KRÖNIKA: Jag kan inte låta bli att uppröras

Johan Håkansson skriver en krönika om spelare som inte är med i Löddeköpinge - men som borde ha varit det.

Det är omöjligt att vara helt rättvis när man ska ta ut så många spelare för en första landslagssamling.

Och jag hade absolut inte orkat bry mig om det var något jämbördigt namn som fick stryka på foten. Så är det säkert på herrsidan och något man köper rakt av.

Men det finns till slut en gräns när man faktiskt måste reagera.

Ska Rmavbild 2017 09 09 Kl 151858

I dag nöter herrarna hårt. I morgon är det damernas tur.

 

Toppen i svensk dampadel har varit jättebra, men bredden har de senaste åren varit direkt dålig. Det har funnits så få toppspelare att elitklasser har fått ställas in på den svenska touren.

Förbundet har drömt om att få fram tjejer i rätt ålder, gärna med tennisbakgrund som vill göra en rejäl satsning på padeln.

Då kommer några – som en skänk från ovan.

Jag tänker på Madeleine Saari-Byström och Anna Velica från Uppsala. Och jag tänker på Emmie Ekdahl från Linköping.

Ska Rmavbild 2017 09 09 Kl 144900

Emmie Ekdahl vid segern i Midnight Sun Open i Luleå. 

 

Alla tre är i 25-årsåldern och har varit duktiga tennisspelare. Alla har fått ett brinn för padeln och har visat i tävlingar att de redan är just under Sverigeeliten.

Men ingen av dem är kallade när bruttotruppen samlas i Löddeköpinge. Trots att 20 platser står till förfogande.

Det är väldigt olyckligt. Jag tycker faktiskt det är snudd på skandal eftersom det här är tjejer som till och med hade kunnat slåss om en plats i den slutliga EM-truppen. Vilket inte är fallet med många som samlas i Löddeköpinge. Och skulle de inte lyckas nu borde de, med normal utveklingskurva, vara högaktuella för VM nästa år.

Man kan tycka att det här är en mindre fråga, men det är det. För många är det en oerhörd ära och sporre att bli kallad till en sån här samling.

Nu får vi en trio väldigt besvikna spelare istället för löften som får ännu mer blodad tand.

 

Rankingen på damsidan är av olika skäl absolut inte rättvisande (vissa tjejer har spelat 15 tävlingar som ger poäng, Saari-Byström har till exempel spelat tre) och då tycker jag att det vore ett krav att hålla en viss koll på vad som händer runt om i Sverige. Det hade faktiskt räckt med att läsa Padelfeber, som flera gånger skrivit om de nya talangerna, som drömmer om att nå landslaget.

Saari-Byström och Velica var i semifinal vid Drop Shot Open i Helsingborg, och det borde ju förbundskaptenerna Dios och Loredo ha sett eftersom de var där.

Ska Rmavbild 2017 09 09 Kl 151927

Loredo och Dios använder helgen i Löddeköpinge till att hitta rätt EM-trupp.

 

I stället har förbundskaptenerna kallat in Anna-Klara Ahlmer som extra spelare. Även hon i rätt ålder, med rätt bakgrund och med bra kapacitet. Men Anna-Klara har inte ens en uttalad satsning på padel då hon tillhör världseliten i racketlon.

Visst – jag ser gärna Anna-Klara Ahlmer i Löddeköpinge – men hade absolut sett den nämnda trion också.

När det gäller Ekdahl är det ännu märkligare. Hon hörde själv av sig till förbundskaptenerna och frågade – eftersom hon hade en resa inbokad. I fredags (!) fick hon beskedet att hon var välkommen – men kunde då inte boka om sina biljetter.

Jag kan förstå att det kan uppstå missar med två förbundskaptener som bor i Marbella. Men någon borde i så fall ha signalerat högt och tydligt att det kommit fram tre spelare - samtliga med röd flagg på.

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk