Tennisproffset har tagit padeln med storm

Som tennisspelare var han som bäst rankad 31 i världen i dubbel. Nu har Johan Brunström gett sig in i padeln – och gjort succé. ”Det är en sport som passar mig”, säger han.

Det är som om varje säsong får fram någon eller några spelare som gör kometkarriärer. I fjol var det Pierre Bonfré, Viktor Stjern, Emmie Ekdahl och några till som rusade fram.

Och nu går det inte längre att blunda för 38-årige Johan Brunström från Göteborg. Efter framgångarna på sistone måste han anses vara en av våra mest spännande spelare just nu.

Alla som följer tennisen känner säkert igen namnet.

Johan Brunström hade en framgångsrik dubbelkarriär med 19 ATP-finaler, Davis Cup för Sverige och ett OS i London på meritlistan.

Styrkorna var serven och volleyn, så när han klev in på padelbanan var det mycket som kändes bekant.

- Serven påminner ju om padelsmashen. Och volleyn är oerhört viktig i padel. Jag tänkte direkt att sporten borde passa mig bra, säger han.

Vilket onekligen stämde.

När Johan Brunström bestämde sig för att börja tävla gjorde han det tillsammans med sin gamla tenniskompis Henrik Söderberg. De gick college tillsammans i Dallas i USA och har behållit vänskapen sedan dess.

Skaermavbild 2018 11 22 Kl 153557Henrik Söderberg är Johan Brunströms partner vilket skapar ett lag med två verkliga offensiva hot.

 

Debuten skedde vid SPT-tävlingen i Västerås där paret vann B-klassen med 7-6 i avgörande set i finalen.

Det fick oss att höja en aning på ögonbrynen.

Men när paret dessutom vann SPT Challengern i Lund några veckor senare var det faktiskt en riktigt vass prestataion. I finalen slog de landslagsmeriterade Roger Fridolf och Mathias Lundmark.

Så när paret nu åker till Helsingborg i helgen för att spela Movember Open på Padelcrew är det faktiskt obesegrat med två SPT-titlar i ryggen.

- Ser man krasst på det är risken överhängande att vår winning streak tar slut där, men vi kommer givetvis att gå in för att vinna alla matcher, säger Johan Brunström.

Ja, offensivt lär de i alla fall skrämma slag på vilket lag som helst. En 193 centimeter vänsterslägga bredvid Henrik Söderbergs hammare är ingen rolig uppställning att möta.

- Vi är ju sårbara där bak. Men vi har samma styrkor och får vi bara tag i duellerna är vi farliga. Det blir stressande för motståndarna, säger han.

I Helsingborg ställs de i första omgången mot bollsäkra Tobias Blixt och Husse Mehmedovic. Där kan vi verkligen prata om skilda spelstilar…

Att paret Brunström/Söderberg vunnit flera riktigt jämna matcher tror Johan faktiskt hänger ihop med att de inte kan tillräckligt mycket padel ännu.

- I de riktigt viktiga lägena vet vi exakt vad vi ska göra och hur vi kan vinna poängen. Vi börjar inte tänka för mycket. Men givetvis måste vi arbeta på svagheterna för att bli bättre, det är absolut nödvändigt.

Problemet är att få tid att träna. Johan Brunström driver i dag PDL-hallar i Göteborg och är precis på väg att starta upp en ny, något som stjäl tiden.

- Jag hinner nog träna en gång i veckan just nu. Det är svårt. Henrik är lite i samma sits.

Precis som många andra framgångsrika dubbelspelare i tennis hyllar Johan Brunström lagspelet i alla former.

- Det är så mycket roligare att ha någon att dela glädjen med när man vinner. Att göra något tillsammans är en helt annan grej.

Vad minns du allra bäst från din tenniskarriär?

- Lite olika saker. Dels Davis Cup-debuten där vi mötte Serbien borta. Jag och Robban Lindstedt vann vår dubbel med 10-8 i avgörande set. Det var sådant liv på arenan att vi inte hörde varandra ens när vi gallskrek.

- Ett annat fint minne är OS i London där vi slog Djokovic i första omgången. Och givetvis när jag vann min första ATP-titel.

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk