Nycklarna till en perfekt padelvolley

Padelns volley skiljer sig från tennisens. Här förklarar vi hur och varför.

Vi är snart igenom grundslagen som gör verktygslådan komplett. Nästa steg är sedan det svåra, nämligen att bygga ihop spelet och förstå när man ska göra vad. Detta är sista delen av padelskolan som fokuserar på teknik. De tre återstående delarna kommer att vara fokuserade på grundläggande taktik och tankesätt i spelet.

”Att spela padel är enkelt, men att spela bra padel på ett enkelt sätt är svårt” /D.Dios

Denna vecka kollar vi på tekniken för volleyslagen. Visst är det en fördel inledningsvis att ha en solid tennisvolley att luta sig mot men det kan också vara svårt för spelare med tennisbakgrund att ändra sin teknik till en renare padelteknik. Med padelteknik menar jag främst en aggressiv touch på bollen som ger mycket backspinn för att ge så låg och flack studs som möjligt samt så låg och minimal retur som möjligt ut från väggarna.

Att lägga märke till lite extra när ni ser instruktionsfilmerna:

1) Tänk volleyrörelsen som uppdelad i två delar. Förberdelse (1), och sedan rörelsen framåt (2). Förbered högt med rackethuvudet rakt fram och synligt för motståndaren. Se bilden nedan på Willy Lahoz. Ni ser hur Gabo fryser till för ett kort ögonblick innan han rör kroppen och börjar rörelsen för att träffa bollen.

2) Möt bollen med kroppen genom steg mot bollen, syfte att föra kroppsvikten mot främre ben och bollträffen. Bollträffen långt framför kroppen (framför främre ben).

3) Utgångspositionen med racket högt och med sträckta armar ut från kroppen hjälper dig för att få fram träffen.

4) Värdera bollen, högt tempo på bollen från din motståndare gör att du har mindre tid. Fokusera då på att ha bollträffen framför dig - mindre sving, mindre steg och mer kompakt rörelse. Använd farten från motståndaren och försök inte accelerera bollen själv. Först när läget tillåter så kan du tillåta dig en mer aggressiv rörelse och något längre sving och förberedelse för att själv sätta fart.

Willy Dieciseisavos Las Rozas Open

 

Backhandvolley:

Forehandvolley:

 

Det som många sliter med i volleyn är bollträffen för långt bak och nära kroppen samt att man ej möter bollen med kroppen. Resultatet blir att bollbanan blir en lös båge istället för flack och tung. Även om jag har sett undantag så är detta ofta teknik som tennisspelare har på plats. Jag själv lägger ungefär 90% av min träning på banan på att slipa till detta. Nedan delar jag med mig av en övning som fungerar bra för mig men också för de som jag har i träning.

Volleybasic

 

Den lilla röda pricken bredvid spelaren på nät är en kon. Den kon är för att ha en fast utgångsposition och tanken är att din vänsterfot ska vara nära den. Bollar matas antingen från korg eller spel på bollen mot motståndare och spelaren vid nät strävar hela tiden efter att börja bakom streckade linjen och ta steget in och ha bollträffen framför linjen. Jag har en film utlagd på min instagram @padeltrainersweden som visar denna övning (cirka 30 poster bak i historiken).

Stort lycka till!

Andréas

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk