Äkta juniorglädje i Helsingborg i helgen

I helgen arrangeras Junior Open i Helsingborg – en renodlad junortävling. ”Jag hoppas verkligen att fler tar efter”, säger Fredrik Bengtsson i arrangörsstaben.

Tävlingen spelas på Helsingborgs Racketklubb – som alltid har värnat om juniorpadeln.

Och jämfört med ifjol är det en ökning i antalet spelare. I år är det 24 lag anmälda.

- Det roliga är att det är flera namn jag inte känner igen. Det är nya spelare och en del kommer långväga ifrån. Ett lag kommer från Västervik, säger Bengtsson.

Varför ä det viktigt med renodlade juniortävlingar?

- Juniorer får spela mot juniorer och hänga med juniorer. Det skapar en speciell stämning. Sedan är många föräldrar på plats också. Det är jätteroligt.

- Allra roligaste är de yngsta klasserna där spelarna inte kan räkna eller vet vad det står. Förvirringen är ibland total, men vi har föräldrar på plats som hjälper till. Dessutom börjar alla matcher bland de yngsta vid 2-2, så ingen behöver riskera att det ska stå 6-0 i efterhand.

Fredrik Bengtsson tror ändå att det har ett stort värde att äldre juniorer också är med, så att de yngsta får se hur padel kan se ut när man har tränat några år.

Nu kommer till exempel Leo Hylander och Douglas Rutgersson – två av Sveriges absolut mest lovande spelare.

Vad har du för vision av svensk ungdomspadel?

- Först och främst att ungdomar ska få plats att spela. Det är inte så lätt när vi har så hård beläggning på anläggningarna. Det är svårt att subventionera. Det finns klubbar som gör ett fantastiskt jobb, så det är på gång. Men vi har en lång resa innan vi har en bredd på ungdomssidan, det ligger minst två-tre år bort.

- Men jag hoppas att fler kan ta efter och göra juniortävlingar. Det gör mycket för ungdomarna. Sedan vore det fantastiskt om hallägare vågade släppa fler timmar till ungdomar, vilket kanske blir lättare vid ett RF-inträde.

Fredrik Bengtsson ser ungdomssatsning som helt avgörande för sportens framtid.

- Just nu är de tlätt att fylla hallarna med medelålders som hållit på med andra idrotter. Men om padel ska bygga sig själv som egen sport behövs ungdomar.

Johan Håkansson

 

 

 

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk