Spanien sviker FEPA - nu råder totalt kaos (1)

I dag blev det klart att Spanien blir arrangör för FIP:s EM i juni-juli. Därmed är kaoset totalt i världspadeln. ”Det här skadar ytterst padeln”, säger Calle Åkesson, verksamhetschef på Svenska Padelförbundet.

För att berätta vad som just nu pågår krävs en liten historik. För ungefär två år sedan skapades det europeiska padelförbundet FEPA, där bland annat Sverige är ett av medlemsländerna.

FEPA tyckte då att det var deras uppgift att arrangera Europamästerskapet, precis som är fallet inom till exempel fotbollen. En tävling som innan hade arrangerats av FIP, det internationella padelförbundet.

Men det var ingenting som FIP gick med på. Resultatet blev absurt: 2019 arrangerades TVÅ olika EM, dessutom samma dagar. Ett spelades i Portugal (där Sverige deltog) och ett i Italien. Sverige tog för övrigt brons på både dam- och herrsidan.

Ska Rmavbild 2019 11 08 Kl 085412

Sverige tog två brons vid ett stympat EM 2019 - arrangerat av FEPA.

En stor maktkamp har pågått sedan dess och för att vinna den maktkampen krävs naturligtvis att man har den stora elefanten Spanien på sin sida. Spanien löste problemet 2019 genom att helt enkelt skicka spelare till båda europamästerskapen.

Även i år ser det ut att bli två EM. Ett till sommaren, arrangerat av FIP, och ett till hösten, arrangerat av FEPA.

Men det slog ner som en stor bomb när det meddelades att FIP:s EM kommer att avgöras i Spanien. Tävlingen ska arrangeras i Marbella av det andalusiska förbundet – vilket bara går att se på ett sätt: att Spaniens lojalitet med FEPA är bruten.

Nyheten togs också emot med stor överraskning hos det svenska padelförbundet, som varit helt inställt på att bara spela FEPA:s EM – precis som 2019.

Men frågan är vad som händer nu?

- Vi kommer att fortsätta hålla oss neutrala i konflikten mellan FIP och FEPA, säger Calle Åkesson. Att de två förbunden inte kan vara överens om sina respektive roller och uppdrag skadar ytterst padeln.

Sverige är djupt kritiskt till att det åter blir två EM.

- Det är något vi beklagar, säger Åkesson. Vi uppmanar därför FEPA och FIP att samla ihop sig och återuppta samtalen emellan sig. Det handlar dels om att bli överens om sina uppdrag – men också att starta en modernisering av båda förbunden.

Enligt arrangören kommer 16 länder att delta vid FIP:s mästerskap i Spanien. Vilka länderna är har dock inte presenterats.

Den spanska sajten Padel Spain skriver att Spanien som arrangör innebär att tvisten mellan FIP och FEPA närmar sig sitt slut. Men vad säger Portugal? Och Sverige? Och alla övriga länder som drivit FEPA de senaste åren?

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk