Han öppnade Sveriges första padelhall

Anders Mattsson lämnade toppjobb på Ikea för att följa en dröm. Stor intervju med en av de stora pionjärerna.

Padelfeber kommer i en serie artiklar att lite närmare presentera sidans sponsorer. 

Men Anders Mattsson är inte bara en sponsor - han är dessutom en riktigt bra historia.

År 2012 sade han upp sig efter tio år som inköpschef på Ikea. Han lämnade trygghet och en hög lön för att göra något ingen annan hade gjort i tidigare i Sverige: att försöka försörja sig på en inomhushall för padel (och squash).

- Till en början var vi två. Det var jag och en kille som heter Peter Olsson. Men efter ett år ungefär köpte jag loss banorna och tog över hyreskontraktet och kör sedan dess själv.

Men att säga att det blev en boom direkt vore fel. Anders Mattsson avslöjar att de första åren inte var någon lek.

- Det var inte lätt i början. Det var riktigt tufft. Folk visste inte riktigt vad padel var och squash fanns det inte heller så stort behov av. Efter ett år stod jag vid ett vägval, där jag funderade på att gå tillbaka till Ikea. Men jag ville verkligen satsa på racketsporten.

Men det låter otryggt?

- Det var välidgt otryggt. Min hustru var inte så våldsamt nöjd. Jag var borta mycket och drog inte in en spänn. Utan hennes stöd hade det aldrig gått. Men jag ville verkligen göra nåt annat i mitt liv, någonting jag älskar. Annars kan man gå och prata om det i ett helt liv utan att det händer något.

Mattsson hade precis börjat få fart på verksamheten. 

Då kom Padel Crew - en kaxig jättesatsning med många banor med fantastiska förutsättningar, uppbackat av personer med starkt kapital.

- Det var många sömnlösa nätter då. Det ska erkännas. Jag hade precis byggt upp det här och känt att det kanske skulle gå. Men ganska snabbt insåg både jag och Padel Crew att vi hade samma mål: att totalt öka intresset för padel.

Mattsson är noga med att hylla sina konkurrenter i Helsingborg.

- Ja, det är en cool satsning. Jag gillar killarna och det de gjort för padeln är fantastiskt. Och nu kan jag se i backspegeln att utan deras satsning hade det inte gått lika bra för mig heller. 

Hur är situationen idag?

- Det är egentligen först nu som det börjar gå bra. Det gäller att vara uthållig. Det ena ger till sist det andra. Jag säljer lite fler rack och skor, fler vill ha träningar. Det är liksom grädden på moset som börjar komma. Sånt fanns inte innan. I dag kan jag sälja tre rack på en dag, vilket ger en ganska bra förtjänst. 

- Anledningen till att det gått bra för mig är att jag haft rätt människor omkring mig. Jag har en ledarstab på cirka tio personer som jag är väldigt stolt över. Och att vi har en klubb som är familjär. Inte så pretantiös. Vi ska i första hand ha kul. 

Helsingborgs racketklubb valde även tidigt att satsa på både juniorer (som Padelfeber återkommer till i en separat artikel) och på kvinnor. Just kvinnorna har varit viktigt för klubben.

- Det var en medveten satsning. Jag såg ju hur det funkade i Spanien. Och man behöver inte vara Einstein för att förstå att om det är många kvinnor så kommer ännu fler män. Jag tog tag i en tjej  som heter Anette Nilsson som typ känner alla kvinnor i Helsingborg. Hon har hjälpt jättemycket. Det är även roligt att ha mixedturneringar, där man kan ha ett samarbete med en restaurang, där de står för smothies och drinkar under dagen och sedan går man ut dit tillsammans på kvällen. Då får man det väldigt likt som det är i Spanien.

Mattsson talar om betydelsen av en bra blandning i hallen.

- Inget samhälle fungerar utan en mix mellan unga och gamla, killar och tjejer, fattiga och rika. Alla bidrar på sitt sätt.

När du nu ser på padeln i Sverige, hade du kunnat drömma om den här utvecklingen för några år sedan?

- Nej, det hade jag inte. Jag trodde aldrig att det skulle gå så snabbt. Och jag är superglad att stockholmarna började satsa. Det betyder jättemycket. Det var inte länge sedan få visste vad padel var. I dag kan man gå till hårfrisörskan och antingen spelar hon själv eller så känner hon flera som gör det.

Hur ser du på framtiden för svensk padel?

- Det finns faror. Vi måste ha ett fokus på juniorer och damer. Inte bara på de som är kaptialstarka. Det är farligt att fortsätta så. Man måste få in nya målgrupper. 

Tror du den här utvecklingen kommer att fortsätta?

- Ja, så länge vi hallägare gör bra grejer så fortsätter den. Man får aldrig sätta sig ner och tycka att det här gick ju bra. Då tar det ett halvår så är det raserat. Man måste stå på tå, lyssna och förändra. Göra många aktiviteter och ordna arrangemang. 

Avslutnignsvis ställer jag samma fråga till alla sponsorer: Varför valde du att sponsra Padelfeber?

- Rent krasst och kortsiktigt kanske det inte ger mig en större inkomst. Men ser man till den stora bilden så tror jag det ändå. Padelfeber sprider intresset för sporten med artiklar och bloggar. Det är jätteviktigt.och det påverkar även mig i det långa loppet.

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk