"Padel Crew är en av världens bästa hallar"

Han var världsetta som spelare. Nu ska han globalisera sporten. Padelfeber fick en lång intervju med WPT-höjdaren "Bebe" Auguste.

För många av oss svenskar är ”Bebe” Auguste okänd, men inom padeln är han en legendar.

Han började själv spela padel 1991 under Argentinas första boom och nådde snabbt toppen.

1997 blev han världsetta och några år sedan flyttade han till Europa och parade ihop med en viss Juan Martin Diaz.

De båda dominerade sporten i två år och tanken var att de skulle göra det i många år till. Men Juan Martin Diaz valde då att byta partner till en viss Fernando Belasteguin.

- Det var givetvis en besvikelse för mig. Inte att han valde just Bela, men att vi inte skulle spela mer tillsammans. Resten av min karriär letade jag olika partners.

Skaermavbild 2017 09 02 Kl 151558 

Juan Martin Diaz valde bort "Bebe" Auguste för en viss Fernando Belasteguin.

 

Diaz och Bela blev en saga, de dominerade padeln fullständigt ända tills de bestämde sig för att gå skilda vägar. Men ”Bebe” klarade sig hyggligt ändå. När han lade av 2012 var han rankad trea i världen.

Nu är han en höjdare inom World Padel Tour och har ett direkt uppdrag att globalisera sporten och WPT.

Det är hans förtjänst att Sverige redan nu får arrangera en Challenger i WPT.

- Förra året började vi titta på Sverige. Vi försöker hålla koll på vad som händer i de olika länderna och Sverige är tillsammans med Frankrike, Italien och Portugal de mest spännande länderna i Europa.

Vad är dina intryck av veckan i Helsingborg?

- Vi är lyckliga att vara här. Challenger är ett bra första steg för Sverige. Det är viktigt att folk i nya padelländer får se den bästa padeln i världen. På så sätt får vi sporten och även WPT att växa.

Han utesluter inte att Sverige inom ett par år får arrangera en Open på WPT med de allra bästa spelarna.

- Någonstans måste man börja. En Open är så mycket större, med större prispengar. Men vi är väldigt nöjda med vad vi har fått se här.

Så Helsingborgs och Padel Crews chanser att få arrangera fler WPT-tävlingar har inte minskat under veckan?

- Nej, tvärtom. Den har absolut växt. Jag är mycket imponerad av tävlingen. Arrangörerna har gjort ett bra jobb. Även spelarna är nöjda. Organisationen är vänlig och har tänkt på detaljer. Spelarna känner sig väldigt hemma och omhändertagna.

Youtube från "Bebe" Augustes sena dagar som spelare.

 

Att vi svenskar är imponerade av Padel Crew är en sak. Men ”Bebe” Auguste är precis lika imponerad.

- Det här är absolut en av världens bästa inomhushallar. Den enda nackdelen är belysningen. Den måste bli bättre. Då får man också en ”wow-effekt” när man kommer in. Det ska liksom skina.

World Padel Tour drivs som ett privatägt företag och vill inte ta åt sig äran av att sporten växer så fort nu i världen.

- Nej, det är inte vi som utvecklar sporten. Det sker ändå. Vår uppgift är att visa den bästa padeln och att få touren att växa. Men vi vill väldigt gärna få toppspelare från nya länder. Det kommer att ta tid, men jag är säker på att det blir så.

Hur ser ni sportens utveckling om tio år?

- Jag vill att den ska bli stor överallt. Och padeln är verkligen sporten för detta århundrade.

Varför kommer boomen nu?

- Den är så lätt att spela. Den tilltalar de som inte har idrottat tidigare, eller de som hållit på med en annan sport. Så var det också i Argentina. Vi som började på 90-talet kom från tennis, pingpong och squash. Padel är dessutom en bra sport för kvinnor.

Varför blev sporten så stor i Argentina?

- Den föddes ju i Mexiko och allt gick väldigt fort. Vi började spela med träracketar och på betongbanor. Bara på skoj. Sedan tänkte någon: varför inte arrangera en tävling? Varför inte hitta någon sponsor? Varför inte starta en förbund? På bara fem-tio år hade vi en tour och började dra tusentals åskådare.

- I Spanien växte sporten långsammare. Men det behöver inte vara negativt. Det känns som om grunden är mer stabil i Spanien.

I dag är sporten nästan helt och hållet spanskspråkig. Ser du det som ett problem när ni vill bli globala?

- Ja, det kommer att ändras. Helt säkert. Det måste ändras. Universalspråket är engelska. Och eftersom vi vill växa måste vi börja ha kommunikation på två språk. Redan nu är vår hemsida tvåspråkig. Och våra streamade sändningar måste också bli det. Men det är en investering.

Är det några särskilda länder du drömmer om som ska få en padelboom?

- Egentligen alla. Men givetvis drömmer man om USA.

Hur ser det ut i dag ekonomsikt för spelarna? Hur många kan verkligen leva gott på sporten?

- Det är inte så många. Flera av de som är här i Sverige nu kommer inte tjäna några prispengar. Men vi jobbar hårt för att fler och fler ska tjäna bra pengar. Inte minst tjejerna. Vi tänker 20 år framåt, men spelarna måste tänka på nuet. Men om sporten växer så växer även pengarna.

Jag måste ju ändå fråga när jag har en argentisk legendar i soffan. Varför är Argentina så dominant och kommer Argentina alltid att vara det?

- En anledning är att du kan hålla på långt upp i åldern. Du kan vara proffs tills du är 40 utan problem. Och många av de som dominerar i dag var de som kom fram under vår boom. Men Argentina får fortfarande fram toppspelare som Stupa, Chingotto och Tello. Så Argentina kommer fortsätta vara bra. Men även Spanien får fram toppspelare nu. Lebron, Galan, Paquito… Men jag vill som sagt se spelare från fler länder. Kanske inte topp 10 – men topp 50.

Johan Håkansson

 

 

 

 

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk