"Jag har lärt mig hur mycket jag älskar padel"

För tre månader sedan slet han sönder en muskel i axeln. Sedan dess har det varit en kamp mot klockan. Viktor Stjern är tillbaka - och drömmer om att äntligen få vinna SM-guld.

Det var i mitten av maj som Viktor Stjern och hans kompisar fick feeling att spela fotboll i den ljumma kvällen.

- Det känns orättvist. Man var lite rädd för en lårkaka men det slutade med att jag pajade axeln när jag skulle klättra över ett staket, säger han.

Mer exakt slet han nästan av en muskel i höger axel. Därmed var det bara att glömma lag-SM och all annan padel för en bra tid framöver.

- Det kom inte som någon chock. Jag insåg direkt det hände att det där inte var någon höjdare.

Läkarens dom var hård. I bästa fall skulle han kunna rehabträna bort skadan på ungefär tre månader. I värsta fall skulle det krävas en operation.

Nu har det gått drygt tre månader – och Viktor Stjern är redo att spela SM.

- Det var hela tiden målet. Och jag har aldrig haft så hög närvaro på gymmet. Jag är överraskad av mig själv. Men på så sätt har det varit en tacksam skada, rehab har verkigen gjort den bättre. Jag har nästan i samma sekund jag gjort övningen känt att muskeln blivit starkare, så det har varit inspirerande.

Tiden utan padel beskriver han som tung – men också lärorik.

- Jag har insett hur kul jag tycker det är att spela och att padeln fyller en väldigt stor funktion i mitt liv. Livet blir helt enkelt roligare. Arbetsdagen blir lättare om man vet att det väntar ett pass på kvällen. Det är helt enkelt inte lika kul att fika eller att se på teve.

Vad är det du har saknat mest?

- Faktiskt hela paketet. Vardagspadeln, men också tävlingar. Jag älskar att resa i väg och tävla, känna pirret och bara få hänga i hallen. Stämningen under tävlingarna är så speciell.

Ja, saknaden efter tävlingar har faktiskt varit så stor att han trots skadan åkt på några stycken – bara för att få vara där och känna atmosfären.

- Det hade varit en ännu större förlust om jag suttit hemma och bara tänkt på tävlingen.

Och hela tiden har SM funnits där i tankarna. Att då ska han vara tillbaka.

- Det har varit skönt att ha det delmålet. Visst var sommaren tråkig, men jag har hela tiden tänkt att om jag sköter träningen bra kan hösten bli riktigt rolig.

Hur mycket har du hunnit träna?

- Jag har varit igång i en månad nu och stegrat träningen succesivt. Jag har försökt att inte ta några risker. Men läkaren har velat att jag ska spela. Den bästa rehaben är att vara aktiv och så länge inte skadan förvärras så har det varit ofarligt att spela.

Viktor Stjern beskriver glädjen han känner nu och hur snabbt perspektiven förflyttas.

- Det stämmer verkligen det där om att den friske har många önskningar, men att den skadade har bara en. När jag spelat har inte det största problemet varit om bollen sitter i nät eller inte. Jag har bara känt glädje över att kunna spela.

Ska Rmavbild 2019 08 23 Kl 151046Två raka finalförluster har det blvit för Pierre Bonfré och Viktor Stjern. I Helsingborg ska det bli tredje gången gillt.

Att han inte tävlat på länge innebär givetvis att han är ett osäkert kort, men han tror själv att det kan uppvägas av motivaton och spelglädje. Och att Viktor Stjern och hans partner Pierre Bonfré åker till Helsingborg nästa helg för att äntligen vinna guld råder det ingen tvekan om.

- Det är en osäkerhet på formen. Hade jag varit skadefri hade jag tyckt att vi var favoriter. Nu får vi vara lite mer ödmjuka, men det är klart att vi åker för att vinna. Samtidigt är det största målet att axeln ska hålla. Padel är längre än en SM-turnering.

Ja, bland annat stundar ett EM i Lissabon i november.

Stjern och Bonfré har spelat två SM tidigare och båda gångerna blev det förlust i finalen.

SM 2017 i Halmstad var deras stora genombrott och finalplatsen sågs som en stor sensation.

2018 i Linköping var läget helt annorlunda. Stjern och Bonfré trodde själva att de kunde vinna och därför sved finalförlusten betydligt hårdare.

- Vi fick slita väldigt hårt i både kvart och semi. Orken tog slut för oss – både fysiskt och mentalt. Det smärtade, för den finalen tyckte vi att vi skulle ha.

Stjerns skada är bara en anledning till att årets SM är så otroligt svårt att tippa på herrsidan. Det är ett vidöppet startfält och det enda vi vet är att det kommer att bli dramatiskt och att de lag som når finalen tvingas spela sex matcher på tre dagar.

- Jag hoppas verkligen att vi är ett av lagen. Men en tredje finalförlust är helt oacceptabelt. Det finns inte.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk