En helt ny situation

Hela säsongen har de jagat. Nu är Windahl och Vasquez de jagade.

Det är ett riktigt bra startfält när SPT Mastersslutspel avgörs i Växjö i helgen, med start i dag. Både på dam- och herrsidan finns i stort sett alla de bästa svenskarna med. Det är väl egentligen bara Calle Knutsson som uppenbart lämnar ett stort tomrum efter sig.

Precis som på SM känns det väldigt förutsägbart i damklassen – medan herrklassen ser ut att bli ett sjuhelsikes slag som faktiskt kan sluta hur som helst.

Och det intressanta är ju att vi har ett nytt lag på tronen, vilket innebär en ny situation.

Dels för de lag som dominerat svensk padel de senaste åren och som nu fått sin stolthet sårad. De är nu jägarna.

Men också för Daniel Windahl och Simon Vasquez. Hela säsongen har de haft ett tydligt mål och tränat för att bli bäst. Nu innehar de tronen. Hur klarar de den situationen?

Min personliga gissning är att det inte blir lättare att slå Windahl och Vasquez än det var på SM. Båda har fortsatt att träna hårt och de rapporter jag fått säger att framför allt Vasquez imponerat.

Windahl blev ju matförgiftad på EM, men av det han kunde spela såg han riktigt bra ut.

Därför blir det mina favoriter även här. Särskilt när hallen i Växjö är en kopia av den i Halmstad där laget vann SM. Banorna passar dem alltså alldeles utmärkt.

 

På damsidan är Sofia Arvidsson och Anna Svedenhov lika skyhöga favoriter som på SM. Om inte ännu större. Båda har ett bra EM i ryggen och jag ser absolut ingenting som kan stoppa dem. Det blir för de andra lagen att jaga vunna game.

Kul ändå att de två lag som känns som utmanare hamnade i samma grupp. Vi får alltså ett högintressant möte mellan Åsa Eriksson/Ann Roslund och Antonette Andersson/Ebba Stedt.

 

Padelfeber rankar lagen

Herrar

1) Daniel Windahl/Simon Vasquez

Svenska mästarna som haft en enorm utvecklingskurva hela säsongen. Får gälla som knapp favorit även här. Spelar nog mest aggressivt av alla lag i Sverige. Båda spelarna är enormt rörliga och slår hårt. Älskar anfall betydligt mer än försvar, även om framför allt Windahl lagt ner ett stort arbete på att bli en bredare spelare.

Windahl fick till stora delar EM förstört på grund av magsjuka och är säkert väldigt sugen att nu visa vad han kan.

 

2) Andreas Pålsson/Bobby Seger

Drömde om SM-guld men åkte ut i semifinalen mot skrällaget Bonfré/Stjern i två löjligt tuffa tiebreaks. Pålsson och Seger spelade bra på EM och vill garanterat visa att man fortfarande är Sveriges bästa lag, att SM bara var ett olycksfall i arbetet. Sett över hela säsongen har de varit starkast.

 

3) Anton Andersson/Ola Brodén

Förra årets svenska mästare har absolut inte sett lika övertygande ut denna säsong, men det stora spelet finns där. Det gäller bara att få fram det i rätt matcher. Paret har ju en stor nackdel att Anton bor i Uppsala och Ola i Malmö. Men båda känner varandra riktigt bra vid det här laget och kompletterar varandra fint. Ola är den extremt rörlige försvarsspelaren och Anton det fruktade offensiva vapnet.

 Img 8932

Läge för Anton Andersson och Ola Brodén att slå till?

 

4) Björn Mossberg/Andreas Beer

Ett lag med full skrällpotential. Mossberg petades ur EM-truppen vilket säkert kändes. Beer kom med och spelade riktigt bra under hela turneringen. Laget har tidigare visat att ingen i Sverige går säker. Beer är den defensiva klippan och Mossberg jokern som bryter in, kickar ut smashar och står för kreativitet.

 

5) John Larsson/Christoffer Sonesson

Också två spelare som i allra högsta grad var aktuella för EM-truppen. Framför allt Sonesson trodde många skulle komma med. Här har vi ett lag med mycket tyngd och som båda har offensiven som sin styrka. Sonesson har Sveriges kanske bästa bandeja och Larsson är både kraft och känsla. Ett riktigt spännande lag.

 

6) Roger Fridolf/Husein Mehmedovic

Svårbedömt lag. ”Husse” spelade EM där han blandade och gav. Laget åkte också ut tidigt i SM (mot Bonfré/Stjern). Kan svenska mästarna från 2015 få fram sitt bästa spel i helgen?

 

7) Tobias Blixt/Mathias Lundmark

Två herrar som varit med i många år och som absolut inte är ofarliga. Framför allt Lundmark spelade riktigt bra i WPT-kvalet i Helsingborg. Men de båda borde ha problem att hänga med i det högre tempot som gäller i dag.

 

8) André Schlyter/Kim Olsson

Här skulle jag bli förvånad om det blir segrar. Känns som startfältets svagaste kort, men överraska gärna.

  

Damer

1) Anna Svedenhov/Sofia Arvidsson.

Arvidsson är i en klass för sig nu i svensk dampadel. Svedenhov förmodligen näst bäst.

 Img 9171

Sofia Arvidsson och Anna Svedenhov - stora favoriter.

 

2) Antonette Andersson/Ebba Stedt

Gjorde en riktigt fin SM-final. Antonette spelade dessutom lysande på EM. Ebba stannade hemma då och blir intressant att se nu.

 

3) Ann Roslund/Åsa Eriksson

Två EM-spelare. Ann hade det lite motigt i Portugal, men Åsa har nog en bra känsla efter att ha blivit matchhjälte mot Holland i match om 5-6 plats.

 

4) Anna Bläckberg/Emmie Ekdahl

Misslyckades på SM och är garanterat sugna på att visa att laget är bättre än så. Emmie fick göra landslagsdebut i EM och är lagets ankare.

 

5) Fanny Bengtsson/Linda Dahlén

Två bra Växjöspelare som stadigt tillhör skiktet just under de bästa. Blir spännande att se vad de kan åstadkomma i hemmahallen.

 

6) Alexandra Andersson/Rebecca Nielsen

Alexandra är dotter till Antonette och ett stort framtidsnamn. Rebecca är, om jag förstått det rätt, riktigt duktig i speedminton. Laget är givetvis med för att se och lära.

 

Så spelas Maasters. 

Masters spelas i gruppspel där de två bästa lagen i varje grupp går till semifinal.

Herrar grupp A: Pålsson/Seger, Windahl/Vasquez, Sonesson/Larsson, Olsson/Schlyter.

Grupp B: Andersson/Brodén, Fridolf/Mehmedovic, Beer/Mossberg, Lundmark/Blixt.

Damer, grupp A: Svedenhov/Arvidsson, Bläckberg/Ekdahl, Andersson/Nielsen.

Grupp B: Andersson/Stedt, Eriksson/Roslund, Bengtsson/Dahlén

 

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk