De vill streama padel från hela Europa

Idén föddes över en öl på krogen. Nu streamas padelmatcher från hela Sverige. Men målet för Padelstreamer är hela Europa.

I dag har de flesta padelspelare i Sverige någon gång kommit i kontakt med Padelstreamer, sajten som allt fler padelcenters ansluter sig till.

En smart uppfinning som faktiskt dök upp över en öl på krogen förra sommaren.

- Jag och min kollega Magnus satt och surrade och tyckte att det vore roligt att göra något för just padel – och den idé som växte fram var en stremamingsajt, säger Andreas Harnemo.

Både han själv och Magnus Stenberg jobbar till vardags med film och foto. Men på fritiden är de passionerade padelälskare. Det de såg framför sig var en streamingtjänst där man enkelt skulle kunna se sin egen match, både live och i efterhand.

- Jag började kolla runt på lösningar. Det fanns ju sedan tidigare olika varianter som fungerade skapligt som engångslösningar, men inget som jag var ute efter, säger Harnemo.

Hans mål var höga: en sajt som skulle bli ett community, som skulle vara jätteenkelt, billigt och av bästa möjliga kvalitet.

- Jag byggde faktiskt en egen kamera som uppfyllde alla våra tekniska önskemål. Den var skaplig och fungerade till 95 procent. Men det duger inte för att kunna sälja till en kund.

Skaermavbild 2018 11 23 Kl 145838Padelstreamer visar allt från SPT-tävlingar till träningar.

 

Under vintern har Padel 365 i Luleå fungerat lite som Andreas Harnemos testprojekt. Sakta men säkert föll alla bitar på plats och i somras kände han sig redo att börja sjösätta sitt projekt på allvar.

Den verkliga premiären blev SPT-tävlingen i Växjö.

- Det var bra, för en tävling är ofta lite kaotisk. Nu jobbar vi hårt med att göra tjänsten bättre för just tävlingar.

Andreas Harnemo säger att han det senaste halvåret lagt ner en heltidstjänst på att utveckla konceptet. Just nu sitter han och programmeraren Joacim Nilsson och finslipar på en helt ny version av Padelstreamer som ska lanseras i samband med Mastersslutspelet i Skurup.

Därefter väntar nästa stora steg – att ta satjen utomlands.

- Nu har vi kommit så långt att det är extremt enkelt för användaren. Anläggningen behöver bara se till att kameran är rätt vinklad och att det finns en sladd till internet. Sen sköter vi resten. Det finns väldigt få saker som kan ställa till det.

De länder Harnemo i första hand kikar på är de som påminner om Sverige, som befinner sig mitt i en padelboom. Men på sikt finns även Spanien med i planeringen. Drömmen är att ha en sajt där kompismatcher samlas med toppmatcher från olika länder – där all padel är samlad till ett ställe.

- Så nu jobbar vi hårt med att göra sajten bättre och snyggare. Det blir nya funktioner och ett proffsigare gränssnitt. Innan vi går utomlands ska det vara snyggt och bra. Man har oftast bara en chans att lyckas.

Redan nu finns möjlighet till poängräkning till de streamade matcherna och det ska även finnas möjlighet för att kommentera matcher.

Har ni även planer på att streama mer än just padel?

- Nej, jag tror det är bra att rikta in sig på ett område. Och padel passar väldigt bra. Dels går det att filma med en kamera, dessutom är hallarna privatägda och behöver inte tänka på kameraövervakning och sånt som kommunala anläggningar måste göra.

Än så länge har allt på Padelstreamer varit gratis, men så blir det inte i framtiden. Tanken är trots allt att det ska vara en lyckad affär.

- Vi har inte velat ta betalt för en tjänst som inte är färdig och etablerad. Men i framtiden kommer det kosta en liten slant att starta en stream. Däremot förblir det gratis att titta, säger Harnemo.

Movember Open börjar streama matcher redan under fredagskvällen. Sedan fortsätter tävlingen hela helgen.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk