändes det att slå Antonette?

- Det var lite overkligt. Helt galet. Jag beundrar henne så mycket och tycker så himla mycket om henne.

Man kan säga att livet just nu leker för den 17-åriga talangen.

- Det känns verkligen fantastiskt, att all träning, allt jag kämpat för, ger resultat. Jag känner mig verkligen redo för allt som kommer i framtiden.

Ja, det är såklart där vi hamnar till slut. Att Amanda Girdo har en stor framtid som padelspelare känns mer eller mindre självklart. Hon har redan börjat samarbeta med rådgivaren Reza Dehesjoo och planerna har börjat ta form.

I första hand ska hon etablera sig i den yppersta Sverigeeliten och samla på sig erfarenhet, men så fort skolan är färdig väntar det stora äventyret.

- Det är klart att jag vill flytta ner till Spanien. Det är något jag planerar efter studenten, att åka ner för att verkligen se hur bra jag kan bli.

Och för att bli så bra som Amanda Girdo vill bli är nog en flytt till Spanien ett måste.

- WPT är en dröm jag har. Att få börja kvala och sedan klättra på världsrankingen och känna att jag är med i gamet. Jag vill ju bli bäst – jag jobbar hela tiden mot att nå toppen.

Och när det gäller Amanda Girdo finns det mycket som talar för att den drömmen absolut inte behöver stanna vid en dröm.

Den har alla förutsättningar att bli verklighet.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk