Fin start - nu satsar vi mot Vegas

För första gången någonsin skickade Sverige ett lag till ett veteranmästerskap. Det kan vi tacka Birgitta Bengtson för. Den spelande förbundskaptenen gjorde ett stort jobb för att det skulle bli verklighet och skriver här själv om äventyret i Portugal.

Padel är fantastiskt och padel tillsammans med andra, och i lag måste ju vara ännu roligare. Detta var min tanke när jag initialt började jobba för Sveriges deltagande i Veteran-VM våren 2021. En filmsnutt på sociala medier fångade mitt intresse tidigt våren 2021 och det var reklam för Veteran-VM i padel i Las Vegas som planerades att gå i oktober 2021. Kan det bli häftigare? Beslut togs av Svenska Padelförbundet att Sverige skulle delta med sitt första veteranlandslag i padel och det var bara att köra!

Pandemin gjorde dock att Veteran-VM flyttades till mars/april 2022 och vi beslutade istället att det redan uttagna laget skulle få möjlighet att spela i Veteran-EM i Vilamoura, Portugal.

 

Veteran-EM arrangeras av FEPA (Europeiska Padelförbundet) och utgjordes av en lagtävling och en individuell partävling i klasserna; Damer +40, +45 och +50 och Herrar +35, +40, +45, +50 och +55. För övrigt en riktigt bra organiserad tävling av FEPA, och jag är imponerad av det sätt de genomförde tävlingen och deras härliga sätt att hantera alla oss länder som var med.

Tufft spelschema i Portugal med många förväntade matcher ledde till att jag och Dan Andersson (förbundskapten för herrlaget) tog ut en välmeriterad trupp bestående av 10 damer och 18 herrar. Med den boom som är i Sverige i padel och med den höga nivå som vi ändå håller, så hade både jag och Dan stora förväntningar på våra lag, och målet var att ta oss till semifinal efter förhandsfavoriterna Spanien (Baskien) och Portugal.

Ska Rmavbild 2021 11 19 Kl 121941Den svenska truppen som åkte till Portugal.

Äntligen tävlingsdags

Efter ett förberedande landslagsläger i Göteborg i september där många av oss hade möjlighet att vara på plats, kände vi oss samspelta och väl förberedda på att satsa vidare mot EM.

En lite smågrå måndagsmorgon, men vilken härlig stämning när 11 länder i herrklassen och 9 länder i damklassen samlades för inmarsch och invigning morgonen den 1 november på Vilamoura Tennis & Padel Academy. Att tävla för sitt land är speciellt och jag är övertygad om att vi alla var stolta i våra landslagskläder när vi tågade in på arenan tillsammans.

Herrarna tog full pott och vann övertygande alla matcher i sin grupp mot Tyskland, Österrike och Norge. Även vi damer tog oss enkelt vidare genom att besegra Danmark och Irland i grupp C. Det var tydligt redan från början att svensk veteranpadel står sig väl mot många andra länder.

Ska Rmavbild 2021 11 19 Kl 121909Guld för damlaget i lagtävlingen.

Herrarna tog sig sedan, via en klar vinst mot Polen, till semifinal mot Portugal som vann med minsta möjliga marginal (2-3 i matcher). Samma Portugal som sedan tog guld i EM. Men vilken stark insats av våra herrar! Ett starkt minne mot Portugal är dock den seger som Paul Robinson och Tobias Blixt tog hem där. Magiskt bra spelat och vi alla stod utanför och hejade allt vi kunde. Bronsmedaljen togs sedan hem via vinst mot vårt grannland Finland.

Vi damer fick en tuff lottning efter gruppspelet och mötte först Spanien/Baskien i kvartsfinal där vi tog ledning med 1–0 i matcher. Antonette och Ingela gick då in mot ett starkt par och tog i en rysare hem segern med 6–4 i avgörande set och vi var i semifinal! Vi vann sedan semin mot Portugal för att sedan enkelt vinna över Danmark (igen) i finalen. Guld för damlaget, vilken succé!

Efter otroligt lyckade insatser med guld, silver och bronsmedaljer även i Individuella Partävlingen avslutades Veteran-EM med gemensam festmiddag den 6 november. I vårt första veteranmästerskap så tog Sveriges Veteranpadellandslag hem 12 av 38 möjliga medaljer och totalt 3 guld, 2 silver och 7 brons. Ett fint kvitto på att vi står oss bra internationellt och kommer fortsätta satsa mot Veteran-VM i Las Vegas 2022.

 Ska Rmavbild 2021 11 19 Kl 122130 (1)Svenskt guld även i H55.

Gott och blandat

Damer och herrar spelade initialt på olika ställen vilket självklart var tråkigt, då en stor del av att åka iväg på landslagsuppdrag är att kunna heja och peppa varandra. Det var skön stämning mellan länderna och många kom fram till oss, imponerade av vårt starka spel och härliga laganda.

Målet i ett mästerskap som detta är självklart att vinna matcherna, men hur? Alla ska med! Vi vann genom att genom ärliga laguttagningar ge alla spelare spel i lagmatch, men när det gällde så toppade vi. Att vi hade en bra laganda både på och utanför plan var tydligt och en starkt bidragande faktor till våra goda resultat.

Herrar och damer bodde på samma hotell, åt gemensamma middagar när det var möjligt och när vi väl var på samma anläggning så var det tydligt att vi var ett lag – Sveriges Veteranpadellandslag🏆

 

Lite kul kuriosa att ta med en klackspark😉

Svensk effektivitet - Svenska damerna fick ryktet om sig att vi gjorde processen kort och effektiv, medan finskorna spelade extremt långa matcher – de ville maximera padeltiden på banan

”Lura” sin lagkapten - Paul och Calle prankade Dan om laguttagningen…

Härlig stämning på plats - Glada miner även efter förluster och småsnack mellan lagen bidrog till god stämning både före och efter matcherna

Baskisk basker - Före damernas match mot Baskien fick lagkapten Birgitta en fin svart basker som av tradition ska bäras av den som vinner – vi satte på den redan före matchen och det gick vägen🤩

Svensk dynamit - I en av matcherna mot ett danskt lag blev det diskussion om en boll och den danska kaptenen vid sidan uttryckte då – ” men vi kan väl i alla fall få vinna 1 boll”

…fälleben - Norskorna i en match i individuella partävlingen uttryckte helt krasst att deras enda chans till vinst var att ”sätta fälleben” för oss ...

Mest överlägsna? - Stefan Eriksson Krueger och Mikael Gavelin spelade match mot Polen i kvartsfinalen och släppte endast 7 bollar totalt! ...men sprang motståndaren verkligen ur sin egen sko?

Sjukt bollsäkra! - Värt att påpeka är två Baskiska lag möttes i en individuell semifinal och de spelade i över fyra timmar med golden point. Där pratar vi om otroligt bollsnåla herrar.

Gladaste kaptenerna – Birgitta och Dan som fick lyxen att fick spendera en fantastisk vecka i Vilamoura med de absolut bästa, trevligaste gäng spelare som tänkas kan. Tack för oss!

Birgitta Bengtson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk