Hård kritik mot årsmötet: "Bara 11 av 27 fick rösta"

I söndags hölls Svenska Padelförbundets årsmöte. Jimmy Fors representerade Club Padel of Sweden och han är djupt kritisk. ”16 av 27 föreningar hade ingen rösträtt”, säger han.

Årsmötet hölls digitalt och 27 av förbundets ungefär 100 medlemsföreningar närvarade – men bara elva hade rösträtt.

Anledningen är att de som närvarar vid årsmötet, enligt stadgarna, måste ha en fullmakt från sin förening för att få företräda föreningen och därmed få rösträtt.

Något som många helt hade missat.

- Årsmötet bedrevs inte professionellt. Jag ifrågasatte detta via mejl och undrade då om jag som ordförande måste skriva en fullmakt till mig själv, men jag fick inget svar på det mejlet.

Jimmy Fors tycker att han som ordförande har en självklar fullmakt att företräda sin förening.

- Jag har det mandatet av våra medlemmar. Jag ska inte behöva någon fullmakt.

När mötet öppnades av Kent Persson och röstlängden fastslogs innebar det att endast en minoritet av de närvarande föreningarna fick rösträtt.

- Elva föreningar fick rösta, varav de flesta var de som sitter i styrelsen. Förbundets styrelse hade alltså majoritet på sitt eget årsmöte. Det känns väldigt konstigt. Jag tycker att stadgarna är väldigt speciella och jag är starkt kritisk till det här.

Han fortsätter:

- I min värld är ett ombud någon som fått ett uppdrag av en ordförande. En ordförande ska inte behöva någon fullmakt. Jag blev väldigt irriterad.

Jimmy Fors var nominerad som ny i styrelsen – men blev inte inröstad. Istället vann valberedningens förslag.

- Jag tycker att de borde ha stannat mötet när de insåg att en majoritet inte hade förstått. De borde uppmanat alla att fixa en fullmakt och sedan startat upp mötet igen. Men förbundet var kanske obekväma att rösta om olika motioner.

Kent Persson, förbundets pressansvarige, inledde mötet i söndags. Han är helt oförstående till Jimmy Fors kritik.

- Det här är en helt normal arbetsordning för förbund och stora organisationer. Du måste vara ett autkoristerat ombud för att få företräda en förening. Vi kallar det för fullmakt. Men du måste visa att du har det mandatet.

- Det är så det fungerar och anledningen är enkel: man ska inte bli sittande med flera som vill företräda samma förening.

Jimmy Fors säger att det inte framgick i inbjudan?

- Det framgick jättetydligt. Och ingen annan än Jimmy Fors blev besvikna på det här. Vi har skickat två brev till föreningarna med info om fullmakt till årsmötet.

Men ska det inte räcka med att vara ordförande för en förening för att få rösta?

- Nej. I de flesta fall är det såklart så. Men det är viktigt att en förening formellt utser den man vill ska vara ombud. Man måste visa att föreningen verkligen har valt den personen. Dessutom visste Jimmy Fors mycket väl att det behövdes en fullmakt. Han har fått svar om det. Flera gånger.

Men att bara 11 av 27 föreningar fick rösta kan väl knappast vara lyckat?

- Nej. Men det är unga föreningar i en ung sport och många hade inte klarat av formaliadelen. Men jag tycker det är viktigt att vi verkligen håller i formalia och stadgar. För börjar vi slarva med sånt har man verkligen öppnat upp för hela havet stormar.

Hade ni inte kunnat pausa mötet, som Fors föreslår, för att alla skulle kunna ordna fullmakter?

- Vi valde att inte göra så. Vi tyckte det var viktigare att hålla i formalia. Men vi får helt enkelt hjälpa föreningarna under året med att bli bättre och skapa lärandeprocesser. Viktigt är dock att påpeka att det bara är Fors som är kritisk. Jag upplever att vi i styrelsen har ett stort förtroende. Men min poäng är att Jimmy Fors visste om detta om fullmakten.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk