Vilken underbar solskenshistoria

Perfekt väder och strålande padel. Midnight Sun Open i Luleå blev en total fullträff för arrangörerna.

Tävlingen, som borde vara världens nordligaste, spinner på det exotiska norrbottniska och spelade matcher långt in på de ljusa nätterna.

Ett koncept som bygger på att vädergudarna är på bra humör – vilket verkligen var fallet i helgen. Knappt ett moln har synts i Luleå under den gångna helgen.

Vad vi däremot fick se var utländsk klass och spännande framtid.

 

Om vi börjar med damsidan så har ju svensk padel skrikit efter yngre, lovande tjejer som vill satsa hårt på padeln. Våra landslagspar behöver utmanas även på hemmaplan.

De spelarna kommer nu.

Img 8117

Anna Bläckberg och Emmie Ekdahl har ännu inte förlorat.

 

Padelfeber har tidigare skrivit om det hittills obesegrade Uppsalalaget Anna Velica och Madeleine Saari Nyström.

Nu är det dags att berätta om ett nytt spännande lag:  en fysioterapeut och en AT-läkare som dessutom är doktorand som forskar i infektionsmedicin.

Anna Bläckberg från Lund och Emmie Ekdahl från Linköping är precis en lika bra historia. De båda träffades av en slump under en träningshelg i Skåne. De upptäckte att de var födda samma år och att de borde ha möts i tennis i sin ungdom.

- Vi verkade trivas tillsammans och tänkte att vi kanske skulle prova tävla ihop, säger Bläckberg.

Sagt och gjort: tjejerna träffades i Halmstad utan att någonsin ha spelat ihop. Positionering och taktik fixades på plats och det slutade med att de tog hem hela tävlingen.

Äventyret i Luleå var parets andra turnering och det är bara att konstatera att laget är riktigt, riktigt bra.

I semifinalen besegrades förstaseedade Oliva Norström och Sara Nillroth med 6-0, 6-0.

Img 8071

Img 8110

Anna-Klara Ahlmer och Anna Velica är två superspännande spelare som bjöd upp till en bra final.

 

I finalen väntade Anna Velica som nu spelade tillsammans med Anna-Klara Ahlmer som äntligen är tillbaka efter flera månaders skadefrånvaro

Det blev en tuff och välspelad final som Bläckberg och Ekdahl till sist vann med 7-6, 6-3.

- Vi skrattar mycket och har väldigt roligt på banan. Semifinalen var får bästa match, då var vi otroligt fokuserade och speade vårt spel. Vi missade väldigt lite, säger Ekdahl.

- I finalen var det bra motstånd. Vi var inte helt på topp, men det ska vi vara nästa gång, säger Bläckberg.

Nu ser de framåt och målet är att bli så bra som möjligt.

- Jag kan tänka mig att satsa riktigt hårt nu och se hur långt man kan komma. Jag vill köra järnet nu, men viktigast är att vi ska ha roligt, säger Ekdahl.

Tanken är att de ska träffas några helger för att träna och dessutom åka iväg till Spanien till hösten för riktigt bra träning.

- Landslaget är absolut ett mål. Vi vill bli så bra som möjligt. Och de tjejer som redan är i landslaget är så goa, de ger tips och så, säger Bläckberg.

 

Se hela damfinalen här:

 

Apropå framtid: i herrklassen imponerade paret Daniel Windahl och Simon Vasquez, precis som de gjorde för några veckor sedan i Uppsala.

Img 8186

Daniel Windahl och Simon Vasquez - två av Sveriges mest lovande spelare.

 

Paret tog sig enkelt till final och där väntade ingen mindre än Gabo Loredo, Sveriges nya assisterande förbundskapten, som spelade tillsammans med WPT-meriterade Manolo Jaen.

Ett perfekt tillfälle för det unga laget att visa kaptenen att de absolut vill vara med i EM-diskussionen längre fram.

Och herrfinalen blev en riktig höjdare. Hela första set var stenhårt, där Vasquez och Windahl fick spelet dit de ville, med snabba dueller och mycket volleyspel.

Img 8168

Gabo Loredo fick som nybliven assisterande förbundskapten känna på några av svensk padels mest spännande namn. 

 

Loredo och Jaen kom precis undan med 6-4. I andra set ändrades matchbilden då Loredo och Jaen lobbade mer och bättre, vilket skapade stora problem i solen och den lätta vinden. Windahl missade flera viktiga smashar, och Vasquez förivrade sig flera gånger från bakväggen då han blivit överlobbad.

Ändå var det underbart att höra paret direkt efteråt:

- Fasen, jag känner ändå att vi skulle kunna slå dom. Men vi har ju aldrig mött ett sånt här motstånd förut, sa Vasquez.

Windahl instämde:

- Sånt här motstånd finns inte i Sverige. För mig var det den första riktigt bra matchen jag får. Det är man verkligen inte van vid. Men man blir oerhört taggad att bli ännu bättre.

Vad kände du var skillnaden?

- Smash och volley tycker jag vi kan stå upp i. Däremot är de otroligt skickliga på att få bort oss från nätet och att läsa väggarna.

Vasquez:

- Inomhus kommer ju lobbarna snabbare. Här är de högre och långsammare och det är svårare att tajma bollen. De drog ner tempot.

Utomhuspadel är annorlunda?

- Ja, och svårare. Men helt underbart när det är sånt här väder, säger Vasques.

- Ta bort myggen så är det helt perfekt, säger Windahl.

Gabo Loredo var nöjd både med sitt eget spel och över Sveriges ljusa framtid. I semifinalen spelade han mot Calle Knutsson och i finalen Windahl – två 20-åringar som vill satsa hårt.

- Det är otroligt. Dom har 20 år kvar inom padeln och både jag och Dani Dios känner att det blir lika spännande att upptäcka framtidsspelarna i Sverige som att coacha landslaget. Men Calle och Daniel har en bra bakgrund, bra fysik och bra kroppstyper. Det blir verkligen spännande att jobba med dem.

Personligen är han också inne på att göra en hårdsatsning tillsammans med Manolo Jaen.

- Vi ska spela i Vilshärad om ett par veckor. Men sedan ägna året åt att bygga upp oss fysiskt. Siktet är WPT nästa säsong.

 

Texten om Midnight Sun Open måste även avhandla tävlingens aboslut största profiler: Kim Strömberg och Ludvig von Schewelow från Shotluckan Padel. De ställde upp i både A- och B-klassen och i precis varje match de spelade bjöd de på en spelglädje och show som gjorde alla lyckliga.

De tog hem B-klassen och lyckades dessutom gå till final i A-platen.

 

Padelfeber måste också ge stort beröm till arrangörsstaben med Andreas Jatko i spetsen. Tävlingen var helt enkelt fantastiskt anordnad och de spelare som var på plats lär garanterat komma tillbaka.

Se hela herrfinalen här:

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk