Man spelar nog bättre om man känner sig fin

Här kommer en prylnörds bekännelser. Padelpappan skriver om sin relation till material inom padeln. En inte helt igenom sund passion.

I detta inlägg tänkte jag skriva lite om material inom vår älskade sport. Jag och många med mig verkar älska att handla prylar som vi hoppas ska göra oss bättre. Även om så inte är fallet så är ändå känslan underbar när en ny pryl inhandlas.

Det viktigaste när vi spelar är ju ändå racket, även om jag personligen kan tycka att kläderna nästan är lika viktiga.

Här finns en uppsjö av modeller, liksom det finns en uppsjö av ”experter” där ute som rekommenderar racketar till höger och vänster. Jag var själv en sådan tidigare.

 

Generellt känns det som att många spelar med för svåra racketar där kraft eftersträvas. Själv har jag märkt att ju mer jag spelar desto mindre kraft behöver jag. Racketarna kommer i olika former och egenskaper. Det ena racketen efter det andra har olika material med häftiga namn och egenskaper. Många rack görs i Asien och vissa i Spanien. Vad som är bäst tvistar många om.

Sedan verkar det inte räcka att ett racket är bra. Det ska vara snyggt också, och helst passa till lindan och övrigt material. Av vad jag kan se på köp & säljgrupper på Facebook så köper många rack innan de testat det, bara för att snabbt sälja det vidare för att det inte passar ens spelstil. Vilket är synd.

 

Jag har haft förmånen att få ha racketar hemma för att testa några olika. Och en sak har jag lärt mig: det tar ett tag att lära känna sitt rack och hur man ska slå med det. Går spelet dåligt är det inte alltid racket det beror på…

Vikten på racket ska heller inte underskattas. Ett för tungt racket gör en mindre rörlig på banan och kan leda till tennisarmbåge eller axelproblem. Vissa gillar framtunga rack medan andra vill ha ett lägre balanserat runt racket.

Jag väger alltid mina racketar och vill inte ha ett som väger mer än 375 gram. Idealvikt för mig är nog 365 gram.

Mitt råd är: letar du efter ett nytt racket så se till att testa olika modeller och testa dessa i många timmar. Många hallar kan hjälpa till med detta.

 

Racketen går ju att smycka på olika sätt. Många sätter en räfflad sak under lindan för att motverka vibrationer och få bättre grepp. Det går att lägga tyngder för att ändra balansen. Jag sätter en extra linda över grundgreppet för att inte få för smalt grepp. Ett för smalt grepp är inte bra för tennisarmbåge, sägs det. Det finns information på nätet om hur tjockt grepp man bör ha. Vilken linda som är bäst finns det nästan lika många åsikter om som det finns lindor. Hitta en som passar dig och som helst matchar ditt racket. En del gillar klibbigt grepp och en del tjocka lindor. Blir greppet dåligt går det att att använda en klibbig handduk som du sätter mot lindan så blir det bättre igen.

De flesta rack kommer utan ramskydd. Ett ramskydd ger några gram extra vikt och ändrar balansen i racket något. Padelmamman har tidigare skrattat åt mig då jag sagt att ramskyddet ökar vikten med fem gram och att jag kanske ska ta bort det. Vad kan det göra? I mitt huvud kan det vara skillnaden mellan succé och fiasko…. Racket är lätt att skrapa mot vägg eller glas så ett ramskydd kan skydda bra mot det. Det finns genomskinliga och färgade. Det går även att skapa sin egen text på ramskydden vilket många verkar gilla.

Ska Rmavbild 2020 04 25 Kl 170637Padelpappans råd är att investera i ett par skor som är framtagana för padel.

Nog om racketar. Bland det viktigaste som du behöver när du spelar padel är bra skor. Även här går åsikterna isär. Jag har lärt mig att det är bra att köpa skor som inte är alltför gamla då gummi är en färskvara. Det kan vara lockande att hitta fjolårets modell till ett vrakpris men det kanske man inte alltid ska köpa.

I Västervik har vi än så länge banor med mycket sand på där bra grepp behövs så jag kör då med fiskbensmönster. På mondomattor (WPT-gräset) är inte detta att rekommendera. Då är andra skor eller slitna skor med fiskbensmönster bättre, annars fastnar man lätt och då är skaderisken stor. 

Jag har valt att köra med två par skor för att alternera mellan varje spel. Skorna hinner då torka och börjar då inte lukta så förbannat. De flesta märken har skor som passar till padel och det går bra att köra med grustennisskor för tennis med. Jag märkte en otrolig skillnad när jag köpte mina första padelskor jämfört med de skor jag hade innan som var ett par vanliga träningsskor. Här tycker jag det är värt att investera. Som tillbehör till dina skor rekommenderar jag någon form av doftpåse som tar bort den dåliga lukten. Sedan får skorna gärna matcha bra med övrig utstyrsel.

 

Svettband hade jag inte i början av min karriär men är nu bland det första jag packar ned. Jag har nog över 10 par och jag kör gärna med samma märke på dessa som min övriga utstyrsel. Alltid en på varje hand. Det gör att inte svetten rinner ner på racket och älskar känslan av dem med. Nu känner jag mig nästan naken då jag inte har dem på mig och kan inte spela lika bra….

Eftersom mitt hår är så långt så spelar jag numer även med pannband - och inte vilket pannband som helst. Jag kör med samma pannband som Björn Borg använde på sin tid. Har nog aldrig varit lyckligare över någon attiralj som detta pannband. Känner man sig fin så spelar man nog bättre.

 

När det gäller val av tröja shorts och strumpor så väljer jag helst att spela i samma märke som det racket jag har. Det verkar jag inte vara ensam om. Många i vårt avlånga land lägger mycket pengar på detta. Onödigt kan tyckas men underbart tycker jag. Man känner sig som ett proffs innan matchen startar, men när den väl startat så inser man att man är en glad amatör men gillar ändå den känslan.

Varje gång jag åker till banan så har jag alltid med mig min väska. Väskan har naturligtvis samma märke som mitt racket. Däri har jag bollar, vattenflaska, lindor, skydd till fotleden samt knäskydd ifall olyckan skulle vara framme. Man kan ju egentligen ha vilken väska som helst och i början av karriären körde jag en IKEA-påse som väska. Men ju mer nördig jag blivit, desto mer viktigt har det känts att ha en snygg padelväska. Även här är utbudet enormt och jag märker att många med mig kör med samma märke som racket.

Bollar finns det många varianter på och alla har sin favorit. De flesta vill spela med så gott som nya bollar hela tiden och gärna med det märke som de föredrar. Min erfarenhet är att om man spelar med lite trötta bollar så blir det bättre spel. Hållbarheten på bollarna varierar och på marknaden finns även rör man kan stoppa bollarna i för att de ska hålla längre. Jag kör en billig variant som jag är nöjd med.

Nu har jag säkert glömt bort någon pryl som är bra att ha men det får jag skriva mer om framöver. Material i all ära men det är taktik och position jag måste öva mer på.

Vamos!!!

 

 

 

 

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk