Annons
Skaermavbild 2018 05 16 Kl 184159
Krönika

Nästan varje möte som en SM-final

Stockholm Ryska Posten Open i helgen håller extremt hög klass. Padelfebers Johan Håkansson har analyserat och tippat herrarnas första omgång – där i princip varenda match håller samma klass som en SM-final.

Direkt lottningen till RPO släppets var det nästan så man drog efter andan. Eftersom bara fyra lag seedas var det dessutom oundvikligt med flera ”clash of the titans” redan i första omgången. Särskilt när tävlingen innehåller tre par som kryddats med utländsk slagkraft.

Att tippa en slutsegrare är inte enkelt. Det är faktiskt svårt att ens tippa vilka som går vidare från första rundan.

Men jag gjorde ett försök att djupdyka i varje möte i den första omgången, med risk att åka på ett och annat magplask.

En detalj vi absolut bör ha i åtanke: efter helgen ska förbundskaptenerna ta ut de åtta spelare som ska representera Sverige i VM-kvalet i Polen i juli. Jag tror i och för sig att kaptenerna har bredare underlag än en enda tävling - men vi förstår samtidigt att det spetsar till det hela ytterligare.

 

Daniel Windahl/Simon Vasquez-Jonas Björkman/Andreas Beer.

(lördag 09.30)

 Skaermavbild 2018 05 16 Kl 181434Simon Vasquez mot Jonas Björkman.

Faktiskt ett högintressant möte. Svenska mästarna gillar att spela hårt och snabbt och möter här ett par som lär vilja göra det motsatta. Bollsäkra Andreas Beer är expert att få matcherna dit han vill med sin aviga vänster och sin skicklighet att träffa sidovägg. Nu har han Jonas Björkman bredvid sig som gör sin första tävling som backhandspelare: extremt volleysäker och smart.

Windahl och Vasquez vill garanterat dra upp ett tempo som ”farbröderna” inte klarar av. Lyckas de med det spelet kan det bli en enkel historia. Men racklar offensiven och om de lockas in i ett lägre tempo kan det här bli en väldigt oviss match. Men Björkman och Beer måste ta fram all sin list för att kunna skaka svenksa mästarnas kraftfulla spel.

Ett litet frågetecken också för formen på Windahl och Vasquez. I senaste turneringen blev det förlust i finalen och då såg det inte helt harmoniskt ut.

Tips: 6-4, 6-2

 

Pablo Figueroa/Staffan Falkenström-Ola Brodén/Björn Mossberg.

(lördag 09.30)

Skaermavbild 2018 05 16 Kl 181511

Falkenström och Figueroa på hemmaplan - varning utfärdas.

Ännu ett superintressant möte. Figueroa och Falkenström är en stigande stjärna i svensk padel och har redan visat att de kan slå de bästa svenska lagen med sin fartfyllda padel och sina fina handleder. De slog till exempel Filip Svensson/Oscar Axelsson i årets första SPT-tävling.

Men de visade i Örebro att de fortfarande kan åka på minor och att de har mycket kvar att lära.

Brodén/Mossberg har i princip kapacitet att vinna SM. De såg bra ut i Helsingborg, då Brodén dock skadade sig i seminfinalen. Brodén är grovjobbaren som ändå har breddat sin padel, Mossberg bollartisten som gillar att spela aggressivt.

Här tippar jag ändå att betydligt mer rutinerade Brodén och Mossberg hittar en väg att vinna i en match som borde bli riktigt underhållande.

Tips: 4-6, 7-6, 3-6

 

Per Hjalmarsson/Stefan Nilsson-Ki Nilsson/André Schlyter

(lördag 09.30)

Svårtippat. Hjalmarsson och Nilsson mötte faktiskt Ki i B-finalen i Helsingborg. Nu har Ki landslagsaktuelle Schlyter bredvid sig och det känns som om just Schlyter är nyckeln i den här matchen. Kan han hitta sin toppnivå kan det gå vägen, men jag håller ändå de samspelta göteborgarna som knappa favoriter.

Tips: 6-4, 6-4

 

Gabo Loredo/Mac Grossmann-Kim Olsson/Pedro Alonso

(lördag 09.30)

Skaermavbild 2018 05 16 Kl 180939

Taktikern Gabo Loredo mot världsspelaren Pedro Alonso. Vem drar längsta strået?

Egentligen helt galet att Gabo Loroedo och Pedro Alonso (rankad 39 i världen) möts i första omgången i en tävling i Sverige. Men det är bara för oss andra att njuta.

Det här lär bli en extremt taktisk match och när det kommer till just taktik är Loredo smartare än de allra flesta. Klarar han och Mac att få bollarna dit de vill så har de absolut en chans. Räkna inte med att Alonso får en enda boll i onödan. Alonso, som spelar permanent på WPT, är naturligtvis banans bästa spelare och Kim Olsson borde kunna stå emot Grossmann så pass bra att det räcker till seger. Men helt säker är jag inte.
Räkna också med att Alonso kan bli frustrerad om han blir isolerad. Mycket hänger på Kim Olsson i detta möte.

Tips: 5-7, 6-7

 

Andreas Ehrnvall/Martin Sanchez Pineiro-Pierre Bonfré/Viktor Sjern

(lördag 10.30)

Skaermavbild 2018 05 16 Kl 183318

Martin Sanchez Pineiro i par med Uppsalas Andreas Ehrnvall. Tar de hem hela tävlingen?

Ännu ett otroligt intressant möte. Jag tippar ju faktiskt att Ehrnvall och Pineiro tar hem hela tävlingen, men de kan också få det tufft redan här. SM-finalisten Bonfré/Stjern går stadigt framåt och kan Stjern skada Ehrnvall i deras diagonal finns en chans.

Men Pineiro är så överlägset bäst på banan i denna match att det borde bli ett för svårt hinder. Jag har dessutom sett Ehrnvall spela flera gånger tillsammans med Maxi Sanchez och vet att han trivs att vara hjälpryttare åt en stjärna. Den rollen klarar han galant.

Tips: 6-4, 6-3

 

Filip Svensson/Oscar Axelsson-Bojan Jovanocic/Marios Dimakos

(lördag 10.30)

Svensson och Axelsson är säsongens stora utropstecken så här långt med två turneringssegrar (dessutom seger i plate i Helsingborg) och bör inte ha några problem här. Hemmaspelarna Jovanocic och Dimakos får en plats tack vare wild card och räcker inte till på den här nivån.

Men Svensson/Axelsson saknar ännu den där stora tryggheten i spelet och när de vann i Växjö spelade de faktiskt skiljeset i samtliga matcher.

Tips: 6-2, 6-2

 

Anton Andersson/Raul Torres Gonzalez-Tobias Blixt/Hannes Pilser

(lördag 10.30)

Inte ens Anton vet exakt vilken nivå hans partner håller, som normalt jobbar som padeltränare i Alicante. Men håller han den klass en spansk tränare bör hålla så är det här en match de naturligtvis ska vinna. Men ska de kunna utmana mer än så i turneringen måste Raul Torres Gonzalez vara riktigt bra, vilket återstår att se.
Anton Andersson har hattat runt med nya partners i varje tävling. Det är ingen fördel. 

Tips: 6-3, 6-3

 

Christoffer Sonesson/John Larsson-Bobby Seger/Andreas Pålsson

(lördag 10.30)

Skaermavbild 2018 05 16 Kl 181610

Sonesson och Larsson drömmer båda om landslagsplatser. De får nu ett ypperligt tillfälle att visa förbundskaptenerna om att de håller.

Ja, herregud. Detta hade mycket väl kunnat vara en SM-final. Nu möts paren redan i första rundan och då ska vi komma ihåg att det är en VM-kvaluttagning runt hörnet. Snacka om prestige och viktig match.

För Seger och Pålsson är matchen dessutom en chans att visa alla att det som hände i Helsingborg inte är något vi ska vänja oss vid. Då åkte de ut redan i första omgången med enorm frustration som följd. Att åka ut ännu en gång i första rundan i en SPT finns inte på deras världskarta.

Men de har onekligen inget flyt med lottnignen denna gång. Larsson och Sonesson gick till final i Helsingborg och har alla verktyg för att vinna här, särskilt om Larsson har en riktigt bra dag.

Jag gissar på en riktigt tuff batalj, där ändå Pålsson och Seger drar det längsta strået.

Tips: 6-7, 7-5, 4-6

 

Padelfeber återkommer med en analys om damklassen.  
Johan Håkansson

Annons
Annonser

Sponsorer

 • Bullpadel
 • PadelCrew
 • Wilson
 • Skaermavbild 2019 01 08 Kl 142550
 • 175648 Padelevent Logovj
 • PDL
 • Png Matchi Logo Slogan
 • Skaermavbild 2017 09 20 Kl 134939
 • 1
 • Padler Logo Se Rgb 1
 • Babolat
 • 25488985 1537573959657758 149684766 N
 • Unisport Logo Pos Tm
 • Skaermavbild 2018 01 17 Kl 163158
 • Logga
 • Vaexjoe Halmstad Padelcenter 01
 • Rpp 1
 • Pos 1
 • Vasterasenkoping