"Nu är Wilson redo för padeln"

Tennisjätten har medvetet avvaktat. Men nu känner Wilson att de har produkterna för att kunna bli stora även inom padeln.

Inom tennisen är Wilson enormt stora, med världsstjärnor som Roger Federer och Serena Williams i sitt stall.

Men när det kommer till padel har Wilsons försök varit en aning trevande. Den riktigt stora satsningen har uteblivit.

- Vi har medvetet tagit det lugnt. Wilson vill alltid stå för kvalitet. Därför har vi varit noga med att bygga organisationen först, hitta rätt fabriker och få fram bra produkter, innan vi approachat spelare och klubbar, säger Jakobsson. Wilson vill vara bäst i klassen och stå för både kvalitet och innovation.

 Skaermavbild 2019 02 19 Kl 125048Sveriges bästa damspelare Sofia Arvidsson valde Wilson som sitt märke.

Nu känner Wilson att de har racketar som står sig i konkurrensen och då börjar tennisjätten att röra på sig – även i Sverige. Ett tydligt tecken på det var när Wilson signade Sofia Arvidsson.

- Vi har känt av marknaden och känner att vi kan gasa på lite mer nu. Att Sofia valde oss är jätteroligt. Vi pratade säkert med varandra ett halvår innan vi var i hamn. Det är en stark personlighet och vi kände att det låg helt rätt i tiden att knyta upp henne.

- När det gällde Sofia var inte frågan om att kunna erbjuda X antal produkter, utan att hitta synergier som kan driva sporten framåt. Hon är en av de allra bästa ambassadörerna för sporten och är otroligt professionell.

Wilson styrs från huvudkontoret i Chicago. Sedan finns ett Europakontor i Tyskland. Men enligt Ola Jakobsson har Sverigekontoret ett stort inflytande och även en stor frihet.

- Vi får självklart vissa direktiv, men vi kan påverka mycket. Vi har en tät dialog med Europaansvarige och nu är ju Sverige ett fokusland inom padeln, även från Wilsons sida.

Friheten har inneburit att Wilson i Sverige har tagit fram en plan som sträcker sig fram till 2022.

- Där är givetvis försäljning en stor del. Men vi vill även vara med och bygga upp från gräsrötterna. Det innebär att vi vill satsa på juniorer och tränare. Det är en otroligt viktig del och ligger i toppen av vår plan.

Vad innebär det rent konkret?

- Att vi bygger ett team kring X antal juniorspelare som blir ambassadörer för Wilson. Vi hjälper dem att satsa på padeln, vi hjälper till att utbilda tränare och ge dem rätt förutsättningar. Här känner vi oss väldigt trygga i och med att vi har en bra grund från tennisen.

Ola Jakobsson säger att Wilson är beredda att lägga en bra slant på att se till att tränarna har rätt kunskaper – även när det kommer till material.

- Det kommer bara bli viktigare. Tränare ska ha tillräcklig kunskap för att veta vilket racket som är rätt för varje spelare. Inte minst för att undvika skador.

Hur många spelare har ni signat upp i dag i Sverige?

- Det är ett tiotal av blandad nivå. Vi har inte riktigt kommit igenom där. Men det är på vår fokuslista. Och om padeln kommer med i RF blir juniorerna ännu viktigare.

Hur ser du på sportens utveckling i Sverige?

- Den kommer att fortsätta att öka kraftigt i några år till. Och RF-ansökningen är jätteviktig, inte minst för att ge sporten en bättre status, så att padeln kan ta nästa kliv.

- Spelmässigt tror jag att vi inom fem år kommer se spelare som i dag är 12-13 år ta över. De kommer att gå om ganska snabbt. Tävlingsmässigt tror jag att vi får ett riksomfattande divisionssystem. Sedan en tour för toppen. Jag tror just tävlingsbiten måste styras upp lite.

Produktmässigt – vad kommer hända där?

- Mycket. Vi kommer få se nya typer av racketar. Juniorracketar måste utvecklas. Även bollar. En padelboll slits jättemycket och inom några år bör det finnas bollar som håller bättre. Det är bra både för plånboken men även för miljön.

Var tillverkas Wilsons racketar?

- En del görs i Spanien och en del i Kina. Men vi har vårt testcenter i Chicago där vi utvecklar och designar produkterna.

Inom tennisen var det några få aktörer som tog över helt: Wilson, Babolat och Head. Kommer samma sak att hända inom padeln?

- Jag hoppas att de renodlade padelmärkena finns kvar. Det är ju liksom hjärtat i padeln. Men lika många? Där är jag tveksam.

 Skaermavbild 2019 02 19 Kl 125104Wilsons racketar tillverkas i både Spanien och Kina.

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk