Så tog 45-åringen tillbaka sin landslagsplats

Det sades att Beer var slut som toppspelare. Själv hade han helt andra planer. Med hård träning och revanschlusta tog 45-åringen tillbaka sin landslagsplats.

Andreas Beer är liksom svensk padeladel. Han har tillhört den absoluta toppen sedan sporten blev etablerad. Hans bollsäkra, lugna och lite aviga spelstil har skördat stora framgångar genom åren.

Själv säger han att han blev riktigt besviken när han inte togs ut till VM för ett år sedan.

- Ja, mest på grund av att de sa att de inte skulle ta ut par. Och så tog de ändå ut par. Men jag tänkte aldrig att min tid var förbi, jag tänkte istället att min chans skulle komma detta året i stället.

Det är faktiskt riktigt imponerande.

För samtidigt som Malmökillen Beer fyllt 45 stormar en ny generation fram som många skriker högt om att få in i landslaget. En satsning på framtiden och så vidare. Att ändå klara av att imponera så mycket på förbundskaptenerna Daniel Dios och Gabo Loredo att det räckte till en EM-plats var det nog inte många som riktigt trodde på.

- Visst spelar åldern in. Men känner jag mig så här pass fit så känns det ändå okej.

Hur länge kan du tillhöra toppen i Sverige?
- Det styrs helt och hållet av hur kroppen klarar det. Slipper man skador så går det. Men nu kommer det fler yngre. Jag siktar på detta EM, sedan får vi se hur det går med VM nästa år. Sedan kanske min tid är över.

Du nämner själv de yngre spelarna. De stomade fram inte minst på SM. Hur tycker du att den nya generationen påverkat spelet?

- Det går fortare, men inte så pass fort att man inte hänger med. Men de utvecklar spelet. Det är klart aggressivare än när jag själv började. Men det är bara positivt. Vi måste fortsätta få upp 20-25-åringar och få igång juniorträningar.

Apropå de yngre – du ska själv spela tillsammans med svenske mästaren Daniel Windahl i den individuella turneringen nu i Portugal. Hur ser du på det?

- Jag tycker det ska bli  riktigt roligt faktiskt. Vi har kört ihop på nåt av de läger vi haft och det har funkat jättebra. Jag tror också att kombon fungerar. Han är aggressiv, jag är lite tillbaka. Jag är stabil, han är snabb.

Du har ju testat en hel rad av olika partners senaste två säsongerna. Vad tycker du passar dig bäst att ha bredvid dig?

- Jag behöver någon som kan kicka ut bollen, för jag kickar inte ut många. Det får gärna vara en aggressiv och oberäknelig spelare som bryter in i mitten. Men defensivt vill jag ta mycket. Det har jag inga problem med.

Många håller ju fast vid en partner. Andra provar runt. Vad tycker du är det bästa?

- I längden tror jag det är bäst om man hittar någon att spela med. Men jag måste säga att sett till min utveckling har det varit bra att spela med olika. Det har varit himla kul också. Jag ser vad jag behöver träna på. Men visst är det en fördel att kunna nöta på de små detaljerna med en fast partner.

Hur ser du på din säsong i stort?

- I det stora är jag nöjd, men jag måste ändå säga att det varit lite motflyt. I Helsingborg ledde vi 5-2 i avgörande mot Bobby och Pålle. Även i WPT i Helsingborg gick det emot. Men sett över hela säsongen är jag nöjd och det är nog därför jag är med i landslaget.

Du och Björn Mossberg var ett av de lag jag själv trodde skulle kunna vinna SM, men även ni sveptes bort av stormen från Göteborg: Pierre Bonfré och Viktor Stjern?

- Ja, dom var duktiga. Dom tog oss faktiskt på sängen. Jag trodde inte att de skulle vara så bra. Men det är ju jättekul för svensk padel. Vi måste få in yngre spelare. Det är bara att hoppas att de vill fortsätta att satsa och spela fler tävlingar.

Hur har ni etablerade spelare reagerat på att det kom fyra ungtuppar och snodde finalplatserna?

- De jag har pratat med har mest varit positiva. Det blir en morot. Nu kommer nya spelare och vi måste verkligen träna hårt och bättra oss om vi ska vara med.

Just förlusten i SM har Beer nästan fascinerats av. Han har i efterhand sett Bonfré och Stjern på streaming och har ändå nästan svårt att sätta fingret på vad som gjorde dem så bra.

- Vi hade en taktik att de var sämre baktill. Men dom var explosiva, spänstiga och snabbt fram på nät. De spelade inte så jättesnabbt, men hade en annan spelstil. Detta är bra. Vi i toppen har mött varandra så många gånger, det behövs nytt blod. Synd bara att de inte kommer med till Masters.

Det kanske inte riktigt stämmer in med bilden av Andreas Beer, men till Padelfeber avslöjar han att han varit betydligt mer seriös denna säsong, med en hel del korgträning, löprundor och gym. Något han tänker fortsätta med nästa år.

- Just korgträningen är en stor nyckel. Jag och Ola Brodén har kört en hel del och det har hjälpt mig mycket. Du utvecklar sånt du inte får i matchspel. Sätt 20 bandeja i det hörnet. Sätt 20 hårda volleys i det andra hörnet. Man märker att man får en helt annan trygghet.

Tror du tiden när det räckte med schyssta träningsmatcher är över om man vill tillhöra Sverigeeliten nu?

- Ja, det räcker nog inte ens med att man tränar här hemma. Man behöver åka till Spanien för träning och tävling mot bättre.

Beers säsong har haft några riktiga toppar med en seger utomlands och final i Göteborgs SPT. Men säker på att komma med i EM-laget var han aldrig för en sekund.

- Jag sa det till Anna (Bondesson, sambo): i dag känner jag att jag kommer med. Men nästa dag sa jag: i dag känns det inte som man kommer med.

Hur reagerade du när du väl fick beskedet?

- Jag blev jätteglad. Det ska bli riktigt kul. Vad som nästan känns roligast är att vi blir coachade av Gabo och Dani. Jag tror de kan bidra mycket, att faktiskt vända en matchbild. Rent taktiskt tror jag att de är riktigt duktiga och att de stöttar hela tiden. Det är nyttigt för oss.

Vad tror du om era chanser?

- Individuellt tror jag vi kan gå en bra bit om vi får en bra lottning. I lag har vi ju ett silver att försvara, men det blir väldigt svårt. Spanien är i en klass för sig. Men en plats 3-4 känns realistiskt.

- Det ska bli intressant att se hur förbundskaptenerna gör i lagspelet. Jag tror att om de märker att någon inte har en bra dag så kan den spelaren nog få stå över och då spelar det inte så stor roll vem det är. Jag ska göra vad jag kan för att få spela så mycket som möjligt. Men hur som helst blir det en himla rolig vecka.

EM lottas på plats i Estoril på fredag och den individuella tävlingen startar på måndag.

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk