Skrällen i Vigo - Rieras första WPT-titel

Vilket härligt drama. Och vilken skön skräll i Vigo. Patty Llaguno och Virginia Riera vände finalen och vann över storfavoriten Alejandra Salazar och Gemma Triay.

Redan under försäsongen, vid ett par inbjudningstureringar i Sverige, kunde vi se ett spår av att Patty Llaguno och Virginia Riera skulle kunna bli ett nytt storlag under säsongen.

Första tävlingen var lite tveskam, den andra sabbades av en vadskada – men vid årets tredje WPT-tävling slog Llaguno och Riera till med full kraft.

Det försvarssäkra laget gick fram till final utan att tappa ett enda set. Men där väntade fruktade Salazar och Triay.

Man kan lugnt säga att det var ett möte mellan två stilar. Ett favoritlag som ville dra upp tempot och slå vinnare och ett lag som ville spela så långsamt det bara gick.

Allt började som förväntat där favoriternas tryck var för stort. Triay och Salazar kunde vinna det tämligen enkelt med 6-2.

Ska Rmavbild 2021 05 16 Kl 120632Världsettan Triay öppnade starkt, men såg allt mer tveksam ut ju längre finalen led.

Men sedan ändrade matchen karaktär.

Llaguno och Riera fick spelet dit de ville, tempot sänktes, duellerna blev längre och när de dessutom fick med sig ett par viktiga golden points svängde finalen.

Andra set gick till utmanarna med 6-3.

Avgörande set var mycket en mental och fysisk kamp, där det gällde att orka men även att våga. Där var Riera och Llaguno tuffare och kunde först gå upp till 2-0 och sedan 4-2.

Men den stora nyckelpoängen kom vid 4-3 då Salazar och Triay lyckades få till en golden point i motståndrnas serve. Det var den stora chansen att åter vända matchen, men poängen förlorades.

Vid golden point och 5-3 kom en första matchboll – som dock missades.

Men dramat hade bara börjat. Triay och Salazar gick upp till 5-5 och hade 30-0. Då de plötsligt tappade sin serve på nytt.

Och vid 6-5 klev verkligen Riera fram och spelade både modigt och skoningslöst.  Man kunde inte tro att hon aldrig tidigare vunnit en WPT-titel.

32-åriga Riera är ännu bara 17 i världen, men med sin nya partner kommer hon att klättra ordentligt på världsrankingen. Med sin fysik och sin bollsäkerhet är hon utan tvekan en forehandspelare av yppersta klass.

Även om Patty Llaguno varit en världsspelare i över tio år måste ändå segern ses som en skräll. Det är många år sedan hon vann på WPT, och även om många nog förstått att paret kan göra fina resultat under året var det nog få som på allvar trodde att paret kunde vinna WPT-titlar redan nu.

Johan Håkansson

 

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk