Förbundet: "Vi kommer att ta ett beslut"

Det rasar en het debatt om hur hög anmälningsavgiften kan vara för en sanktionerad tävling. Debatten tvingar nu förbundet att agera

PDL hann bara gå ut med en inbjudan till sin tävling PDL Open i September innan debatten drog igång på Facebook.

Flera reagerade över att anmälningsavgiften var 1 000 kronor per lag – mot det vanliga 500 kronor.

Martin Eriksson, chef på PDL, försvarade beslutet.

- Vi går ändå back på tävlingen. Vi har full beläggning varje dag 09-21 på PDL. Är det rimligt att en anmälningsavgift ska kosta lika mycket i Stockholm, Göteborg och Malmö som det ska göra i några av Sveriges minsta städer?

Skaermavbild 2017 08 16 Kl 172711

Martin Eriksson, PDL, försvarar beslutet.

 

Detta fick Andreas Ehrnvall från Uppsala att reagera och menade att detta hotar sporten, när det börjar bli en kostnadsfråga hur dyra tävlingarna är.

Debatten gick sedan fram och tillbaka.

- Vi har såklart pratat med förbundet när vi ansökte om sanktionering och det finns inget maxbelopp för vad man får ta i anmälningsavgift, skriver Martin Eriksson.

Vilket flera tycker att det borde finnas – eftersom sanktionerade tävlingar ger rankingpoäng.

Ehrnvall skrev:

- Hoppas bara inte andra hallar/klubbar följer efter och tar 10 000 kronor för deras sanktionerade tävlingar så deras medlemmar kan vinna och få rankingpoäng…för om det ska falla på om du har råd att anmäla dig till sanktionerade tävlingar för att du vill få rankingpoäng då är sporten helt ute och cyklar.

Alla var till sist överens om en sak: detta är en fråga för förbundet.

Alltså vänder sig Padelfeber till Robert Tello för att föra vidare frågan: bör det finnas en gräns för hur höga anmälningsavgifterna får vara i sanktionerade tävlingar?

- Jag har följt debatten på Facebook och det är rätt att det inte funnits någon regel eller maxpriser. De beslut som finns är för touren. Där är avgiften 500 kronor. SM kostar också 500 kronor. I övrigt finns inga regler. Praxis har dock varit 400-500 kronor per lag, något som alla följt och därför har det varit en ickefråga.

Fram till nu.

- Nu ser vi en aktör som tar 1 000 kronor per lag. Det föranleder att vi måste fundera på detta, eftersom sanktionerade tävlingar påverkar rankingen. Då är det rimligt att vi tar fram ett ramverk.

Tello säger att förbundets styrelse redan i september kommer att ta upp frågan.

- Det är ett utropstecken i vår diskussionsgrupp. Det här måste utvärderas. Det finns ju ett resonemang från andra hållet, från de komersiella aktörerna, att det är dyrare i storstäderna. Kanske måste vi ta hänsyn till det och sätta ett spann. Vi ska ta upp detta till diskussion.

Krävs det inte rent av beslut från förbundet?

- Ja, vi kommer absolut med en ståndpunkt. Men den ståndpunkten kan bli att vi önskar att detta är en fråga för årsmötet.

Redan under dagen kontaktades PDL av förbundet, genom Mattias Mikulski (även han i regel- och tävlingskommittén). Mikulski skriver i ett mejl att det inkommit klagomål på anmälningsavgiften och att styrelsen omgående ska se över frågan och ber därför om PDL:s syn på saken.

PDL:s Martin Erikssons svar kan ni läsa här i sin helhet:

 

Hej Mattias,

tack detsamma!

 Här kommer våra synpunkter kring anmälningsavgiften.

Vi har fått åtskilliga önskemål från våra medlemmar om att anordna en sanktionerad tävling i Stockholm och valde därför innan sommaren att planera genomförandet av denna tävling. Hade själv kontakt med Tomas Persson där han hjälpte oss gå igenom turneringsformat och övriga frågor. Han meddelade oss då att det inte finns någon regel, varken minimi eller maximikrav, kring vilken summa man får ta ut i anmälningsavgift.

 Innan vi gick ut med vår anmälan gjorde vi en intern undersökning hos våra medlemmar där det fastställdes att 1000kr per par var en rimlig avgift. Ska inte behöva gå in på vilka kostnader som vi har som hall men som exempel kan nämnas att vi har annars fullt uppbokade banor i vår hall 9-21 lördag och söndag vilket gör att vi rent ekonomiskt går med förlust av att anordna en turnering. Självklart finns det andra mervärden i att ha turneringen men vi gör detta enbart som en tjänst för våra medlemmar (som både önskat en sådan tävling samt tycker anmälningsavgiften är rimlig).

 När vi satte vår anmälningsavgift kollade vi på vad övriga tävlingar tog för avgift och i nästan alla fall ligger den på 500kr per par. Helsingborg tog 1000kr per par (inför deras WPT) och Vilshärad tog 800kr per par (ej sanktionerad). Är det rimligt att en padelturnering ska kosta lika mycket i Stockholm som i de mindre städerna runt om i Sverige? Vi anser inte det då våra hyror och övriga kostnader är dyrare än de flesta padelcenter runt om i Sverige.

 Vi på PDL välkomnar debatten och kommer såklart i framtiden anpassa oss till Padelförbundets regler (som vi gör med allt annat). Däremot känns det väldigt oprofessionellt om ni valde att införa en regel kring anmälningsavgifter efter att ni meddelat oss att det inte finns någon reglering kring anmälningsavgifter. Vi har redan  gått ut med vår turneringsinbjudan på våra sociala medier och via mail till våra medlemmar och det skulle få PDL att framstå som icke professionella och vi kommer i sådana fall med största sannolikhet inte att anordna turneringen. 

Gällande Facebook konversationen har jag endast svarat på frågor och kommentarer kring vår turnering. Jag länkade vår turneringsinbjudan även från mitt privata konto för att mina vänner skulle se den. Vet inte vilken typ av klagomål som har inkommit till kring detta men vill såklart veta så att jag kan bemöta den kritiken. 

Med vänlig hälsning,

Martin

 

Johan Håkansson

  

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk