Nu vill Båstad bli ett Riksidrottsgymnasium

I två år har Padelgymnasiet i Båstad varit igång. Nu börjar de hitta sin form – och har stora drömmar för framtiden. ”Vi vill bli ett riksidrottsgymnasium”, säger skolchefen Andreas Karlsson.

Padelgymnasiet i Båstad började lite försiktigt redan hösten 2018 med några få elever. Sedan dess har det fyllts på med talanger – både från Skåne och övriga Sverige.

Flera gånger i veckan drillas de av tränarna Joel Björn och Sandra Andersson. Två kompetenta tränare: Joel har spelat VM för Sverige och Sandra har vunnit SM för Halmstad.

Ska Rmavbild 2021 03 22 Kl 172451Tränarna Joel Björn och Sandra Andersson drillar eleverna flera gånger i veckan.

- Vi försöker få till tre pass på bana och två fyspass i veckan på skoltid. Och vårt mål är att se till att skolträningarna inte krockar med deras övriga träningar, säger Joel Björn.

Till hösten kommer det att vara 20 padelelever på skolan. Eleverna pluggar på Apelrydsskolan där eleverna kan bo på internat. Skolan ska även få en egen bana där det blir fritt att spela hur mycket som helst.

- Jag tror det är viktigt faktiskt, att få tiden att bara leka på banan, säger Joel Björn.

Ska Rmavbild 2021 03 22 Kl 172511Emmie Magnusson och Alexandra Rundgren får några instruktioner av Sandra Andersson innan övningen drar igång. 

Till en början blir det ett överskott av killar på skolan. Till hösten kommer det vara 14 killar och sex tjejer – men sedan är tanken att det är fyra + fyra som antas varje år.

För skolan har Båstads nya padelhall blivit ett stort lyft, vilket inte minst underlättar nu när en del elever är på distans. Den ligger bara hundra meter från tågstationen vilket gör att det är extremt smidigt att ta sig till träningar även om man bor i Halmstad eller Helsingborg.

När Padelfeber besöker Padelgymnasiets träning är det bara sex elever som är igång. Resten saknas på grund av pandemin.

De drillas hårt av Joel Björn och Sandra Andersson – killarna på en bana, tjejerna på den intill.

Ska Rmavbild 2021 03 22 Kl 172556Gänget som är samlat när Padelfeber är på besök: Joel Björn, Oscar Autio Emil Dahlberg, Lucas Svensson, Alva Nilsson, Emmie Magnusson, Alexandra Rundgren, Sandra Andersson och Andreas Karlsson.

Joel Björn har varit med hela vägen som tränare. Sandra Andersson började för ett år sedan. Hon gick själv bordtennisgymnasium i Falkenberg på 90-talet och vet både vad det innebär och vad det ger.

- Skolan satsar helt rätt när de försöker få hit de allra bästa. Det är jättebra att de är samlade på ett och samma ställe och kan hjälpa varandra att utvecklas. Det blir en väldigt bra miljö.

Padelgymnasiet vann mängder av JSM-medaljer i höstas och den stora stjärnan bland eleverna är såklart Leo Hylander från Helsingborg. Till hösten börjar dessutom hans lillasyster Tea på skolan.

- Vi satsar hårt på att dels skapa en gruppkänsla, men även att lära eleverna ta eget ansvar, både på och utanför banan. De ska lära sig att kämpa helt enkelt, säger Joel Björn.

Ska Rmavbild 2021 03 22 Kl 175000Hela padelgymnasiet. Och till hösten kommer nya elever.

Att skolan redan fått ett bra rykte skvallrar kvaliteten om och att allt fler från övriga Sverige söker sig hit. Eller inte bara Sverige förresten.

Emelie Krogstad bor utanför Oslo i Norge. Hon tog självmant kontakt med skolan, fick klartecken och tog sedan sitt pick och pack och flyttade hit för att få bra träning.

- Alla är så goa och peppar varandra. Jag tycker det är viktigt att vi utvecklas som grupp och att spelarna gillar att sparra både upp och ner, säger Joel Björn. Vi är ju dessutom förbundets förlängda arm och ska utföra förbundets upprdag. Därför står vi i kontakt med förbundskaptenerna. Vill de att vi ska träna på något speciellt så gör vi det.

Skolchefen Andreas Karlsson är nöjd med vad Båstad Padelgymnasium blivit på kort tid. Skolan är än så länge ett så kallat NIU-program, där NIU står för Nationellt godkänd idrottsutbildning.

Men skolan har högre mål än så.

- Vi hoppas att padeln kommer in i Riksidrottsförbundet och att vi får status som Riksidrottsgymnasium. Det är det stora målet.

Efter påsk hoppas skolan på att samtliga elever är tillbaka i träning igen.

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk