"Vi har absolut inte gett upp"

Om ungefär två veckor avgörs padelns öde i RF. Fram tills dess tänker styrelsen slåss för att vinna över RF:s styrelse.

När RF:s styrelse gick ut och meddelade att deras rekommendation var att padel inte ska få bli ett eget förbund inom RF var det ett hårt slag. RF:s ordförande Björn Eriksson motiverade det med att sporten liknade tennis och squash för mycket och såg helst att padel införlivas i något av dessa befintliga förbund.

När Novy Karlsson hörde motiveringen blev han besviken.

- Ja, jag kände besvikelse, även när jag läst motiveringen ett par gånger. Visst, jag har förståelse för vad de är ute efter. Det är regeringens pengar som ska förvaltas, men RF har redan så många liknande förbund. Nu gör man det alldeles för lätt för sig.

Karlsson säger att han absolut inte vill hamna i den diskussionen, hur mycket en padelvolley påminner om en tennisvolley, eller att glasen i squash och padel är lika varandra.

- Vi har skapat ett existensberättigande genom alla entreprenörer. Tänk så mycket ytor som skapats runt om i Sverige för idrottsutövning utan att kommunerna har behövt upplåta mark. Och är det inte det som är själva syftet med idrotten?

Beskedet från RF:s styrelse var ett hårt slag – men det har inte fått Padelförbundet att ge upp slaget den 24 maj. Även om styrelsen inser att det är ett berg att bestiga. Man måste helt enkelt övertyga specialförbunden om padelns förträfflighet och få dem att gå emot sin egen styrelses rekommendation.

Ska Rmavbild 2019 05 09 Kl 133402Förbundets kampanj på sociala medier.

 

- Vi gör en hel del nu. Dels hade vi en kampanj på sociala medier. Men vi har också börjat lobba gentemot de andra förbunden som ska rösta i frågan.

Novy Karlsson säger att han upplever ett stort stöd från medlemmarna att fortsätta driva frågan hårt. Om det över huvud taget ska bli tal om att gå in i ett annat förbund krävs det ett nytt mandat på ett kommande årsmöte.

- Vi har medvetet senarelagt årsmötet till efter RF:s riksstämma. Skulle det bli ett nej är frågan vad våra medlemmar tycker. Ska vi i så fall närma oss till exempel Tennisförbundet? Och vad ska vi i så fall kräva för att vara med där?

Informella kontakter har faktiskt redan tagits. Det pågår ett spel och bakom kulisserna är det politik och ekonomi det handlar om.

- Jag kontaktades av tennisförbundets generalsekreterare Christer Sjöö som ville veta hur padeln såg på ett samgående. Jag svarade att vi inte har utrett frågan men att vi i så fall garanterat vill ha styrelseplatser.

Något som är värt att nämna är:
1) Varken tennisen eller squashen har något emot att padeln blir ett eget förbund.

2) Varken tennisen eller squashen kan ”tvingas” ta med padeln i sitt förbund om stämman röstar nej den 24 maj.

Således kan padeln faktiskt hamna på gatan.

- Vi kommer fram tills stämman att göra allt vi kan för att övertyga de andra förbunden om att padel ska vara med i RF på egna ben. Och vår främsta argumentation är just att alla våra fantastiska entreprenörer lyckats frigöra enorma ytor för att bedriva idrott på. En idrott som verkligen är för alla.

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk