Annons
Skaermavbild 2019 03 04 Kl 121744
Artikel

Vad hände? Jo, det gick en lavin

Luleå Direkt efter herrfinalen mötte jag John Larsson. Han såg nästan chockad ut. Som om han inte förstod vad han precis hade upplevt. Det är nog så det känns att plötsligt tvingas uppleva en lavin.

Årets första tävling på Swedish Padel Tour innehöll mycket. En hel del har redan avhandlats och jag kommer att ta upp det även i denna krönika, men låt mig återkomma till det.

Jag vill i stället börja med herrarnas final – som måste gå till historien som en av de mest imponerande uppvisningar som skådats inom svensk padel.

Låt mig sätta in finalen i rätt sammanhang.

Anton Andersson och Pablo Figueroa hade haft en hyfsat bekväm resa fram till finalen. De hade liksom smugit fram och inte blivit hotade alls. Att de slog ut finländarna Juuso Tapanainen och Max Sjövall i semifinalen var helt enligt planerna och sa egentligen ingenting om deras form.

Skaermavbild 2019 03 04 Kl 122108Är Pablo Figueroa redan Sveriges bästa forehandspelare? Ja, kanske. Foto: Magnus Stenberg/Padelstreamer

 

John Larsson och Pablo Pelassini hade däremot genomfört en mindre bragd i sin semifinal och slagit ut självaste Daniel Windahl och Simon Vasquez i två raka set. Det var en uppvisning som var enormt imponerande.

Jag har aldrig sett John Larsson spela bättre och när man pratade med padelfolket inför finalen var det ungefär nio av tio som trodde på att John och Pablo även skulle ta hem herrfinalen. Ganska lätt, dessutom.

Skaermavbild 2019 03 04 Kl 123241The avalanche. Pablo Figueroa och Anton Andersson svepte bort allt motstånd. Finalen i Luleå tog inte ens 40 minuter. Foto: Magnus Stenberg/Padelstreamer

 

Så började matchen.

39 minuter senare var den slut.

39 minuter!

Det är inte klokt. Det är faktiskt helt galet. På dessa minuter gick Anton Andersson och Pablo Figueroa fram som en fullständigt ostoppbar padelmaskin som knappt gjorde ett enda misstag på hela matchen.

- Det är det bästa vi någonsin spelat på tävling. Vi missade knappt någonting och satte tryck på dem direkt, sa Figueroa.

Skaermavbild 2019 03 04 Kl 121744

39 minuter tog det för Pablo Figueroa och Anton Andersson att svepa hem herrfinalen. Helt makalöst. Foto: Magnus Stenberg Padelstreamer.

 

Att Anton Andersson kan smasha visste vi. Men frågan är om jag sett honom smasha bättre än i finalen. Det var i princip hundraprocentig utdelning.

Men den som imponerade mest på mig var Figueroa. Nu ställdes han mot en högklassig forehandspelare i Pablo Pelassini. En spelare som plockat ner Vasquez i semifinalen och som borde kunna enormt mycket mer padel än Figueroa, som faktiskt bara spelat i ett par år.

Ändå var det Figueroa som vann den diagonalen på knockout. Gång på gång hittade han ytor som skadade och Pelassini såg skakad ut redan efter ett par game.

Vid ställningen 5-0 fanns inget av det där självförtroendet de byggt upp från semifinalen kvar. Det var helt bortsopat och pulvriserat av två skoningslösa svartklädda spelare.

6-1, 6-2 slutade finalen och det är bara att lyfta på hatten.

Har ett svenskt lag någonsin spelat bättre? Ja, kanske – men jag kan inte på rak arm påminna mig det. Det var så nära en perfekt match vi kan komma.

 Jag är själv lite omtumlad och funderar på vad vi egentligen ska dra för slutsatser. Att Anton och Pablo tränar riktigt bra i Stockholm vet vi. Nu vet vi också att den hårda träningen börjar ge riktigt bra resultat. Är de rent av redan bäst i Sverige? Där måste vi vänta lite för att få svar. Mycket beror ju såklart på olika spelstilar och vilka man trivs med att möta. Men så mycket vågar jag slå fast: att det lag som ska besegra Anton och Pablo när de har en bra dag måste spela en fantastisk padel. Och de måste klara av att stå emot en lavin.

 

Då hoppar vi snabbt fram till nästa gobit. Damfinalen blev exakt så bra som jag själv hade hoppats. Fyra av Sveriges absolut bästa spelare fick alla spela bra samtidigt, vilket gav oss en helt igenom högklassig final.

Nu vann Sofia Arvidsson och Ajla Behram med 6-3, 7-5 över Billie Gajic och Antonette Andersson och det var enbart på grund av att de var lite hårdare och kyligare på de riktigt viktiga poängen.

Skaermavbild 2019 03 04 Kl 122019Ajla Behram visade vilken otroligt duktig spelare hon har blivit. Foto: Magnus Stenberg/Padelstreamer

 

Båda lagen hade sina chanser – men ett lag var lite bättre på att utnyttja dem.

Ajla Behram visade att hon absolut är uppe på den här nivån nu som forehandspelare. En fantastisk bolltalang som lär sig mer och mer padel för varje tävling. Att hon nu fick chansen att spela tillsammans med Sofia Arvidsson lovar jag var den bästa lektion hon kunde få. Sofia är så smart och lugn på banan att Ajla garanterat kom hem till Göteborg med massor av aha-upplevelser.

Skaermavbild 2019 03 04 Kl 122145Antonette Andersson och Billie Gajic återförenades i Luleå. Bara att hoppas att paret nu fortsätter. Foto: Magnus Stenberg/Padelstreamer

 

Riktigt roligt att se Billie och Antonettes återförening. Jag kan inte tänka mig annat än att de nu vill fortsätta spela tillsammans. De visade att de redan är konkurrenskraftiga. Jag tycker att Antonette fortsätter att utveckla saker i sitt spel – och Billie är nog bättre än hon någonsin varit.

Svensk dampadel mår riktigt bra och jag verkligen längtar till EM i höst där jag tror att Sverige verkligen kan åstadkomma något.

Skaermavbild 2019 03 04 Kl 122317Sofia Arvidsson, drottningen av svensk padel.

 

SPT-tävlingen i Luleå innehöll även ett par händelser som knappast någon i Padelsverige har lyckats undgå.

På fredagen hade vi en incident mellan Mac Grossmann och Max Sjövall i samband med ett sidbyte. Det har avhandlats tidigare och behöver inte ältas mer - men det var inte snyggt att se. Om någon vill se händelsen finns den från TV-inslaget vi gjorde i lördags som ligger på Padelfebers Facebook.

På lördagen fick Simon Vasquez nog det värsta frispel jag sett inom padeln där han vid en miss ställde sig och slog sitt racket i mattan med full kraft gång på gång tills det låg flisor runt om på hela planhalvan.

Även Daniel Windahl betedde sig dåligt under den matchen.

 Båda har offentligt bett om ursäkt på sociala medier, vilket var jätteviktigt. Det visar att de båda vaknade på söndagen och insåg sakens allvar.

De är våra stjärnor och svensk padels affischnamn. Det är vad de gör runt om i Sverige som i första hand skapar bilden av svensk padel. Det medför ett ansvar.

Skaermavbild 2019 03 04 Kl 123301Viktigt och bra att Simon Vaquez och Daniel Windahl bad om ursäkt för sitt uppträdande i Luleå. Foto: Magnus Stenberg/padelstreamer

 

Nu är detta en boll som spelas över till förbundet. Padelfeber har tidigare tagit upp ämnet om beteenden under tävlingarna och nu är det ett absolut måste att förbundet agerar.

Vilket också kommer att ske, om vi ska tro förbundsordföranden.

Jag pratade i dag med ordföranden Novy Karlsson. Han hade under helgen varit i samtal med tävlingsledningen och var helt inne på att agera både snabbt och kraftfullt.

- Vi ska självklart ha en temperatur inom svensk padel. Men vi måste också ha ett tydligt regelverk, säger Novy.

Han är inne på att man i framtiden måste skriva under ett dokument för att ställa upp i de stora tävlingarna och att man genom att skriva under det förpliktigar sig att uppföra sig på rätt sätt, samt att man kan bli bestraffad om man bryter mot reglerna.

- Vi måste också ha en officiell person från förbundet på plats med uppgift att övervaka att reglerna följs, säger Novy.

Jag var redan i helgen inne på samma linje. Förbundet måste nu tydligt gå ut med vad som från och med nu gäller. Och det räcker inte med interna samtal. Tydlig kommunikation till oss alla är helt avgörande.

 

Så sammanfattningsvis innehöll årets första SPT-helg mycket känslor, mycket passion och väldigt mycket bra padel.

Det känns underbart att säsongen nu på allvar är igång.

 Johan Håkansson

 

 

 

 

 

 

-

 

Annons
Annonser

Sponsorer

 • Go Teborg
 • Bullpadel
 • PadelCrew
 • Wilson
 • Skaermavbild 2019 01 08 Kl 142550
 • 175648 Padelevent Logovj
 • Skelleftea
 • Png Matchi Logo Slogan
 • Linko E Ping
 • PDL
 • Skaermavbild 2017 09 20 Kl 134939
 • Ska Rmavbild 2019 09 30 Kl 142256
 • Padler Logo Se Rgb 1
 • Babolat
 • Ska Rmavbild 2019 09 30 Kl 210159
 • Pdl Courts
 • Ska Rmavbild 2019 10 10 Kl 084736
 • 25488985 1537573959657758 149684766 N
 • Unisport Logo Pos Tm
 • Skaermavbild 2018 01 17 Kl 163158
 • Ska Rmavbild 2019 07 14 Kl 115010
 • Vaexjoe Halmstad Padelcenter 01
 • Rpp 1
 • Pos 1
 • Vasterasenkoping