Han är padelns nya tävlingschef

I 20 år har han arrangerat tävlingar inom tennisen. Nu blir Björn Stolt ny tävlingschef för Padelförbundet.

För några veckor sedan kunde Padelfeber berätta att Robert von Scheele hoppade av rollen som tävlingschef och att förbundet sökte ersättare. En roll som i framtiden skulle drivas av två personer.

Nu är en klar – 44-årige Björn Stolt från Stockholm.

- Jag tar i första hand den administrativa delen. Det blir att svara på mycket frågor, sköta sanktionsdelen, peta upp tävlingar på hemsidan.

Björn Stolt kommer från tennisen där han har arrangerat tävlingar och skött administration i 20 år. Inom Stockholms padel har han blivit ett namn genom att arrangera gruppspel vid olika hallar, bland annat Padelverket och Court1.

- Det har varit en explosion. Vi har i dag 554 spelare i gruppspel och nästan 800 i kö. När nya Padelverket öppnar i Spånga får vi in 656 nya platser. Då blir det totalt över 1 200.

Stolt har varit verksam inom både tennis och racketlon, men säger att han själv tycker att padel är överlägset roligast. Därför blev han genuint glad när han fick frågan från förbundet.

- Jag tackade ja direkt. Jag har ju hållit på med tävlingar och gruppspel i 20 år inom tennisen och det känns kul att nu gå upp på förbundsnivå. Jag känner ju några inom förbundet sedan tidigare och det var viktigt för mig att det var bra personer.

Vem är Björn Stolt?

- Jag kommer ursprungligen från Norrköping, men kom till Stockholm på 90-talet via studier på KTH. Jag bor i Sollentuna och har varit verksam inom padeln i Stockholm i princip sedan sporten kom hit.

Skaermavbild 2019 01 28 Kl 120613Björn Stolt ser flera punkter där han vill att svensk tävlingspadel utvecklas.

 

Nu blir du ansvarig för svensk tävlingspadel. Vad ser du för utmaningar framför dig?

- Det finns flera punkter. En sak jag direkt reagerat över att det varit väldigt låg nivå på resultatrapportering. Nu har jag försökt samla ihop resultat från tävlingarna i Halmstad och Sundsvall. När man försökt få tag på resultat från tidigare tävlingar har det i princip varit helt omöjligt.

Det låter som att du vill införa en kravlista vid sanktionerade tävlingar angående resultatrapportering?

- Vi får ta det i flera steg. På kort sikt får jag hjälpa arrangörer. Men på lite längre sikt vill jag i princip ha liverapportering från alla tävlingar. Tanken när allt är färdigt att är att resultat läggs in via MATCHi, att de sedan är lätta att hitta och att rankingen uppdateras automatiskt.

Björn Stolt vill också se betydligt fler tävlingar i Sverige och där tror han att en nyckel är att maxtaket på 500 kronor per lag i anmälningsavgift måste höjas.

- I dag kan det bli en brakförlust för klubbar att arrangera tävlingar. Det bör höjas upp mot 700-800 kronor per lag. Det är stor skillnad för arrangörerna. Helst ser jag att det är tävlingar i princip varje helg. Får vi upp antalet ordentligt blir det också en bra inkomstkälla för förbundet.

Detsamma gäller antalet spelarlicenser som i dag ligger på knappt 1 000.

- Ser vi på Stockholm där jag bor arrangeras det många osanktionerade tävlingar. Där kan arrangören ta 700 kronor per lag. Jag tror bara det blir en enda sanktionerad tävling i Stockholm i år.

Nästa område där Björn Stolt vill se en rejäl utveckling är tävlingspadeln för tjejer.

- Vi måste få fler tjejer som börjar tävla. Det gäller att bearbeta tjejerna, få fler att våga börja tävla. Jag vill även se en stor utveckling på juniorsidan. Det kommer inte hända 2019, men på sikt är det enormt viktigt. Får jag drömma lite grann så vill jag se någon form av tennisens Kalle Anka Cup. Vi kommer ju ikapp tennisen i allt möjligt, men på juniorsidan är vi helt utklassade.

Björn Stolt nämner även veteranpadel som ett stort utvecklingsområde.

- Jag skulle också gärna se att vi hittar fler tävlingsformer. Nu körde vi en tävling i Stockholm med handikappsystem. Det ser jag gärna tas efter av flera. Det finns många varianter. Man behöver inte alltid spela Americano.

Hur ser du på padelns framtid?

- Förr eller senare kommer ökningen att mattas av. Men det kommer att bli en jättestor sport, det är jag helt säker på. Den är så rolig och så enkel och även nya spelare har kul. En del tror att detta är en fluga, men det tror jag verkligen inte.

Johan Håkansson

 

 

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk