Fann glädjen igen: "Är bättre än någonsin"

Han tappade helt glädjen för padel. Men nu är lusten tillbaka med kraft. Anton Andersson säger att nysatsningen gjort honom bättre än någonsin.

Vi backar tiden ett par år. Anton Andersson var en av våra absolut bästa svenska herrspelare. Han vann SM 2016 tillsammans med Ola Brodén och tog ett stort beslut i livet. Han flyttade till Uppsala för att få jobba heltid med padel.

Med facit i hand blev det för mycket.

- Jag blev mätt på padel och offrade då mitt eget spel. Jag tränade kanske en gång var tredje vecka, vilket gjorde att jag aldrig kände mig förberedd på tävlingar, säger han.

Man kan till och med säga att han gick in i en mental vägg.

Vi som såg Anton Andersson från sidan såg att det inte riktigt var samma kille. Glädjen var borta och på banan visade han ofta ilska och frustraiton.

Lösningen blev att lämna Uppsala och flytta hem till Båstad igen.

- Jag tog en paus helt enkelt. Jag passade syrrans hus i Båstad och hängde med polare som Isak Arvidsson och Oscar Axelsson. Vi lirade padel ibland och det var skitkul. Där någonstans började glädjen för padel återvända.

Sedan fick Antons flickvän jobb i Stockholm efter en längre tid utomlands.

- Jag flyttade med upp hit. Bara en sån sak gör ju att man mår bättre, att man får vara nära de man tycker om.

I Stockholm väntade en tillvaro som kraftigt skulle förändra Anton Anderssons padelliv. Han lockades in i Ryska Postens padelsatsning, som leds av entusiasten Daniel Pilotti.

- Jag pratade med honom och med Simon Vasqeuz. Ganska snabbt bestämde vi att jag skulle vara med på den satsning som Simon gör.

Skaermavbild 2018 09 26 Kl 143618Sverigeettan Simon Vasquez och Anton Andersson gör en gemensam satsning i Ryska Posten med morgonträningar och en hel del gym.

 

Därmed väntade en tillvaro med seriös träning som Anton Andersson faktiskt aldrig varit i närheten av. Morgonträningar flera dagar i veckan med tränare och korg på Good to Great. Samt gymträningar.

- Det är en helt annan nytändning nu. Kroppen kommer ikapp och jag känner mig starkare. Det här faktiskt första gången under de tio år jag spelat som jag stått med en bollkorg och tränat isolerade slag. Och när man blir bättre på det är det som vilken del som helst av livet: det är roligt att utvecklas.

Vid bollkorgen står allt som oftast Pablo Figueroa – en spelare och tränare som Anton håller högt.

- Pablo är väldigt duktig tränare i tennis och är riktigt bra på att lära ut. Och han är väldigt intresserad av att uvecklas inom padeln.

Är det något särskilt som du står och nöter på?

- Det är definitivt försvaret. Jag är komfortabel i lågt tempo. Men så fort man möter hårdare volleys blir det lite stressigt. Men det är bara att träna in, att nöta försvarsspel. Och sätter man Pablo och Simon på nät på Good to Greats snabba banor blir det ett hyfsat tempo…

Anton Andersson nämner flera gånger i intervjun vilken tacksamhet han känner gentemot Ryska Posten och Daniel Pilotti.

- Vad dom gjort för mig är fantastiskt. Jag är även tränare själv 6-8 timmar i veckan, vilket jag tycker om. Båda mina föräldrar är lärare och jag gillar själv att lära ut. Dessutom har Pilotti fixat en halvtidstjänst på ekonomiavdelningen på Ryska Posten.

Jag gissar att det betyder mycket att få träna tillsammans med Sverigeettan Vasquez?

- Ja, vi sporrar varandra. Både på gymmet och på padelbanan. Jag tror det är roligare för honom också att ha någon med sig.

Anton Andersson känner redan att träningen gett resultat, något vi alla fick se på SM där han kanske var den spelare som imponerade allra mest.

- Jag spelar absolut bättre padel. Jag känner mig bekvämare på banan. Problemet när man inte tränar ordentligt är att man glömmer sin identitet på banan, vilka styrkor man har.

Du har de senaste tävlingarna bildat par med Isak Arvidsson, som du också spelar med i helgens SPT i Västerås. Berätta om det samarbetet?

- Det är givetvis en stor glädje att spela med en av sina bästa vänner. I år har jag spelat med några spanjorer och då kände jag att jag tappade att det ska vara roligt. Nu känns det som om j ag går runt med ett leende på läpparna när jag spelar.

Anton Andersson togs ut i det svenska lag som ska spela VM i Paraguay.

- Men jag var tydlig mot mig själv att inte låta uttagningen påverka mig. Även om jag inte hade blivit uttagen var det viktigaste att hitta tillbaka till glädjen och känslan. Och mår man bättre både mentalt och fysiskt så spelar man bättre också. Jag har hittat tillbaka till mig själv.

Vad har du och Isak för mål i helgen?

- Det är så tight nu. Vi kan åka ut i första omgången och vi kan vinna hela tävlingen. Självklart är målet att vinna. Men vi har en tuff första omgång mot Sebastian Carlsson och Juuso Tapanainen.

Slutligen: hur bedömer du själv Anton Anderssons nivå just nu?

- Det här är bättre än jag någonsin varit. Jag har aldrig tränat padel på det här sättet.

Johan Håkansson

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk