Redo för kvalet: "Det är nästan som två olika sporter"

I morgon smäller det för svenskarna. Då kliver Simon Vasquez, Daniel Windahl och Calle Knutsson samtliga in i kvalet till World Padel Tour i Marbella. "Vi har en bra känsla", säger Vasquez.

Det är tredje gången som Vasquez och Windahl gör ett försök i ett WPT-kval. Vid de två tidigare tillfällena har det blivit respass direkt.

- Vi har tagit med oss mycket bra erfarenhet från det. Man måste komma ihåg att det nästan är två olika sporter att spela inomhuspadel i Sverige och utomhuspadel i Spanien. Det tar verkligen tid att lära sig, säger Vasquez.

Förklara?

- Det handlar inte bara om att det är inomhus och utomhus. Motståndet är också helt annorlunda, med betydligt mer taktik. Här är spelarna mer taktiskt drivna och kan vända och vrida på en match fem-sex gånger. Vi måste lära oss att spela fulpadel, som de kallar det här nere.

Fulpadel?

- Lite svårt att förklara. Men spanjorerna spelar extremt strukturerat. Och de har olika taktiska medel att komma åt motståndarna. Sånt finns inte ens i Sverige. De kan gå ut och bara spela lösa bollar mot en spelare, eller bara lobbar. Det finns hur mycket som helst.

Hemma i Sverige är Vasquez och Windahl kända för sin snabba, aggressiva spelstil – där de ibland blåser motståndarna av banan likt en tornado. Men det spelet fungerar inte alls lika effektivt i Spanien, enligt Vasquez.

- Vi ska givetvis behålla aggressiviteten. Det är vår styrka. Men allt är svårare utomhus. Spelet blir långsammare, det är sol och vind som påverkar. I Sverige finns kanske två taktiker – här nere är det annorlunda, vilket vi blir påminda om varje gång vi kommer hit.

Just att lära sig att behärska utomhusspel mot taktiskt drivna spanjorer beskriver Vasquez som en resa som bara har börjat.

- Vi kommer in i det bättre och bättre. Dels när vi tränade i Barcelona och även det vi har tränat med Dani Dios. Men vi måste vara ärliga mot varandra också och inse att vi har väldigt mycket kvar att lära. Vi försöker lära oss spansk padel och måste ta det stegvis.

Sedan de åkte ner till Marbella i onsdags har de tränat ett pass om dagen. I torsdags anslöt även Calle Knutsson från Granada som ska spela tillsammans med spanjoren Borja Lopez Vidal.

- Vi har tränat tillsammans med Dani Dios. Bland annat mot den franska landslagsspelaren Robin Haziza. I kväll blir vi elva stycken, säger Vasquez.

Klockan 10 kliver Vasquez och Windahl in på banan mot Ivan Garcia Aceituno och Martin Andornino.  Två unga killar – en spanjor och en argentinare.

- Vi vet ingenting om dem engentligen, säger Vasquez. Men vi ska fokusera på vårt spel. När vi väl kliver in i buren ska vi vara på hugget och njuta. Vi tar en boll i taget och ska samla på oss massor av erfarenhet.

Vad är tankarna inför matchen?

- Väldigt enkla egentligen. Vi ska gå in och ha kul. Vi vet hur stor skillnaden är och vår målsättning är långsiktig.

Klockan 12 spelar Knutsson och Borja Lopez Vidal mot Pablo Gonzalez Neria och Theodore Victor Zapata. Två spanjorer runt 110-strecket på rankingen. Calle och Borja är inte favoriter i den matchen, men den borde på förhand bli jämn.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk