Portugal ställer inte upp i EM i Marbella

Portugal, ett av Europas bästa padelländer, väljer att bojkotta EM i Marbella. Därmed dör drömmen om ”det riktiga EM”.

Tidigare gick FIP ut med en lista där de presenterade vilka länder som anmält sig till mästerskapet: och då framgick det att alla de stora padelnatiionerna i Europa skulle vara med.

Men så är inte fallet. När nu den slutliga listan av deltagarländer har kommit visar det sig att Portgual saknas – vilket egentligen inte är någon stor överraskning.

Portugal, som slog ut Sverige i semifinal vid EM i Lissabon, är det land som drivit på det europeiska padelförbundet Fepa hårdast. En organisation som inte ens har erkänts av FIP, det internationella padelförbundet.

Det var denna slitning som ledde fram till den tragikomiska situationen 2019 då två EM-turneringar avgjordes samtidigt: en i Italien och en i Portugal.

Trots att flera andra Fepa-länder nu väljer att ändå spela FIP:s EM väljer Portugal att envist fortsätta sin bojkott.

Det är framför allt på damsidan som Portugal har absoluta världsspelare i Sofia Araujo och Ana Catarina Nogueira.

Men vid sidan av Portugal blir FIP:s mästerskap i Marbella 28 juni-4 juli ändå starkt. 18 nationer har anmält sig, vilket är rekord. Dessa är:  Österrike, Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Holland, Italien, Litauen, Monaco, Norge, Polen, Ryssland, San Marino, Spanien, Sverige och Schweiz.

Att 18 lag anmält sig innebär att det för första gången i EM:s historia kommer att krävas kvalspel.

12 lag kommer att direktkvalificeras. Sex lag ska sedan kvala om fyra platser. Exakt när, var och hur detta ska ske har inte kommunicerats.

Även detta lär bli snurrigt eftersom samtliga lag som bojkottade FIP:s EM 2019, däribland Sverige, kommer att gå in oseedade i turneringen. Det innebär att Sverige mycket väl kan tvingas kvala.

Sedan återstår att se om Fepa tänker arrangera ett EM senare i höst som planerat – och vilka länder som i så fall ställer upp.

Denna uppslitande och skadliga situation inom världspadeln måste få ett slut.

Johan Håkansson

Facebook Instagram Twitter LinkedIn Skicka meddelande Kopiera länk