19 år - men ändå redo att bli sportens nästa superstjärna

Padeln är på väg att bli global. En ung, charmig, engelskspråkig spanjor kan mycket väl bli världsetta i framtiden. Är Miguel Yanguas redo att bli sportens nästa superstjärna? ”Jag tränar på det varje dag”, säger han i en stor intervju med Padelfeber.

Padeln har fram till nu varit introvert och spanskspråkig. Väldigt få av toppspelarna kan ens prata engelska, vilket är minst sagt ett problem när sporten har ambitioner att nå hela världen.

Man skulle kunna säga att om inte Mike Yanguas fanns så hade padeln varit tvungen att uppfinna honom. Han har nämligen allt sporten behöver i framtiden. Ett socialt geni som fungerar lika bra med rika sponsorer som med barn, som trivs i strålkastarskenet och som verkigen kan sälja sporten.

Han är dessutom en supertalang som trots att han bara är 19 år har nått världstoppen.

Yanguas är smart och vet att han kommer att bli en viktig person för sporten, sport han tror kommer bli riktigt stor.

- Padeln kommer att gå samma väg som tennisen. Exakt hur den ska utformas är lite uppe i luften just nu. World Padel Tour har kontrakt med de 100 bästa i världen fram till 2023 – men sedan kan mycket hända, säger han.

Är ni spelare redo för de stora förändringar som kan se?

- Ja, vi pratar om det här hela tiden. Vi har skapat en organisation och vi har spelare som hjälper oss yngre med precis allt.

Vilka är drivande?

- Maxi Sanchez, Bela, Ale Galan och några till gör ett otroligt jobb. De har varit med länge och är smarta. De lär oss yngre vad vi har för värde så att vi vet vad vi ska säga till sponsorer och så vidare. Vi spelare står enade och när framtiden ska utformas så kommer vi att prata med en enad röst.

Ska Rmavbild 2021 11 12 Kl 185139Inte en seger på hela säsongen. Så började WPT-äventyret för Mike Yanguas.

När man ser Miguel Yanguas i dag är det lätt att tro att det alltid har gått som på räls. Men så är det verkligen inte. Bland annat berättar han om sitt första år på WPT, som verkligen inte blev någon lek.

- Jag vann inte en enda match på hela säsongen. Inte en. Det var verkligen knäckande och jag frågade min pappa vad som var fel.

Vad svarade han?

- Att jag var för långsam. Och att jag inte var beredd att offra mig tillräckligt och att verkligen kriga om poängen.

Yanguas förstod att han var tvungen att träna betydligt hårdare på gymmet för att öka sin styrka och explosivitet, men även bli hårdare mentalt.

- Är du inte redo att lida på banan så når du inte framgångarna, säger han.

I år har du mestadels spelat med Miguel Lamperti. Är du nöjd med vad ni har uträttat?

- Nej, jag känner att jag har haft möjlighet att göra mer. Men det gör bara att jag inser att jag måste träna ännu hårdare. I dag finns det många spelare som är bättre än mig.

Till skillnad från de flesta av dina konkurrenter så pratar du utmärkt engelska, hur kommer det sig?

- Engelskaundervisningen i kommunala spanska skolor är riktigt dålig. Men jag hade tur att ha smarta föräldrar som såg till att jag lärde mig engelska. Dessutom har jag släktingar som bor utomlands, bland annat i Danmark, så för att kunna prata med mina kusiner var jag tvungen att lära mig engelska.

När insåg du första gången att det kan vara betydelsefullt för din padelkarriär?

- Det var först när jag kom till Sverige när pandemin bröt ut 2020. Innan dess hade jag inte ens tänkt på det. Men då förstod jag hur mycket det betydde och vad det har hjälpt mig.

Tack vare det är Yanguas karriär till stor del byggd på svenska företag. Märken som MATCHi, PadelZenter och Euro Finans är alla stora sponsorer som gör hans satsning möjlig.

I dag är Paquito den stora fixstjärnan, men du förstår väl att den personen inom en snar framtid kan vara du?

- Ja, jag förstår det och det är något jag försöker förbereda mig inför. Jag tränar på det varje dag.

Är det något du har drömt om eller är det något som kan kännas skrämmande?

- Nej, det har varit min dröm.

Vad tror du om denna ovissa framtid för sporten? Hur kommer den att utforma sig?

- Det kanske kommer andra tourer. Jag vet att det smids planer för framtiden, men just nu är väl allt uppe i luften.

En fråga om något helt annat: du är ju lång och borde naturligt vara en backhandspelare – hur kom det sig att du blev forehandspelare?

- Det är faktiskt en lite rolig historia. Tanken var att jag skulle spela backhand, men så skadade jag knäet. När jag tränade med min pappa så gjorde det ont när jag snurrade i hörnet. Då frågade han mig om jag inte kunde testa andra hörnet. Då kände jag ingenting och sedan blev jag kvar där.

Ska Rmavbild 2021 11 12 Kl 185117Mike Yanguas och Padelfebers Johan Håkansson.

Och precis när Yanguas hade bestämt sig för att bli en lång forehandspelare så gick Lebron över till den positionen och förändrade hela sporten.

- Det var väldigt inspirerande. Han och Galan spelade framtidens padel och då förstod jag att det gick utmärkt att vara lång.

För mig känns du ändå som framtidens forehandspelare, som kan kombinera Lebrons kraft med Sanyos smidighet och touch. När jag ser dig spela känns du som en hybrid av dessa två.

- Så roligt att du säger det, för det är faktiskt mina två förebilder som jag tittar extra mycket på.

Slutligen, Mike – i dag hade Dani Dios en krönika i Padelfeber där han gav sin syn på vad Sverige behöver för att kunna lyckas i framtiden. Vad är dina tankar där?

- Dios är en smart kille så jag vill gärna ligga nära honom. Men både Windahl och Vasquez är utmärkta spelare. Nyckeln för dem är att bli bättre på att anpassa sig till olika situationer. De är ännu ovana vid mycket. De behöver bli bättre på att anpassa sig beroende av motstånd och bana.

- Dessutom behöver Sverige bygga upp bra akademier med bra tränare. Min pappa är ofta här och jobbar och det tror jag är bra.

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk