Bomben: Båstad får WPT Open – i fem år!

Det största som hänt svensk padel. Båstad och WPT skriver ett femårsavtal om en årlig Open-turnering.

Svensk padel fortsätter att bryta ny mark. 2017 arrangerade Uppsala en mäktig uppvisningsturnering med flera av de bästa i världen på plats, bland annat världsettorna Fernando Belasteguin och Pablo Lima. Senare arrangerade Padel Crew i Helsingborg en WPT Challenger. Det var första gången som World Padel Tour satte sin fot i Sverige.

Nu är det alltså dags för nästa steg.

Båstad har skrivit ett femårsavtal med World Padel Tour, vilket innebär att det blir WPT Open-tävlingar i Sverige varje år.

Den första avgörs nu i sommar, den 23-29 juli.

Mannen bakom detta enorma projekt är John Brolin från Göteborg, en fastighetsutvecklare som grundade bolaget Westestate.

Han berättar själv om hur idén föddes och hur fort allt har gått.

- Tjusningen med livet är ju att det ena ger det andra. Man kommer i kontakt med spännande människor och aktiviteter. Och padeln är nog den roligaste situation jag har hamnat i. Alla är så enormt trevliga och glada.

- Vi var ett antal racketentusiaster som började bygga upp ett koncept: Norrvikens Kust Padel Club, som ligger i anslutning till de exklusiva nybyggda bostadsrätterna vid havet. Vid banorna har det ordnats en rad roliga event i somras och där kommer också Sveriges första padelgymnasium att ha sin verksamhet. Och eftersom Båstad är lite av en pionjär för svensk padel, genom Båstad Padelklubb, kände vi att det skulle vara väldigt roligt att ta hit World Padel Tour.

Planen att ordna en World Padel Tour Open blev konkret så sent som i slutet av september. Sedan dess har allt gått väldigt fort.

- Vi undrade såklart hur sjutton vi skulle lösa detta. Vi tog kontakt med Joachim Gabrielsson på Unisport, som är en idéspruta och som har utmärkta kontakter i Spanien och med World Padel Tour.

Det hela mynnade ut i att Båstad bjöd WPT-höjdaren Hernan Auguste till orten i november.

- Han kom hit efter deras turnering i Buenos Aires och vi visade upp hela vårt tänkta koncept. Vi hade även ett möte med viktiga personer i Båstad. Det gällde att involvera det rätta folket. Det är mycket att styra upp, mycket logistik som ska funka.

Ägargruppen till Swedish Padel Open, som bland annat innehåller Urban Johansson, Patrik Rittfeldt och Jesper Hussfelt, presenterade sitt förslag för Hernan Auguste och visade även upp Båstads tennisanläggning.

- Vi visade var vi tänkt placera ut banor och att vi har resurserna att genomföra detta. Vi kommer skapa en centercourt med plats för upp emot 2 000 åskådare, plus två tävlingsbanor till. Förutom dessa banor kommer även arrangeras Pro Am, kändisspel, uppvisningsmatcher och andra aktiviteter på Norrvikens Kust Padel Club.

Allt blev helt klart under World Padel Tour Masters i Madrid den gångna helgen. Då satt delegationen från Båstad i flera hemliga möten med Hernan Auguste. Handslaget att allt var klart kom först under lördag kväll.

- Det var många bitar som skulle falla på plats. Vi satt i förhandlingar om hela upplägget. Det var många möten och mycket jobb. Men till sist var vi överens och allt signeras i dag. Vi blir faktiskt den enda WPT Open utanför den ibiriska halvön nästa år.

Jesper Hussfelt önskar Fernando Belasteguin välkommen till Båstad.

 

Med på alla möten i Madrid var TV-profilen Jesper Hussfelt, som är med i projektet där han bland annat ska agera som medieansvarig.

- Jag är oerhört tacksam att få vara med om detta. Jag kom i kontakt med det här gänget under en företagsgolf. Vi blev polare och sedan bjöd de ner mig under hösten. Jag är med i deras team kan man säga.

Hussfelt var med under alla möten i Madrid, där han bland annat bjöd in världsettan Bela.

- Att få vara en del i det här att ta WPT till Båstad känns fantastiskt. Och jag ska givetvis försöka bidra med mina mediekontakter och mitt kontaktnät.

Banorna kommer att sättas upp av Unisport i början av veckan. Sedan startar turneringen på onsdagen.

- Förutom att det blir en Open för herrarna kommer även de två bästa damlagen och spelar uppvisningsmatcher, säger John Brolin.

Han avslöjar också att ägargruppen redan har en plan att ta steget upp och arrangera en Masters – samt att dörren är öppnad för ytterligare en ort i Sverige att arrangera WPT.

Vad kostar det att få en WPT Open?

- Det är ganska mycket pengar, men vi har finansierat det tack vare sponsorer och investorer som brinner för padel.

Tror ni att Sverige är redo för att fylla stora läktare med padel?

- Ja, det tror jag. Det puttrar så inom sporten och det är ju vårat jobb att göra det.

Johan Håkansson

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk