Windahls ilska var underbar att se

Det var kanske den största match ett svenskt herrlag någonsin spelat. En ung Daniel Windahl tog sig an utmaningen på allra bästa sätt.

Alla svenska herrarna är utslagna ur den individuella tävlingen och det är inte så mycket att säga om.

Bobby Seger och Andreas Pålsson förlorade mot Frankrikes bästa lag.

Calle Knutsson och Husein Mehmedovic föll i en tight match mot ett topplag från Portugal. Och Anton Andersson/Ola Brodén hade ingen chans mot ett riktigt vasst portugisiskt lag efter att ha vunnit mot ett tyskt.

Men dagens stora höjdare var givetvis när det skrevs ett stycke svensk padelhistoria. Aldrig tidigare har ett svenskt herrlag fått möta ett så celebert motstånd i ett mästerskap. Nyblivne svenska mästaren Daniel Windahl och räven Andreas Beer ställdes öga mot öga mot Juan Martin Diaz – världsetta i tolv år. JMD spelade tillsammans med Pablo Lijo.

Det var faktiskt ett stort ögonblick.

Och Beer kunde inte låta bli att se komiken i det. Just före matchen poängterade han att svenska landslagsdressen (samma sponsor som legendaren) faktiskt har JMD ingraverat. Motståndarens namn på tröjan är inget perfekt psykologiskt läge.

Visst, vi kan titta på siffrorna och muttra över 2-6, 1-6. Men det vore både dumt och felaktigt. För man kan förlora med de siffrorna på många sätt i padel och svenskarna gjorde det definitivt på ett av de bättre sätten.

Beer och Windahl vågade verkligen spela sitt spel. Och när de märkte att lobbarna straffades brutalt valde de att söka lösa droppar och därifrån försöka flytta spanjorerna.

Padelfeber livestreamade matchen och den finns att se på PF:s Facebooksida för den som vill. Där kommer ni i så fall upptäcka att svenskarna gjorde mängder av helt lysande saker, men att det tyvärr varvades med missar som kändes rent simpla.

Och det var det som störde dem allra mest efteråt. Andreas Beer hade svårt att smälta att det rann iväg enkla poäng och förklarade skillnaden att spela på den här nivån.

- Man har inte råd att göra ett enda dåligt slag. Varenda slag måste vara bra, annars straffar de en direkt. Men det är ju exakt såna här matcher vi behöver. Helst skulle jag bara vilja spela såna här matcher.

Windahl visade att han klarar både tempot och många situationer. Han rör sig fantastiskt och breddar hela tiden både sin repertoar och sitt kunnande. Att det ändå inte räckte till är bara logiskt. Det hade varit helt omänskligt om det hade gjort det. Killen har ju faktiskt inte ens satsat ett år på padel.

Efter matchen frågade jag JMD vad han tyckte om svenskarna och han svarade artigt och gav tummen upp. På knagglig engelska önskade han svenskarna lycka till vidare i turneringen.

Men jag tror faktiskt att han var lite imponerad.

Vilket även svenska förbundskaptenen Dani Dios var. Inte minst över hur svenskarna lyckades förvandla hans råd och taktik till praktisk handling. Både Beer och Windahl droppade lysande bollar just över nätkanten, men var kanske inte tillräckligt aggressiva framåt.

- När du spelar mot den här nivån blir du inte i första hand imponerad av farten. Utan av hur de spelar spelet. Och Danne och Beer kommer ha stor nytta av det här resten av turneringen, för det gav ett bra perspektiv. De såg hur padel ska spelas.

Under tisdagen börjar lagtävlingen där herrarna börjar mot Monaco, vilket borde bli en lätt match. Tjejerna inleder mot Schweiz.

Efter matchen var Windahl riktigt förbannad och det var faktiskt underbart att se. När man går in i en sån här match kan man göra det med olika mentala inställningar. En kan vara att undvika förnedring. En annan att komma undan med viss heder i behåll. Windahl gick in för att vinna. Och han var besviken när han inte gjorde det.

Den inställningen, att inte vara så imponerad – att känna att det där är en nivå han själv kan nå, är det som gör att jag tror att han kommer att lyckas.

Både Windahl och Calle Knutsson fortsätter att utvecklas i snabb takt och jag kan knappt bärga mig för att få se hur bra de är om två år.

Damerna har också gjort bra ifrån sig individuellt. Emmie Ekdahl och Anna Åkerberg vann sin första match mot ett brittiskt lag. Sedan fick de möta världsspelarna Marta Ortega och Ariana Sanchez.

Antonette Andersson och Mari Andersson åkte ut mot ett annat spanskt superlag -  Alba Galán och Maria del Carmen Villaba.

Sofia Arvidsson och Anna Svedenhov är framme i åttondelsfinal efter att ha stått över första omgången och sedan vunnit den andra mot ett finskt lag. Den matchen spelas under tisdagen.

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk