Irritation mot förbundet - spelare hoppar av EM

Sent presenterade förbundet ekonmiska villkor för EM. Det har fått spelare att reagera starkt. En har direkt tackat nej till att vara med.

Förbundet och förbundskaptenen Dani Dios samlade cirka 40 spelare i Löddeköpinge för ett första läger inför EM.

Tanken var att Dios skulle få en bra bild av den svenska eliten för att sedan succesivt banta gruppen till den slutliga EM-truppen på 16 spelare.

Under helgen nämndes ingenting om ekonomiska villkor. Vilket det inte heller gjort under säsongen.

Därför blev spelarna minst sagt förvånade när förbundet på måndagen efter lägret förklarade villkoren för spelarna.

Via Robert Tello i landslagskommittén meddelade förbundet att spelarna skulle få betala resa, hotell och mat själva. Förbundets bidrag stannade vid 2 000 kronor per spelare.

 Ska Rmavbild 2017 09 28 Kl 113026

Förbundets brev på Facebook till de landslagsaktuella spelarna.

 

Spelarna fick fritt fram att jaga egna sponsorer för att finansiera EM (om de inte krockade med förbundets sponsorer) och på bara två dagar krävde förbundet svar om de ekonomiska villkoren var godkända.

Detta har upprört flera av spelarna.

Anna Svedenhov tycker att förbundet agerat respektlöst.

- Sedan tycker jag aldrig att landslaget ska bli en fråga om vem som har råd, säger hon.

Även Sofia Arvidsson är starkt kritisk.

Padelvm Bildspel 2532 1

Sofia Arvidsson tycker att förbundet agerar oproffsigt.

 

- Förbundet har väl inte varit jättetydligt. Det är ju konstigt att de inte tog upp detta då alla var samlade lördag och söndag. Jag önskar att de hade kunnat gå ut med detta tidigare. Nu kom beskedet måndag och svaret skulle komma onsdag. Det är dålig respekt mot spelarna.

Arvidsson säger att hon har viss förståelse för att frågan inte skötts perfekt.

- Sporten växer så snabbt och förbundet har inte hängt med. Men det är svårt för spelarna. Vissa pluggar, andra har familj. Det kanske inte bara är att slänga upp 10 000 för ett EM.

Minst en spelare har redan tackat nej till EM på grund av de ekonomiska villkoren.

Ebba Stedt har meddelat förbundet att hon inte kan vara med.

- CSN räknar dessvärre inte in landslagsresor till Cascais i studentbudgeten, säger hon.

Stedt finns ändå med på den lista spelare som är kallad till nästa landslagssamling.

- Jag tror att det är en kommunikationsmiss. Jag hade tackat nej redan innan. Jag har dock meddelat att jag kan ställa upp som sparring.

I övrigt vill hon inte kommentera sitt avhopp.

Sofia Arvidsson säger dock:

- Förbundet kräver stor proffsighet av oss. Då vill vi gärna kräva det tillbaka. Tydligheten är under all kritik. Det här hade de kunnat säga redan i mars eller april. Då hade de gett folk lite tid. Nu förväntas spelare leta sponsorer på rekordtid, utan att ens ha en bekräftelse på att de ska spela EM. Det känns nästan som ett hån mot spelarna.

Själv har hon dock planerat att spela EM.

- Ja, jag har inte tackat nej. Jag behöver inte spela EM, men det blir roligt. VM förra året var riktigt kul.

Novy Karlsson, tf ordförande i padelförbundet, har en viss förståelse för kritiken.

- Jag förstår frågeställningen. Samtidigt finns det en historik. Vid vissa mästerskap har organisationen bakom mästerskapet stått för en del kostnader. Men vid andra mästerskap har spelarna fått betala det mesta själva.

- De spelare som varit med ett tag har vetat om detta och för dem är det ingenting nytt. Nu kommer det in en del nya spelare och för dem blir det en nyhet att landslagsspel är förknippat med vissa kostnader.

Men borde ni ha gått ut med informationen tidigare?

- Vi hade absolut kunnat göra det tidigare. Men eftersom merparten av spelarna har vetat hur historien såg ut så har vi trott att de varit mentalt förberedda. Men vi hade kunnat vara ännu tydligare. Det finns inte för lite information.

- Men padelförbundet är ett väldigt litet förbund och vår ekonomi är begränsad. 

Novy Karlsson betonar att det brev som skrevs (som ni kan se ovan) var det första i en längre konversation med spelarna, att konstnadssiffrorna reviderats sedan dess och i dag ligger lägre. 

- Det en kostnad på ca 4 000 kronor. 

Han tar även upp ett resonemang hur mycket av förbundets budget som bör gå till landslagen, något som styrelsen tittar på.

- Fram till nu har vi haft en satsning på SPT och landslag. Men är det rimligt att 80 procent av vår budget går till det? Vi vill samtidigt satsa på utbildningar, ungdomar och föreningar. Jag säger inte att det vi gjort hittills varit fel, men om vi ska få padeln att växa måste vi lägga pengar på annat också.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk