Är du okej med att bli filmad på banan?

Anna Lo Backgården gillar att filma sina matcher för att sedan analysera sitt spel. Men om inte alla vill bli filmade - vad gör man då?

När jag stapplade runt på banan i början med noll koll på både kropp, racket och boll filmade jag allt. Tvingade med mannen till hallen för att agera kameraman och efter ett tag krävde jag också att han skulle kommentera det han såg. Sen satt jag uppe halva natten och tittade på mig själv. Drog upp mitt spel på tv:n så jag verkligen skulle se ordentligt. Lyssnade på mannens kommentarer och antecknade ALLT. Det jag visste att jag inte hade i kroppen (bollkänsla) kämpade jag för att kompensera upp med teori. Min tanke var att om jag bara kunde förstå allt i huvudet måste det förr eller senare gå från hjärnan ut i kroppen. 

Ska Rmavbild 2021 04 21 Kl 091153Anna gillar att se sina matcher i efterhand för att analysera - men gör alla det?

Att jag på vägen fram till idag blev idiotförklarad rörde mig inte i ryggen. Många i min närhet har kommenterat att det inte varit ett friskt beteende men jag vill se på saken som att jag hela tiden legat steget före. För vad är det nu vi ser i många hallar idag? Det monteras upp kameror vid var och varannan bana. Plötsligt ska alla matcher filmas och nu är det ingen som tycker det är konstigt. 

 

Att jag förstod detta redan för ett par år sedan och la mängder av tid på att gå igenom varje filmad sekund känns plötsligt inte så knäppt mer. 

Nu går man ner till hallen, trycker igång inspelningen på sin bana. Spelar sina 90 min och sen väntas det minst 90 min analys till hemma i soffan. Boll efter boll granskas och ibland spolas det tillbaka för att titta igen. Alla kanske inte är så extrema men de vill i alla fall titta igenom vad som spelades in och det gäller inte bara ”nördar” likt mig. Även den ”normala” motionären filmar nu sina matcher.

För mig är det inget konstigt, absolut inte, för så har jag gjort sedan dag ett. 

 

Men vad är det egentligen som håller på att hända? I vilken annan sport kan man se detta? Att en stolt förälder står vid sidlinjen på en fotbollsmatch och filmar sitt barn med sin mobil är sin sak men det är knappast aktuellt att alla i barnets lag scannar en QR kod utanför plan för att sen få hela matchen filmad. 

 

Att det på elitnivå i olika sporter filmas känns naturligt precis som det känns fullt normalt att motståndarna på elitnivå granskar sina motståndare. Men vi vanliga, vi som harvar runt i Medel + (kanske till och med ++ en bra dag när allt stämmer) behöver vi dessa filmade matcherna? 

 

Jag är absolut för men är alla det? Jag tycker det är enormt intressant att gå igenom efteråt och med egna ögon se vad det egentligen var som hände. Varför vann eller förlorade vi matchen? Hur spelade jag och hur spelade vi tillsammans? 

 

Det förutsätter dock att jag har rent mjöl i påsen...Vilket jag kanske inte alltid kan stoltsera med. Kan ha hänt att jag slarvat med tiden för lunch. Fått den att bli lite (men bara lite) längre för att hinna med en match. De gånger (inte så många) känns det inte helt bekvämt att veta att vem som helst (läs chefen) kan titta på min live sända match...

 

Vad gör man om inte alla vill filma? Jag vill se min match i efterhand och analysera mitt spel men det kanske inte mina medspelare vill...

Vad tycker du, är du ok med att bli filmad? 

//Anna

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk