Läkarnas besked: Du har cancer

Åsa Eriksson siktar mot EM efter en säsong som blev minst sagt normal.

 I helgen vann Åsa Eriksson tillsammans med Ann Roslund parets första SPT-tävling i karriären. Padellivet leker och målet är helt inställt på EM i Portugal.

Ändå har säsongen knappast varit normal.

Det var mitt under sommaren som Åsa Eriksson från Malmö fick beskedet att hon hade drabbats av cancer.

- Jag satt i bikini och solade vid poolen och min mamma såg att födelsemärket på ryggen mellan skulderbladen såg konstigt ut och att jag borde kolla upp det.

Födelsemärket hade förändrats och redan när läkarna skulle operera bort det fanns misstankarna om vad det kunde handla om.

Malignt melanom. Hudcancer.

Provsvaren gav också bekräftelsen.

- Det låter alltid dramatiskt när det är cancer. Men jag har mått bra. Det är bara ett sår som haft problem att läka som varit det största bekymret, säger hon.

När cancerbeskedet kom tvingdes hon till en ny operation där kirurgen gick djupare ner i huden för att få större marginal.

- De ville veta med all säkerhet att hela tumören var borta. Som tur var upptäcktes allt i ett så tidigt skede att jag inte behövde någon cellgiftsbehandling eller strålning. Och malingt melanom kan spridas till lymfarna och då är det väldigt allvarligt.

Hur kändes det att få beskedet?

- Det är klart att man blir nojig. I början tänkte jag väldigt mycket på det.

Efter första operationen tvingades Åsa Eriksson vila två veckor från padeln. Efter den andra väntade en ännu längre avhållsamhet.

- Det var i princip vid landslagssamlingen i Löddeköpinge som jag kunde spela igen, säger hon.

Men alla timmar på banan där under förbundskaptenernas ledning hade sitt pris. Såret på ryggen var inte helt läkt och allt spel ledde till en infektion.

- Jag fick penicillin och var tvungen att vila igen. Faktiskt ända fram till tävlingen i Gävle.

Åsa Eriksson har en bakgrund som elitspelare i beachvolley och hon är helt säker på att det är det som gjort att hon till sist drabbades.

- Ja, det är ingen tvekan. Jag har exponerat mig själv alldeles för mycket i solen. Men jag har aldrig insett hur allvarligt det kan vara. Särskilt för oss nordbor.

Hon brottas ännu med sitt sår men mår i övrigt bra och är väldigt tacksam att allt upptäcktes i ett så tidigt stadium.

- Jag är mån om att det inte blir för dramatiskt av det här. Jag vill inte att någon ska tycka synd om mig. Jag har mått bra. Det är bara det där jäkla såret som inte riktigt vill läka.

Vilket givetvis gör insatsen i Gävle än mer imponerande. Åsa och hennes partner Ann Roslund har spelat bra hela säsongen och fick nu äntligen ta hem en tourseger. Låt vara att stora namn saknades – men en seger är alltid en seger.

- Fantastiskt kul. Det är klart att det hade varit roligare att besegra ett riktigt bra lag. Men hade Sofia Arvidsson och Anna Svedenhov varit med hade vi nog inte vunnit. De är otroligt bra nu.

I det stora leker padellivet, vilket det i stort sett har gjort sedan hon var med i VM för tre år sedan.

- Det är så otroligt roligt och jag har alltid varit seriös i min träning. Det är en graviditet som kom emellan. Vid EM för två år sedan var jag gravid i vecka 27.

Barnafödandet innebar även att hon missade VM – vilket var en stor besvikelse. Förbundskaptenerna var öppna med att hon absolut platsade i laget men att de inte kunde ta ut henne eftersom hon inte hade några tourpoäng.

- Jag var faktiskt fruktansvärt ledsen. Jag trodde inte att det betydde så mycket, men det gjorde det. Jag hade även svårt att köpa deras förklaring. Jag tycker att man ska åka med bästa laget. Samtidigt förstår jag dom och shit happens. Nu ser jag istället fram emot EM.

Johan Håkansson

 

Fakta/Malignt Melanom

Skaermavbild 2017 09 26 Kl 132406

Fallen av malignt melanom ökar i Sverige och nu drabbas ungefär 4 000 svenskar per år. Det gör den till en av de vanligaste cancerformerna. Malignt melanom startar i de pigmentbildande melanocyterna, längst ner i överhuden. 

Vanliga första symtom på malignt melanom är att ett födelsemärke (nevus) börjar växa, klia eller ändra färg och form. 

 

 

 

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk